Лауреати Нобелівської премії миру: вона скинула паранджу, він - за гратами

11 Жовтня 2011
28096
11 Жовтня 2011
08:56

Лауреати Нобелівської премії миру: вона скинула паранджу, він - за гратами

28096
Однією з трьох лауреаток 2011 року стала єменська журналістка та активістка Тавакул Карман
Лауреати Нобелівської премії миру: вона скинула паранджу, він - за гратами

Засновниця громадської групи «Жінки-журналісти без ланцюгів» (WJWC), вона декілька разів опинялася в тюрмах відколи 2007 року почала організовувати тижневі протести проти  президента Алі Абдулли Салеха. До цього спонукала відмова уряду надати  організації ліцензію на випуск свого видання (з профайлу, опублікованого в The Yemen Times).

 

Торік Карман пережила замах на своє життя. Її соратницям довелося відбирати у жінки традиційний єменський кинджал, яким вона мала намір скористатися, повідомлялося на сайті британської Telegraph News.

 

Коли під час арабської весни протести поширилися на Ємен, Карман арештовували,  їх погрожували, деякі медіа вели проти неї брудну кампанію. Попри те, що її обрали жертвою, вона виявляла  стійкість, вимагаючи відставки президента Салеха та проведення демократичної реформи.

 

Карман - член ісламської опозиційної партії Іслах, лідера якої Абдул Маджида аль-Зайдані Сполучені Штати звинувачували у зв'язках з Аль-Каїдою. Однак вона скинула з обличчя паранджу, а однопартійці критикували її за те, що вона вела кампанію проти шлюбів у дитячому віці та за права жінок.

 

В інтерв'ю арабській службі BBC Карман заявила: «Я рада дізнатися, що мене відзначили цією премією. Я присвячую її усім загиблим і пораненим під час арабської весни в Тунісі, Єгипті, Ємені, Лівії та Сирії, усім волелюбним людям, які борються за свої права та свободи».

 

Відзначення Нобелівською премією нової лауреатки дає надію іншим активістам, що домагаються реформ повсюди в арабському світі.

 

Та відколи в Ємен повернувся президент Салех, насильство у цій країні зросло. У його вирі, згідно з даними Репортерів без кордонів (RSF),  загинули два журналісти.  Абделя Хакіма Нура, який працював продюсером у продакшн-компанії Мас та вільним репортером у  The New York Times, вбили 4 жовтня під час бомбардування м. Таїз. Репортер Абдель Маджид Аль-Самаві помер за день до цього від поранення снайперською кулею.

 

Цього року, згідно з мартирологом IPI , у Ємені вже вбито п'ятьох журналістів. Ємен та Лівія поділяють сумну славу бути другими після Іраку найсмертільнішими країнами для репортерів на Близькому Сході та в Північній Африці. Цього року там загинуло вже дев'ять журналістів.

 

....Єдиний, що катується за гратами

 

Після нагородження цього року Нобелівською премією миру спільно  президента Ліберії Еллен Джонсон-Серліф, активістки ліберійського жіночого руху за мир Леймах Ґбові та єменської активістки за права людини Тавакул Карман Репортери без кордонів  звернулися з настирливим закликом до лауреатів домагатися від китайського уряду звільнення нобелівського лауреата-2010 Лю Сяобо.

 

Автор-дисидент та інтелектуал, який відбуває 11-річний термін ув'язнення, Лю - єдиний лауреат Нобелівської премії миру, що нині за гратами.

 

«Ми вітаємо цьогорічних лауреаток і той факт, що потрійна нагорода є даниною шани життєво важливій справі - їхній роботі задля прав жінок, - заявив генеральний секретар  RSF  Жан-Франсуа Жюльяр. - Ми закликаємо Серліф, Ґбові та Карман використати весь свій моральний вплив на китайський уряд, щоб він звільнив Лю і покінчив з переслідуванням його  родини та друзів».

 

«Те, що Лю продовжують утримувати за гратами   й  особливо суворий нагляд за його родиною має спонукати всіх активістів за права людини до проведення масштабної кампанії. Через рік після того, як Лю відзначили Нобелівською премією миру, його  не тільки й досі не випускають на волю, а й тримають у повній ізоляції,  а родині незаконно забороняють відвідувати в'язня.  З цим становищем не можна миритися».

 

Жан-Філіпп Бежа - французький соціолог і друг Лю сказав: «Упродовж 2011 року стан прав людини погіршився. Дехто «зник безвісті», інших били та погрожували їм. Дружина Лю все ще перебуває під домашнім арештом, їй не дозволяють спілкуватися із зовнішнім світом. Вона може виходити з домівки лише раз на тиждень».

 

Певно, щоб послабити напруженість перед тим, як буде оголошено нових лауреатів Нобелівської премії миру, влада вдалася до примирливих дій.  Лю дозволили побувати на похороні батька, а двом членам родини  - вперше відколи 2009 року йому винесли вирок - дозволили відвідати в'язня.

 

Арештованого у грудні 2008-го, Лю засудили до 11-річного тюремного ув'язнення за звинуваченням  у підривній антидержавній діяльності. Він вміщував online  відверті статті та допомагав розробляти «Хартію-08» із закликом до проведення демократичної реформи.

 

Джерела: Наомі Хант, Міжнародний інститут преси (IPI); RSF.

 Переклад Аркадія Сидорука

Фото - www.freemedia.at

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наомі Хант, Міжнародний інститут преси (IPI); RSF
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28096
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду