Томенко прогнозує закриття низки друкованих ЗМІ через ухвалення закону про судовий збір

11 Липня 2011
13947
11 Липня 2011
13:06

Томенко прогнозує закриття низки друкованих ЗМІ через ухвалення закону про судовий збір

13947
Томенко прогнозує закриття низки друкованих ЗМІ через ухвалення закону про судовий збір

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко констатує, що влада почала ліквідовувати закони на захист свободи слова. Про це він сказав, коментуючи ухвалення закону «Про судовий збір», повідомляє його прес-служба.

 

Микола Томенко наголосив, що у запроваджених новим законом ставках судового збору відсутні чинні запобіжники щодо захисту ЗМІ та журналістів від необґрунтованих позовних вимог, що пред´являються у зв´язку з їхньою професійною діяльністю.

 

Тож він спрогнозував, що, якщо президент підпише даний закон, то можна очікувати закриття цілої низки друкованих засобів масової інформації. «Можна прогнозувати, що на місцевому рівні чиновники та представники правоохоронних органів, як це було до 2003 року, будуть використовувати судові позови як інструмент закриття передовсім друкованих засобів масової інформації», - зазначив він.

 

Микола Томенко нагадав, що у 2003 році набув чинності, внесений ним закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення та безперешкодної реалізації права людини на свободу слова», який передбачав збільшення розмірів ставок державного мита із позовних заяв про відшкодування моральної шкоди залежно від ціни позову. Для прикладу, згідно із законом, із позовних заяв про відшкодування моральної (немайнової) шкоди з ціною позову понад 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян позивач сплачував 10% ціни позову, а із позовних заяв з ціною до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян 1%. Це, за словами пана Томенка, захищало ЗМІ від закриття через фантастичні суми позовів.

 

«Тоді ми зняли проблему руйнування засобів масової інформації через фантастичні судові збори. Сьогодні Партія регіонів "радісно" відновила дію старої норми і тепер нашого закону, який захищав передовсім друковані засоби масової інформації немає», - зауважив віце-спікер.

 

Як повідомляла ТК, 8 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про судовий збір» (законопроект № 7530), який не містить положень, що захищають журналістів від надмірних судових позовів про захист честі і гідності та ділової репутації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13947
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій Свірко
4665 дн. тому
ТК, фільтруй базар! http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/gol_karta_zal3?g_id=21932 Поіменне голосування про проект Закону про судовий збір (№7530) - у другому читанні та в цілому 08/липень /2011 12:17 За:238 Проти:0 Утрималися:0 Не голосували:107 Всього:345 Рішення прийнято Томенко М.В. За Ну хіба не покидьок?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду