Як головред «Эха Москвы» у науку до одеського архієрея потрапив

15 Червня 2011
20968
15 Червня 2011
16:19

Як головред «Эха Москвы» у науку до одеського архієрея потрапив

20968
Хто б міг подумати, що бесіда досвідчених журналістів у прямому ефірі «Эха Москвы» аукнеться резонансним спростуванням!
Як головред «Эха Москвы» у науку до одеського архієрея потрапив

Хто б міг подумати, що бесіда досвідчених журналістів у прямому ефірі «Эха Москвы» аукнеться резонансним спростуванням! Більш того - зухвалою спробою дати публічний урок одному з метрів російської журналістики Олексію Венедиктову, котрий недавно здійснив кількаденний творчий вояж в Україну. І по всьому вирішив поділитися враженнями з ведучою передачі та аудиторією, ілюструючи пережите й побачене фрагментами своїх бесід як з київськими політиками, так і з мером Одеси та главою місцевої єпархії УПЦ МП. Як не дивно, одним з перших публічних відгуків про передачу, в якій серед інших фігурував одеський митрополит Агафангел, стала заява прес-секретаря одеського митрополита Агафангела одній з газет: «Не можу ні підтвердити, ані  спростувати факту розмови з Венедиктовим, але, за моїми даними, останнім часом владика спілкувався лише з одним журналістом - Михайлом Леонтьєвим».

 

Невдовзі, щоправда, прес-служба Одеської єпархії факт бесіди головреда «Эха Москвы» з архієреєм Агафангелом (у миру - Олексієм Саввіним) усе ж підтвердила. Але щонайменше в дивний спосіб - шляхом поширення заяви глави єпархії про недостовірний виклад змісту бесіди, що відбулася. Вкупі з публічними повчаннями про шкоду від гонитви за сенсацією, приписування співбесіднику чужих думок, а також про необхідність точно відтворювати зміст розмов і дотримуватись інших професійних стандартів журналістики...

 

Так і наголошено: настійно просимо «точно передавати слова співрозмовника і не приписувати в гонитві за сенсацією нікому, а тим більше православним ієрархам, неправдивих і скандальних висловлювань». Що ж саме так не сподобалося, змусило занервувати 73-річного православного владику-депутата, до думки якого, на переконання співрозмовника Венедиктова, прислухається «значна частина електорату» Одещини? Як випливає з заяви прес-служби єпархії, аж зовсім не відтворення в прямому ефірі «Эха Москвы» шокуючого вислову члена Священного синоду Руської православної церкви Агафангела про те, що населення «Європи і Євросоюзу - це все фашисти». Ані вражаючої своїм цинізмом фрази одеського богослова: «Ви розумієте, Львів - це ж наша Чечня»...

 

Як постає з документа, автори заяви передусім зацікавлені у спростуванні наступного епізоду:  «Розповідали, що коли до нього (Агафангела) приходили - він же ще службу веде, незважаючи на 73 роки, - підходили до нього парафіяни за благословенням, він запитував: «За кого голосував? За Ющенка? - Пішов без благословення. Скажи спасибі, що не прокляну! «Це я не чутки розповідаю, а розповідаю те, що розповідав він».

 

Саме з цього приводу прес-службі Одеської єпархії було доручено заявити: «ні в ході приватної бесіди з паном Венедиктовим, ані в інший час митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел не повідомляв про згаданий журналістом епізод. Даний епізод не тільки не відбувався, але й не міг статися в принципі, оскільки владика Агафангел ніколи ні словами, ні діями нікому не погрожував ніякими «прокльонами» за що б то не було», - наголосила прес-служба, додавши при цьому, що» митрополит Агафангел є авторитетним архіпастирем УПЦ МП».

 

Усупереч відтвореному журналістом фрагменту розмови, акцентували в Одеській єпархії, «митрополит Агафангел нікого не проклинає» і молиться «за людей різних поглядів та політичних переконань».

 

Між тим, Венедиктов - не перший журналіст, котрий інформував громадськість про специфічну релігійну діяльність Агафангела.  Наприклад, автор порталу «Релігія в Україні» Володимир Мельник наводив свого часу слова Агафангела, розміщені на одному з ресурсів, що видається за його ж благословенням: «Ті, хто не прийде на виборчі дільниці і не проголосує за Віктора Януковича, повинен буде покаятися в цьому ... «

 

Не менш відоме реагування глави Одеської єпархії УПЦ МП у жовтні 2009 року на публікацію «Ритуальні гонорари одеських храмів», підписану трьома журналістками газети «Сегодня». Ознайомившись з публікацією, одеський архієрей спершу публічно зажадав від авторів вибачень за статтю, а згодом на офіційному сайті Одеської єпархії, головним редактором якого є Агафангел, стаття була названа «замовною»,  а також з`явилося повідомлення із зазначенням духовенству - молитися про «напоумлення журналісток хворобами»: «Відтепер в Свято-Успенському, Свято-Пантелеймонівському, Свято-Іллінському і Свято-Іверському чоловічих монастирях будуть молитися про те, щоб Господь напоумив скорботою і хворобами озлоблених, збожеволілих наклепників на Христа і Його Святу Церкву Ольгу Князь, Світлану Годовенко і Лілію Фещенко».

 

 

Також на офіційному сайті єпархії було розміщено заборону згаданим журналісткам - «єретикам, розкольникам, іновірцям та безбожникам, ... шукачам» сірячинної правди «Князь, Годовенко і Фещенко»: «запалювати свічки і здійснювати які-небудь молитовні дії у православному храмі» .

 

Хоч варто віддати належне настоятельці жіночого монастиря ігумені Серафимі (в миру Надія Шевчик), відомій в Одесі релігійній діячці, яка публічно підтвердила достовірність фактів, наведених кореспондентами газети «Сегодня». «Ви написали правду, як і повинні робити журналісти», - сказала вона.

 

Доволі красномовний і той факт, що прес-служба Одеської єпархії не спростувала уже згадуваних інших, не менш гострих фрагментів оприлюдненої бесіди головреда «Эха Москви» з митрополитом Агафангелом. Зокрема, того, що, за його словами, «вся» помаранчева зараза «фінансується з-за кордону, головні вороги - румуни, звичайно».

 

Журналіст також зазначив, що глава Одеської єпархії дотримується радикальних поглядів щодо Європи та Євросоюзу. «Куди нам до Європи? Який Євросоюз? Це все фашисти! ... Який флот в Севастополі американський? Неподобство! Чому вони дали дозвіл заходити?», - процитував Агафангела Венедиктов, зауваживши, що митрополита слухає «значна частина електорату». Крім того, за твердженням головреда «Эха Москвы», «ще Агафангел сказав цікаво: «Ви розумієте, Львів - це ж наша Чечня».

...Отож, виходить, марно робив ставку Олексій Венедиктов на незаперечну порядність і авторитетність учасників обміну думками в «морській столиці» України. Апріорі виключаючи можливість спростувань, бо неодноразово акцентував у прямому ефірі, що співрозмовник має право відмовитися від запису розмови на диктофон. Інша річ, що слухачі радіостанції знають непорушність критеріїв, якими керується в роботі головред «Эха Москвы», і не потребують, на відміну від судових інстанцій, технічного підтвердження достовірності оприлюднених фактів і сюжетів.

 

Михайло Аксанюк, УНІАН

Фото - http://www.unian.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Михайло Аксанюк, УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20968
Читайте також
10.06.2011 14:56
Валерій Балаян, «День»
21 913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду