«Танці» на українському ТБ не закінчаться ніколи!

24 Вересня 2011
22818
24 Вересня 2011
01:18

«Танці» на українському ТБ не закінчаться ніколи!

22818
Про «Танці» на СТБ і в Національному театрі імені Івана Франка — розмова з відомим українським хореографом Ольгою Семьошкіною
«Танці» на українському ТБ не закінчаться ніколи!
Черговий сезон талант-проекту СТБ — «Танцюють усі! (Вистояти й перемогти)» — не тільки не розгубив своїх шанувальників, а й наростив показники. Четвертий забіг цього данс-шоу (в комерційній аудиторії) сягає частки майже 20%! І це свідчить тільки про одне: телеглядачам танці не набридли…

Про «Танці» на СТБ і в Національному театрі імені Івана Франка — наша розмова з відомим українським хореографом Ольгою Семьошкіною. Вона повідала про свою роботу у відомих українських данс-проектах, розказала, в кого з поп-зірок більше здібностей до хореографії, а також відкрила завісу у світ театру.

— Олю, сьогодні по всій Україні хореографічний бум — відкриваються танцювальні школи та студії. На ТБ багато програм на цю тему… Як ви гадаєте, довго ще це триватиме?
— Ну, по-перше, ТБ зробило чудову рекламу хореографії. І це прекрасно! Багатьом юнакам і дівчатам саме хореографія дає напрям — куди рухатися далі. Адже необов’язково алкоголь або наркотики. А є інший шлях, де ти можеш самовиражатися. Через тіло, через біль… І саме рух у танці організовує твій внутрішній світ. Тому, а це вже по-друге, дуже добре, що сьогодні так багато танцювальних шоу. І, сподіваюся, на нашому ТБ вони не закінчаться ніколи! Адже вже нинішнє покоління, яке зараз цим займається, дає вектор руху і своїм дітям.

Та що там казати, якщо я сама в процесі роботи над «Танцюю для тебе» («1+1»), а потім і над «Танцями з зірками», а також «Танцюють усі!» (СТБ), дуже багато матеріалу переглядала і багато вчилася.

— При такій кількості телепроектів конкуренція між хореографами дуже загострилася?
— Можливо, у когось конкуренти і є… Але мене якось не навчили конкурувати з кимось… Кожен із нас володіє своєю професією, своєю логікою. На «Танцях» СТБ, наприклад, зустрілася з чудовими молодими людьми, представниками абсолютно іншої хореографічної школи. Ну і як можна з ними конкурувати? Кость Петрович Степан­ков, мій свекор, одного разу сказав: «Людина може пізнати іншу не тільки за запахом, кольором, а й за поглядом!» Ось і людям на ТБ, у театрі цікаво побачити твій погляд. Кожен новий танцювальний номер — це процес навчання. А конкуренція? Мабуть, це та сходинка, на якій зупинишся і будеш дивитися, як хто й що робить, — а час мине…

— Зараз ви здебільшого співпрацюєте з СТБ!
— Так, починаю працювати з ними. Це вже четвертий сезон шоу «Танцю­ють усі!».

— А скільки таких сезонів ще може бути? Не виникне дефіциту в аматорах?
— Ну чому ж? Адже кожного наступного року народжуються нові люди. Інколи буває, що одночасно народжуються однакові ідеї в різних точках світу. Це свідчить про те, що є творчий егрегор, творче мислення не тільки всередині нас, а й поза нами. Деякі учасники приходять на «Танцю­ють усі!» спочатку з егоїстичних міркувань: мовляв, ось я такий як є, хочу в телевізор… І така реалізація теж можлива! Але є люди, котрі все життя щось пробують… Вони шукають у своєму тілі нові рухи й нові баланси. І вони просто не можуть тримати цей «матеріал» тільки всередині себе. Тому я і впевнена, що Україна талановита. І талановитих дітей у наше шоу й надалі приходитиме дуже багато. Головне — не вбити в них бажання працювати самостійно!

— Після досить емоційного проекту «Танцюю для тебе» у вас збереглися дружні стосунки з кимось із учасників?
— Так, з усіма! Не секрет, що після кожного ефіру ми залишалися на кіностудії Довженка, брали капелюх, збирали з усіх, ну… хто був готовий віддати гроші, бігли в найближчий супермаркет, купували багато їжі й напоїв. Хоча цей наш проект був практично непитущим… І до ранку розмовляли, розповідали анекдоти, до нас приходили гості.

А вранці бігли в «Караоке». Це нас усіх об’єднало… З Ганною Бессоновою ми тепер менше спілкуємося, а з Фаготом, Катериною Трішиною, Валерієм Харчишиним — продовжуємо. Наша команда доволі велика. Практично всі залишилися друзями. Аня Бессонова перестала займатися танцями. Вона професіонал високого класу в іншій справі. Хотілося б, аби її легенда була пов’язана з художньою гімнастикою.

— Олю, скажіть як професіонал: є люди, зовсім безнадійні для хорео­графії?
— Не буває таких. Людина вже за своєю природою обдарована. Її можна закрити певними штампами — «ти мусиш так і так!»… І тоді ми отримуємо не людину, котра думає, відчуває, любить, а робота. Хоча соціальні проблеми накладають відбиток — і на пластику, і на тіло. Особливо багато розповість про те, чим людина живе, її погляд.

— А самі часто дивитеся вдома по телевізору танцювальні шоу? Яке б із них виділили?
— Коли зранку до вечора «танцюєш» на роботі, то додому приходиш уже по іншу поживу. У нас у сім’ї не заведено критикувати чужі роботи… Зазвичай за тиждень чоловік знаходить кілька цікавих фільмів, які вийшли в Європі або в Америці, і ми намагаємося їх подивитися. Цікаві мюзикли, стежимо за Бродвеєм…

— Вам неодноразово доводилося зустрічатися в роботі з нашими поп-зірками. Хто з них найбільш піддатливий хореографу?
— Взагалі, на роботу з естрадними зірками у нас, як правило, відводиться не так багато часу… Проте й упродовж нього можна визначити здібності людини. Наприклад, рухлива й пластична Надія Мейхер. В Альони Вінницької дуже «музикальне тіло». Свого часу ми з Аланом Бадоєвим робили перший кліп «Бабочки в моей голове», де в кадрі була Глюкоза. Отож раніше у неї в кліпах завжди була суцільна мультиплікація. А тут раптом заграло її тіло! Цікаво було працювати й з актором Олексієм Чадовим над фільмом «Оранж лав».

Взагалі, наші зірки вміють змінювати думку про себе дуже швидко. Але для цього потрібно бути досить переконливим і знати, чого хочеш від конк­ретної людини. Цікаво її переконати, але не зламати. Важливо налаш­тувати її на свою хвилю.

Не приховую, бувають під час роботи й скандали… Також на нашому екрані (кіно- і телевізійному) дуже мало справжніх «героїв». Переважно на всьому накип гламурності — для підняття рейтингу. А ми вже скучили за справжнім. За людяністю — навіть у шоу-бізнесі…

— А як вам працюється у Богдана Ступки в Національному театрі імені Івана Франка? Адже це театр драматичний, а не музичний.
— У драматичному театрі саме й думаєш про те, як би показати актора з найкращого боку. Адже такі майстри, як Ступка, Бенюк, Хостікоєв, Сумська, неймовірно обдаровані і природною пластикою. Вони буквально провокують хореографа на якісь «подвиги»… І моє завдання — виявити найкращі сторони деяких акторів.

Я із задоволенням тікаю на тренажі — в майстерню, щоб і самій дечого навчитися в артистів. Театр навчив мене знаходити всередині спектаклю певну логіку для танцювального матеріалу. Усе всередині, все єдине. І танець — частина цілісного спектаклю.

— Які спектаклі, «одягнені» у вашу хореографію, стали найбільшими удачами на франківській сцені?
— Я люблю всі свої спектаклі. Навіть якщо говоримо, що буває не завжди вдала постановка, все одно сприймаю це як ситуацію, буцімто ми не розчули одне одного…

Найбільше боюся «не влучити» в матеріал. Тоді все розвалюється на очах! Завжди в першому прем’єрному спектаклі матеріал тільки-тільки починає дихати. А вже зігравши десь удесяте, артист може відчути, чи органічно йому там живеться. І хореографія — живий рух, а не зазубрені жести.

— А від чого ви відштовхувалися, коли шукали хореографічний малюнок для образів двох великих художниць — Фріди Кало і Кате­рини Білокур — у спектаклі «Дві квітки кольору індиго»?
— Я йшла від природи цих героїнь. І Катерини, і Фріди. Режисер Олександр Білозуб усе розбив у спектаклі за «векторами». Катерина — одна, Фріда — інша. У Фріди іспансь­ка кров, Катерина — «незаймана». Тому намагалися відірвати її від землі, і все насилля проходило не прямо, а як образний ряд, як поїзд, що проїжджає, і ти стоїш над прірвою.

— Вам не спадало на думку створити всередині Театру Франка власну хореографічну студію?
— А я вже одного разу була педагогом. Але… я закохуюся в тих людей, котрих навчаю… І потім не можу їх зазлишити… Тому процес викладання для мене — як кармічна відповідальність. Це з одного боку. А з іншого — ще так багато всього непрочитаного, непізнаного й непобаченого, що хотілося б рости далі.

— А свою власну постановку хотіли б створити?
— У мене є режисерська освіта. Але не почуваюся режисером. Хоча більшість артистів і кричать: дозріла вже! Режисер — це організатор практичного процесу. Я ж люблю заглиб­люватися в якусь одну нішу. З Театром імені Івана Франка співпрацюю вже понад три роки… І за цей час вдалося зробити «Дві квітки», «Леген­ду про Фауста», «Посеред раю на Майдані», «У неділю рано…»…

Дуже люблю не тільки наш театр, а й львівський — імені Курбаса. При­їжджаю туди до режисера Володи­мира Кучинського. Там у них своя майстерня. Сам Володя любить їздити світами і багато чого для себе відкривати. Він входить в абсолютно іншу стихію на сцені, це інший рівень відносин. Знаю по собі, що завжди зі Львова повертаєшся одухотвореною і легкою.

— Свою хореографічну стилістику самі можете визначити?
— Тобто стати критиком самої ж себе? Яка в мене хореографія? Це складне запитання. Часто у спектаклях потрібне пластичне рішення. Не хореографічне. А що таке пластика? Рух. Рух із певною ідеєю. Інколи це перехід… Наприклад, коли людина намагається крикнути, а натомість починає артикулювати, і це перетворюється на танець. Інколи номери артистів більше схожі на природну гру.

Так, є цілком хореографічні номери, як у «Двох квітках». Але вони теж не відкриті хореографічно. А взагалі, мені подобається працювати в усіх сти­лях. Від народної української до грецької манери. Ми робили «Грека Зорбу» з Хостікоєвим і Сумською (режисер Віталій Малахов). У постановці треба було «зануритися» в Грецію… Ми з донькою цього року побували в Греції, на Криті, там, де й народився зна­менитий фільм. І ось моя Даша ка­же, мамо, дивися, вони танцю­ють так само, як і на сцені! Притому наші артисти показували не сучасний грецький світ, а античний. І, природно, було цікаво, як це поєдналося, перенеслося на нинішній час. Жінки справді танцюють закритими, відкриті тільки кисті. І я переконалася, що деякі моменти, втілені в постановці, реально живуть на батьківщині «Грека Зорби».

Тому в мене поки що не було матеріалу, де б я могла сказати, що повністю зроблю від початку до кінця всю роботу. Є номери, поставлені інтуїтивно, це політ фантазії… І тішить, що ця фантазія співзвучна з людьми і їхньою внутрішньою органікою…

— Цього тижня ваш театр презентує незвичайну прем’єру, де ви виступаєте хореографом — за мотивами прози Сергія Жадана…
— Режисер Юра Одинокий увесь спектакль «Гімн демократичної молоді» придумує сам: від і до. Я — лише його «ноги». Більше виконую роль помічника. Є деякі придумки й рішення, що відповідають історії про людей, котрі жили у 80-х роках, перед перебудовою. Це 80 — 90-ті, зовсім недавно. Це якраз наше спостереження за бандитами, рекетом, зламом… Це час іншої музики, інших смаків, інших звичаїв. Коли все іноземне було новинкою… Нашого глядача спектакль має зацікавити: є про що подумати, що згадати… У постановці — трагедія двох людей, котрі живуть в епоху «ідіотизму»… У нашому «Гімні…» немає відкритої хореографії, а є просто пластичне рішення сцени.

— Ваша свекруха — Ада Миколаївна Роговцева — дає вам якісь поради в театральній справі? Часто дослухаєтеся до них?
— Родина — це взагалі колосальна відповідальність. Ти не маєш права на «недо» — на «недоробити», «недо­дивитися», «не помітити», ти весь час відповідальна за те, що робиш. Спасибі Аді Миколаївні за підтримку. Ми завжди її відчуваємо й чуємо. Вона — неймовірно завантажена людина. По-моєму, це єдина актриса з мого оточення, котра взагалі не думає про вік… А думає, швидше, про те, що ще можна зробити, що цікаво. Вона завж­ди читає… і це вражає! Вона постійно працює над собою. Вона жодного разу не сказала: мовляв, цього не треба робити. А тільки — терпіння, терпіння, терпіння.
 
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня. Україна»
Фото - http://dt.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Константинова, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22818
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду