Вечірній Київ: смак кіно

24 Вересня 2011
32105
24 Вересня 2011
12:24

Вечірній Київ: смак кіно

32105
Вечірній Київ: смак кіно
ІІІ Київський міжнародний кінофестиваль традиційно мав відбутися ще у травні, однак буквально за тиждень до очікуваного старту було оголошено, що подію перенесено на червень — нібито надісланих на конкурс картин виявилося так багато, що організатори не встигали скласти програму. Коли ж стало відомо, що фестиваль проведуть у вересні, з’ясувалися справжні причини — брак державного фінансування та проблеми зі спонсорами. Справа не обмежилася перенесенням дат: у цьому році КМКФ зазнав того, що організатори гордо називають «повним переформатуванням».Вирішили відмовитися від демонстрації картин у кінотеатрах і проводити показ основного конкурсу просто неба. Чутки про те, що кінофорум хочуть вивести на Софійську площу, циркулювали ще минулого року. Тепер її реалізовано — екран і три тисячі стільців були встановлені між Софією Київською і пам’ятником Хмельницькому, і будь–який бажаючий міг взяти участь у дійстві, добре знайомому завсідникам «Відкритої ночі». Щоправда, осінь не надто вдала пора року для open air фестивалю: у Києві виявилося не так багато кіноекстремалів, здатних витримати вечірні покази двох повнометражних картин, тому стійкі сінефіли дещо губилися в просторі порожніх сидінь. Але в будь–якому випадку можна подякувати організаторам за надане задоволення: дивитися кіно в такому мальовничому місці й віддаватися приємностям формату «оупенейр» — новим знайомствам, зігріваючим напоям і картатим пледам.

 
«Дивися музику, слухай кіно!»

У денний же час демонстрацiя фільмів проходила в не менш знаковому місці — в музейному комплексі «Золоті ворота», вхід куди також був вільний. Тут відбувався заснований цього року конкурс короткометражних стрічок, спеціальні покази, фільми програми соціального кіно і ретроспективи.

Ще одним нововведенням фестивалю стала ще така особливість суддівства: якщо конкурс короткометражних фільмів оцінювало професійне журі, то переможця в основній програмі визначало глядацьке голосування, що відбувалося на офіційному сайті фестивалю. До складу журі, яке очолив італійський продюсер Анжело Іаконо, ввійшли канадський актор і постановник Григорій Гладій, режисер турецького фільму «Бабай», який переміг на минулому фестивалі, Аталай Ташдікен, український кінокомпозитор Вадим Храпачов, фронтмен групи Vacuum Маттіас Ліндблум. Участь останніх відповідала концепції цьогорічного фестивалю — синер­гія кіномистецтва і музики. Так, у рамках фестивалю (слоган якого закликав: «Дивися музику, слухай кіно!») відбулася ретро­спектива мюзиклів видатного американського режисера Боба Фосса, а найцікавiшою картиною, представленою на спеціальних показах, стала австро–німецька «Піаноманія» Роберта Кібіса і Ліліан Франк — ця документальна стрічка про настроювача фортепіано дає нагоду провести півтори години в компанії з напівбогами музичних стихій, які виявляються надзвичайно привабливими і кумедними.

Також, за словами організаторів, одним iз критеріїв відбору фільмів до конкурсної програми стала «сильна музична складова». Не можна сказати, що багато представлених робіт вирізнялися самодостатнім i виразним музичним супроводом (серед гідних прикладів хочеться в першу чергу вiдзначити музику, написану Володимиром Кріпаком до вітчизняної короткометражки «Рука»), але серед найбільш гідних картин були такі, де музика органічно впліталася у тканину оповідання. Так, у конкурсі короткометражок показали 19–хвилинний американський мюзикл «Раптова смерть» Адама Холла, де надзвичайно тонко і кумедно інтерпретовані жанрові кліше (це історія про вчених, які намагаються врятувати Лос–Анджелес від епідемії смертельного вірусу, який змушує інфікованих співати і танцювати). Чи не найкращим фільмом повнометражної програми стали «Пісні бардів» голландця Зандера Франкена. Його оповідь складається з трьох класичних притч, розказаних у піснях химерно вбраних музикантів, а ілюстрацією стають дії, що розгортаються в різних країнах тре­тього світу. Спосіб життя, зовнішній вигляд, манери героїв — усі ці декорації культурного середовища можуть нам здатися незвичними і чужими. Однак розказані історії і характери персонажів, чудово виписані та розіграні, переконливо і навіть пронизливо показують, що, по суті, ці люди зі своїми бідами і радощами, надіями і страхами нічим не відрізняються від нас.

«Тойщопройшовкрізьвогонь» Михайла Іллєнка: знову проблеми

Загалом, конкурсні програми КМКФ дещо нагадують кінофестиваль «Молодість», адже більшість картин зняли молоді режисери, й багато з них були дебютантами. Винятком стала єдина в основному конкурсі повнометражна українська картина — «Тойщопройшовкрізьвогонь» Михайла Іллєнка (у буквальному сенсі, це довгоочікувана робота, оскільки через звичні для вітчизняного кінопроцесу проблеми з фінансуванням зйомки і постпродакшн фільму затягнулися на чотири роки). Чекати довелося і на прем’єрі, яка «через технічні проблеми» затрималася на три з половиною години. Ті, хто не став чекати, навряд чи втратили: стрічка, присвячена дивовижній реальній історії українця, радянського пілота, що пройшов Другу світову, німецький полон, ГУЛАГ і став вождем племені індіанців, в екранній інтерпретації перетворилася на набір штампів.

Невеселе враження від вітчизняного повнометражного учасника частково компенсували кілька гідних українських стрічок: згадувана вище «Рука» Олега Борщевського (короткометражка про спроби немолодої дами знайти просте жіноче щастя) і показана поза конкурсом картина Володимира Савельєва «Пам’ятай» (драма про взаємини єврейської сім’ї та українських селян, на яких чекає однакова доля — загинути від рук нацистів).

Серед гідних картин основного конкурсу хотілося б у першу чергу відзначити сербський фільм «Монтевідео» Драгана Белогрліча (комедію про митарства югославської збірної з футболу) і «Сибір. Монамур» росіянина Слави Росса (драму про російське село, пригнічене безправ’ям і убогістю). Обидві ці стрічки завдяки гострим сюжетам і привабливим характерам є чудовим прикладом «глядацьких» картин, здатних знайти відгук у серцях найширшої аудиторії, і при цьому практично позбавлених шансів потрапити на великий екран через зашкарублість вітчизняних дистриб’юторів. На щастя, такі фільми відібрали на цьогорічний КМКФ, який на тлі інших фестивалів перетворюється на явище у вітчизняному культурному просторі.


Преміальні

Гран–прі фестивалю «Золоті крила»:

— короткий метр: «Через Горі», реж. Джордж Барбакадзе (Грузія, Австралія).

— довгий метр: «Тойщопройшовкрізьвогонь», реж. Михайло Іллєнко (Україна).

Дипломи отримали:

— короткометражні фільми — «Рука», реж. Олег Борщевський (Україна), «Раптова смерть» (Sudden Death), реж. Адам Холл (США).

 

Коментар

Григорій Гладій, режисер, актор, член журі короткого метру:

— Основна складність полягала в тому, що ми могли нагородити лише одну картину. Якщо можна було би нагородити дві чи три, то у журі не було би проблем. Отже, ми вирішили, що не можна відзначати картину, що вирізняється лише естетичним навантаженням. Ми хотіли нагородити фiльм, де йшлося про сьогоднення, його проблеми і способи вирішення, який показував недоліки сучасного суспільства і давав надію на те, що з ними можна боротися. Так само ми хотіли відзначити роботу з достойною музичною складовою.
 
Олександр Гусєв, «Україна молода» 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олександр Гусєв, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32105
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду