Прозора та демократична Нацрада чи повернення до закритого режиму?

17 Серпня 2011
27997
17 Серпня 2011
13:47

Прозора та демократична Нацрада чи повернення до закритого режиму?

27997
Як я намагався з’ясувати в Нацради, чому вона вимагає від ТРК не передбачені законом документи
Прозора та демократична Нацрада чи повернення до закритого режиму?

Працюючи над правками до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», нещодавно мав нагоду поспілкуватися з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. Зокрема мене зацікавило, на підставі яких нормативних документів Національна рада вимагає від усіх телерадіоорганізацій при видачі або продовженні ліцензії «розширену програмну концепцію та орієнтовну сітку мовлення», адже Законом України «Про телебачення і радіомовлення» передбачено чіткий перелік необхідних документів (п. 3, ст. 24):

 

«3. Телерадіоорганізація до заяви про видачу (продовження) ліцензії додає:

копії затверджених у встановленому порядку установчих та статутних документів телерадіоорганізації як суб'єкта господарювання;

копію свідоцтва про реєстрацію телерадіоорганізації як суб'єкта інформаційної діяльності(в разі наявності);

орієнтовний штатний розклад телерадіоорганізації;

 програмну концепцію мовлення відповідно до вимог статті 28 цього Закону».

 

Крім того, пунктом 6 цієї ж статті чітко передбачено, що:

 

«6. Вимагання інших документів для видачі (продовження) ліцензії не допускається».

 

Натомість я отримав дуже «кваліфіковану» відповідь, про яку навіть не мріяв. Чи то «висококваліфіковані» працівники Національної ради ввели в оману керівництво, чи то керівництво вимагало від працівників, які готували цей лист, саме такої відповіді, - не можу знати. Нехай вони вирішать це між собою в рамках службового розслідування. Але хотілося б зупинитися на декількох аспектах.

 

По-перше, мені відповіли, що, відповідно до положення «Про позаштатного консультанта у Верховній Раді України та в її органах», я мав право запитувати будь-яку інформацію лише в органах виконавчої влади, а оскільки Національна рада України є конституційним постійно діючим колегіальним органом, а не органом виконавчої влади, то я такої відповіді не отримаю. Цікаво, а як же Закон «Про доступ до публічної інформації»?! Моє ж питання стосувалося не конкретної компанії, а всіх телерадіоорганізацій. Щоправда, слід зазначити, що з пункту 3 цього положення висмикнуто лише частину речення, чомусь пропустили право позаштатного консультанта отримувати інформацію чи додаткові матеріали «в установах і організаціях».

 

По-друге, Національна рада зазначає, що я є представником за довіреністю декількох телерадіоорганізацій і, запитуючи цю інформацію, я використав орган державної влади, чим перевищив свої повноваження. Хотілося б нагадати Національній раді, що я справді представляю, як фахівець у цій галузі, низку телекомпаній за довіреністю і зовсім не працюю у штаті жодної з них. А у Верховній Раді я працюю на громадських засадах позаштатним консультантом і в сферу моїх обов'язків входить опрацювання законодавчих актів і підготовка пропозицій щодо їх усунення. Крім того, я звернувся не на бланку Верховної Ради, а на власному, який не містить жодної державної символіки, і це логічно, адже я працюю не в штаті. То в чому ж я перевищив свої повноваження? Чи це просто відписка та небажання визнати свою некомпетентність? Або ж, можливо, це повернення до тих часів, коли Нацрада робила все, що їй заманеться, прикриваючись якимось «секретним першим відділом», і відповіді на запити про діяльність не отримували навіть народні депутати України. Але факт залишається фактом.

 

Крім того, в Національної ради викликало велике обурення на моє звернення, так що вони змушені були звернутися до голови Комітету з питань свободи слова та інформації у Верховній Раді, щоб до мене вжили заходів. Але, на жаль для Національної ради, в комітеті підтвердили, що я справді маю права на доступ до цієї інформації, і порадили задовольнити моє клопотання. Очевидно, на цьому моє спілкування з цим регулятором не закінчиться. Та цікаво знати, скільки ж мені ще потрібно написати листів, щоб отримати вичерпну відповідь. Чи, може, слід вирішувати це питання в якихось інших інстанціях? Це залишається загадкою.

 

Тому говорити про прозорість і демократичність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення наразі не доводиться.

 

 

Додатки:

 

копія звернення до Нацради;

копія відповіді від Нацради;

копія відповіді від комітету.

 

Віталій Сокур, позаштатний консультант Комітету з питань свободи слова і інформації Верховної Ради України (колишній директор департаменту контрольно-аналітичної роботи Нацради, - ТК).

 

Від ТК. «Детектор медіа» опублікує точку зору Нацради щодо піднятого питання, щойно регулятор надасть відповідний коментар.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Сокур, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27997
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SS
4789 дн. тому
Цыкаво, а що запитував Выталый коли очолював выдповыдний департамент?
SL
4790 дн. тому
Молодець, що не мовчиш! Назбиралось багато питань до діючого складу Нацради! Окреслю декілька з останніх. Згадаємо, наприклад, нещодавні перипетії з радіостанцією "Мелодія", можливо і були підстави забрати ці частоти, але щоб одразу передати майже всі ці частоти, і не тільки їх, а й ще дуже багато "всякої всячини" досі невідомому мовнику... виникає питання!!! Чомусь на конкурсі по цифрі, який сьогодні проходив, "пролітають" відомі компанії з конкурентоспроможним продуктом, з численною аудиторією і надається перевага телерадіоорганізаціям, які навряд зможуть представити глядачеві цікавий та якісний продукт!!! Можна дуже довго перелічувати ці питання.... Щодо вимоги Національної ради надати додаткові, не передбачені Законом, документи під час видачі ліцензії, то відповідь на це питання одна - була погана "ПРЕЗЕНТАЦІЯ"! Як говориться десь не доклали... ой, вибачте, "не допоказали" під час презентації, тому і потрібні додаткові матеріали.=))) От і вся прозорість і демократичність!!! Просто потрібно робити "нормальні презентації", випускати продукт, який би не створював конкуренції "нормальним каналам" і одразу все стане добре... не знаю кому, але стане!!!
Йойойой
4790 дн. тому
Офигительно получается. Прошлый нацсовет демонстративно ликвидировал совдеповский КГБэшщный первый отдел, проявил полноту открытости перед общественностю а после прихода долбаных янукоазаротабачников и иже с ними мы идем вперед на семь лет назад. А не пора уже сказать им СТОП!?
Блінков В.І.
4790 дн. тому
Не тільки про прозорість та демократичність Нацради говорити не довотиться, але й про кваліфікацію, професіоналізм та відповідальність. Точніше - про відсутність будь-якої відповідальності. Поки у Законах "Про Національну раду ..." та "Про телебачення і радіомовлення" не будуть виписані жорсткі норми покарання як Національної ради, так і працівників її апарату, за порушення ними вимог законодавства, безкарність та свавілля у її роботі будуть процвітати і надалі. Натомість, кращим варіантом, здається, було б змінення статусу Національної ради - з "позавідомчого конституційного" на "центральний орган виконавчої влади". Вважаю що сьогодні Верховній Раді України до снаги внести необхідні зміни до Конституції України. Віталій, тобі є над чим працювати. Успіхів!
Lvyh
4790 дн. тому
Витя может ты и прав. Но согласись времина меняются. Это когда ты руководил можна было об этом поговорить. А теперь че ты преш? На че надеешся?
ХАХАХА
4790 дн. тому
Наконецто писец. Пришла жорсткая вертикаль власти.
Чьо хочеш
4790 дн. тому
Ты блин задолбал. Че тебе неймется? Сиди тихонько и сопи в тряпочьку а не раззевай свой роток на чюжой пирожок. НЫНЕ НАШЕ ВРЕМЯ И МЫ, А НЕ ТИ СО СВОИМИ ПАМАРАНЧЕВЫМИ СВОЛОЧЯМИ, будям опредилять что кому давать.
Незнаючий
4790 дн. тому
А мені здається ми переходимо до захолодженої нацради часів президентства Кучми.
Alex
4790 дн. тому
Да всё у нас продажное и Нацсовет тоже
гість
4790 дн. тому
мені здається тут нічого дивного немає... просто компанії, які ви представляєте або не дали Нацраді "на лапу" або дали мало... от вони й придумали собі таку "мульку"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду