Кримськотатарська газета «Къырым» відновила вихід. Поки що без бюджетного фінансування

25 Липня 2011
15749
25 Липня 2011
18:32

Кримськотатарська газета «Къырым» відновила вихід. Поки що без бюджетного фінансування

15749
До вересня редактор друкуватиме газету в борг за кошти читачів і спонсорів
Кримськотатарська газета «Къырым» відновила вихід. Поки що без бюджетного фінансування

Перша газета кримськотатарською мовою «Къырым» відновила вихід після майже двомісячної перерви. Про це «Детектор медіа» розповів головний редактор видання Бекір Мамутов.

 

Газета, що виходила двічі на тиждень з 1989 року накладом близько 4 тис. примірників, у червні перестала друкуватися через заборгованість перед типографією. Загалом не вийшло 15 номерів видання. Перший після перерви випуск побачив світ у суботу, 16 липня на 16 шпальтах. Після цього вийшло ще два номери: 20 липня (16 шпальт) і 23 липня (8 шпальт).

 

«Газету ми почали випускати з 16 липня. Це відбулося завдяки тому, що наші читачі принесли певну суму коштів, і нам вдалося погасити приблизно п'яту частину нашої заборгованості перед друкарнею "Таврида". Типографія й особисто її керівник Андрій Литваков нас зрозуміли і не стали вимагати, щоб ми повністю погасили заборгованість», - розповів пан Мамутов.

 

Він має намір друкувати «Къырым» принаймні до вересня раз на тиждень, позичаючи кошти в читачів і спонсорів.

 

Читачі «Къырым» - носії мови, а це здебільшого люди старшого віку, і відсутність газети їх бентежить. У редактора є листи від них, «які без хвилювання читати неможливо». І, власне, читачі вирішили допомогти з фінансуванням. «Людина зібрала зі своїх пенсій 5 тисяч гривень на весілля онука. І приніс нам, каже: "Нехай вони зачекають чи позичать, але я хочу, щоб це був мій особистий внесок у газету". Я був уражений і сказав, що проситиму допомоги людей, які економічно сильніші», - розповів пан Мамутов.

 

Раніше «Къырым», засновником якої є трудовий колектив, фінансувалася з державного бюджету за програмою з облаштування та розселення кримських татарів. Бюджетне фінансування для газети, що виходить мовою етнічних меншин, гарантоване законом про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів, каже головний редактор.

 

За словами пана Мамутова, на поточний рік на програму з облаштування та розселення кримських татарів було заплановано 23 млн грн, з яких на підтримку газети припадало трохи більше 1%. Фінансування припинилося з початку 2011 року з ліквідацією Державного комітету у справах національностей та релігій, який був головним розпорядником коштів за цією бюджетною програмою. Його обов'язки переклали на Міністерство культури, потім на Міністерство соцполітики, а 9 червня - знову на Мінкульт. Однак досі редакції нічого невідомо про перспективи і строки поновлення державного фінансування.

 

«Я був у Раді міністрів, де спілкувався з представниками влади, вони перейнялися цим питанням. Але потрібно, щоб запрацювала державна програма з облаштування та розселення кримських татарів. Крим (республіканський бюджет) нам допомогти не може, тому ще це грубе порушення закону. Ситуація навіть для тих чиновників, які хочуть нам допомогти, тупікова. Нині питання зависло між трьома міністерствами: культури, соцполітики і фінансів, яким треба врегулювати бюрократичні нюанси», - зазначив Бекір Мамутов.

 

«На жаль, я не можу звернутися ні до Арменії, ні до Ізраїлю, як роблять в Україні представники народів цих країн, тому що в нас та сама країна, що й в українців - наша ненька», - додав головний редактор.

 

Зазначимо, що в Криму видається ще одна газета кримськотатарською мовою «Янъы дюнья» («Новий день»), наклад якої становить близько 2,5 тис. примірників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15749
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду