Регіональне ТБ транслює чорнуху про Тимошенко за вказівкою? ОДТРК заперечують

16 Серпня 2011
14951
16 Серпня 2011
11:28

Регіональне ТБ транслює чорнуху про Тимошенко за вказівкою? ОДТРК заперечують

14951
Регіональне ТБ транслює чорнуху про Тимошенко за вказівкою? ОДТРК заперечують

15 серпня на брифінгу в Києві медіа-координатор громадянського руху «Спільна справа» Ігор Пилипчук заявив про те, що усі обласні державні телерадіокомпанії отримали розпорядження поставити в ефірну сітку фільм «Вкрадений попкорн» - «10 разів і виключно у прайм-тайм». Про це зазначається у повідомленні організації, яке надійшло на адресу ТК.

 

За словами Ігоря Пилипчука, фільм «Вкрадений попкорн» вкрай негативно висвітлює деталі біографії та історію політичного сходження лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. «У суботу, 13 серпня, мені продемонстрували свіжі записи ефірів Закарпатської ОДТРК "Тиса-1" та Херсонської ОДТРК "Скіфія", які транслювали "Вкрадений попкорн". Цей зразок "чорного" піару був презентований ще у розпал минулої президентської кампанії. Нам вдалося встановити, що й інші обласні ДТРК також транслюють цей фільм починаючи з минулого тижня», - зазначив пан Пилипчук

 

За його словами, цей факт вимагає особливої уваги та осуду з боку суспільства, оскільки свідчить про «крайній цинізм влади у боротьбі з політичним опонентом, який до того ж утримується за гратами».

 

«Щоб збалансувати цю ситуацію та засвідчити свою незаангажованість, обласні ДТРК мали б у такій самій кількості показів та у прайм-тайм продемонструвати українцям фільм "Кримінальна окупація. Історія Партії Регіонів" або фільм про Януковича "Подвійна ходка"», - вважає медіа-координатор руху.

 

Ігор Пилипчук також повідомив, що громадянський рух «Спільна справа» встановить і повідомить громадськості та ЗМІ, хто саме віддав розпорядження ОДТРК на демонстрацію вказаного фільму, вчинивши тим самим грубе порушення демократичних принципів політичної конкуренції та перевищивши свої службові повноваження

 

Як прокоментував «Телекритиці» заступник генерального директора з питань телебачення Закарпатської ОДТРК Олександр Герешко, фільм «Вкрадений попкорн» і справді транслювався в ефірі «Тиси-1» - 12 серпня у вечірньому слоті. Однак вказівок щодо показу, стверджує він, ні від кого не надходило: «Я зараз підняв документи, на підставі чого його транслювали. У нас є, це ще за часів головування Прутніка, голови Держтелерадіо, відповідний наказ про організацію обміну в системі  Держтелерадіо. За цим обміном ми маємо тематичний перелік щомісячних програм: суспільно-політичні, економічні науково-популярні, програми про досвід організації самоврядування, розбудови громадянського  суспільства, етнографію краю, програми краєзнавчого спрямування тощо. Тобто у нас відбувся обмін за цією програмою».

 

На питання, як він розцінює закиди щодо показу за вказівкою, пан Герешко відповів: «Ми якось не задавалися цим питанням, не дуже етично обговорювати те, що нам присилають  на обмін, ми коли свій продукт відсилаємо, його теж крутять без зайвих питань. Ми не загострюємо на цьому увагу, тому що у нас широкий політичний спектр, якщо вже на це іде якийсь акцент. Під час усіх виборчих кампаній, починаючи свого часу від Вітренко, закінчуючи Тягнибоком, - ні з ким не було проблем. І зараз так само, у нас немає скарг жодної політичної сили, що у нас щось  не так. От зараз наші перед Днем незалежності пропонують керівникам місцевих  партійних осередків привітати зі святом, ми не робимо якогось диференціювання, до цього ходити, а до того не ходити, немає у нас такого».

 

Також він зазначив, що найближчим часом повторна трансляція фільму «Вкрадений попкорн» не запланована.

 

Отримати коментар від генерального директора Херсонської ОДТРК не вдалося, оскільки він наразі перебуває у відпустці. Однак, як зазначили ТК в телерадіокомпанії, стрічку «Вкрадений попкорн» показував не канал «Скіфія», а УТР на підставі угоди між мовниками: «Іноді вони включаються, вони можуть давати якусь програму централізовано, оскільки є угода», - уточнили в Херсонській ОДТРК.

 

У свою чергу Андрій Шевченко, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації, закликав Держкомтелерадіо негайно розслідувати факт організованого втручання в редакційну політику обласних державних телерадікомпаній.

 

«Цей фільм є одіозним прикладом виборчого чорного піару. Він ганебно виглядав би в ефірі будь-якого каналу, а на державному телебаченні, яке утримується коштом громадян, це виглядає зухвалим викликом і провокацією», - пояснює журналіст і депутат.

 

Андрій Шевченко повідомив, що обговорив ситуацію з головою Держтелерадіо Олександром Курдіновичем, який підтвердив факт ефіру на кількох державних телеканалах, але відмежувався від будь-яких вказівок розміщувати фільм в ефірі ОДТРК. На думку Шевченка, для громадськості таких пояснень мало: «Або Держтелерадіо, який перед країною відповідає за ефір державного телебачення, проведе повноцінне розслідування - з іменами замовників і з покаранням винних, або уряд має сам нести повну відповідальність за те, що державні канали перетворюються на зливні бачки для піар- сміття, за все це позорище в державному ефірі».

 

Шевченко також нагадав, що за результатами моніторингів новини державного Першого каналу є найгіршими в дотриманні журналістських стандартів та політичного балансу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14951
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телевізор
4635 дн. тому
І головне, згвалтованим ОДТРК ніхто не заплатив за "послугу".
:)
4636 дн. тому
Ни одна ОГТРК не станет транслировать подобный фильм без указания высокого руководства или к нему причастных. Генеральные директора дорожат своими креслами, вот и показывают все, что просят. Причем, без письменных указаний того же высокого руководства. Так, по-дружески...
565
4636 дн. тому
Тут більш зрозуміло: http://smotri.lg.ua/video/3916/%D0%A2%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0%D1%8F А тут документи: http://caselaw.findlaw.com/us-9th-circuit/1423727.html
123
4636 дн. тому
А що було вчора по УТ-1 о 21: 30 після новин?
boss
4636 дн. тому
Слідкуйте за програмою, буде повтор!
ОДТРК
4636 дн. тому
Не смішіть, ось так без вказівки Держтелерадіо почали транслювати?! Дивує безпорадність Шевченка, який навіть не знає, за яку ниточку можна витягнути правду. ПроФФесіонал!
Микола
4636 дн. тому
«Я зараз підняв документи, на підставі чого його транслювали. У нас є, це ще за часів головування Прутніка, голови Держтелерадіо, відповідний наказ про організацію обміну в системі Держтелерадіо. То є нахабна неправда, наказ Прутніка стосувався обміну власними програмами між ОДТРК." Попкорн"же виготовлено недержавною структурою. Отже, маємо факт корупційного діяння! Правда прочитується у словах херсонців: УТР, саме вони виставляють на FTP-сервері матеріали обов"язкові для показу всіма ОДТРК. Відповідний наказ з"явився у серпні 2010 р.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду