Телекомпалата: Цифрове мовлення може знищити дрібних кабельників

1 Вересня 2011
10508
1 Вересня 2011
16:15

Телекомпалата: Цифрове мовлення може знищити дрібних кабельників

10508
Телекомпалата: Цифрове мовлення може знищити дрібних кабельників

Після оголошення переможців конкурсу на цифрове мовлення із загальноукраїнським покриттям усі провайдери програмної послуги повинні будуть за свій рахунок включити в мережу 32 цифрових ефірних програми, що належать приватним компаніям, в усі пакети. Про це повідомляє асоціація «Телекомунікаційна палата України».

 

Телекомпанії, які стали переможцями конкурсу, отримають ліцензії на ефірне мовлення в цифровому форматі. Відповідно до вимог закону «Про телебачення і радіомовлення», їхні програми будуть включені в універсальну програмну послугу (УПП). Отже, вони повинні бути присутні у всіх пакетах, незалежно від можливостей провайдера забезпечити таке збільшення кількості програм.

 

Мережі невеликих кабельних операторів мають маленький ресурс для розширення кількості програм, наголошують у Телекомпалаті, і це може призвести до того, що ринок регіонального платного телебачення переживе серйозний спад. Провайдери можуть піти з ринку, взагалі залишивши без інформації дрібні населені пункти; продати свій бізнес, просто піти в тінь або перейти на інтернет-платформу, як це зробив «Укртелеком». «У будь-якому випадку всі ці варіанти не передбачають перебування у сфері впливу Національної ради, тому що припускають відхід від статусу провайдера програмної послуги», - впевнений Костянтин Грицак, директор ТПУ.

 

Також в асоціації зазначають, що у зв'язку зі змінами в універсальній програмній послузі, стає незрозумілим механізм подальшої ліцензійної роботи. Закон не зобов'язує провайдера вносити зміни в ліцензію через видачу Нацрадою ліцензій на мовлення, але універсальна послуга - одне з ключових зобов'язань провайдера. Таким чином, скоро 700 провайдерів програмної послуги зіткнутися з вимогою Нацради переоформити свої ліцензії. Це потребує не тільки часових, але і ресурсних витрат.

 

«Закон "Про телебачення і радіомовлення" більше не може існувати в такому вигляді. Телекомпалата сподівається, що на найближчій сесії Верховної Ради України будуть внесені необхідні зміни, інакше ринок платного телебачення чекає чергова порція проблем», - вважає директор ТПУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10508
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Глеб
4618 дн. тому
Конечно, цифровое вещание уничтожит мелких кабельщиков. Ведь за соц-пакет из эфирных 20 каналов они берут 20-30 грн. А здесь 32 канала будет вещаться совершенно бесплатно.
дима
4623 дн. тому
Ну, конечно, Телекомпалата представляет интересы Воли:)
cox
4624 дн. тому
Объясните, плиз, что это за зверь такой - Телекомпалата? Кто там работает, на чьи деньги существуют, чьи интересы (реально) представляют. Это тот Грицак, который работал в Воле? О чем Воля беспокоится - что перестанут ей платить дурные деньги за включение каналов?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду