Уряд блокує доручення президента

9 Червня 2011
15308
9 Червня 2011
18:33

Уряд блокує доручення президента

15308
Уряд блокує доручення президента
Останнім часом до мене звертається чимало журналістів і пересічних громадян, стурбованих процесами згортання демократії в Україні. Особливий наголос роблять на тому, що процеси створення громадського мовлення в Україні, попри гарний минулорічний старт на Громадській гуманітарній раді при Президентові України, фактично заблоковані.
З цим  не можна не погодитися. Після того, як  Громадська гуманітарна рада під головуванням Президента України В.Януковича затвердила 30.09.2010 р. «Концепцію створення і діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України» робочій групі із суспільних комунікацій було доручено до 01.12.2010р. розробити відповідний проект закону, який Президент України мав внести до Верховної ради як невідкладний.
Наша робоча група у складі О.Мартиненка, О.Червакової, Д.Стуса і залучених фахівців з Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка, Університету «Україна», Національного інституту стратегічних досліджень та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення такий проект закону розробила у вказаний президентом термін.
Проте вже перша версія проекту закону про Національне громадське мовлення, розміщена на веб-сайті українського наукового журналу «Освіта регіону: політологія, психологія, комунікації» викликала шалений спротив бюрократії та «придворного медіа-бізнесу».
Ще б пак, мова ж іде про мільярди грн. майна телерадіоорганізацій та «золоті частоти», які приносять величезні прибутки та дають можливість формувати громадську думку відповідно до політичних та бізнесових смаків медіа-олігархів!
Отже, проект закону, розроблений нами абсолютно на альтруїстичних засадах, почали «творчо» опрацьовувати в урядових колах відомі «українські патріоти» та фахівці з рейдерського права.
Як наслідок, на засіданні Кабінету Міністрів (протокол №27 від 11.04.2011р.) був прийнятий проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України», який по формі і по змісту суперечить  «Концепції створення і діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України», затвердженій 30.09.2010р. Громадською гуманітарною радою під головуванням Президента України!
Отже, недаремно В.Янукович висловлював своє різке незадоволення роботою гуманітарного блоку уряду! Фактично доручення Президента України по створенню системи громадського мовлення в Україні заблоковане урядом, який зробив черговий …надцятий проект закону «під себе»!
Зрозуміло, що брати на себе авторство цього проекту закону нам абсолютно «не з руки».
Відповідно, наша робоча група, проаналізувавши вказаний урядовий законопроект, вирішила наступне:
З урахуванням результатів обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» (далі – проект Закону), розробленого Державним комітетом України з питань телебачення і радіомовлення, визнати за доцільне рекомендувати врахувати в проекті Закону принципові позиції положень відповідного проекту Закону України, розробленого Громадською гуманітарною радою, та Концепції створення і діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України (далі – Концепція), затвердженої Громадською гуманітарною радою при Президентові України 30.06.2010 р., а саме:
1) З метою зменшення надмірного впливу органів державної влади на діяльності НГТУ, забезпечення прав громадян на свободу думки і слова, на отримання повної, достовірної, об’єктивної та оперативної інформації з незалежних джерел:
- привести положення проекту Закону у відповідність до Концепції щодо порядку та процедури заснування НСТУ (НГТУ). Зокрема визначити, що майно, яке нині перебуває на балансі Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, Державної телерадіокомпанії «Культура», має передаватися НСТУ на праві безстрокового безоплатного користування.
Натомість закріплення за НСТУ згаданого вище майна на праві оперативного управління, як пропонується проектом Закону, передбачає, що власник цього майна (уповноважений ним орган – Кабінет Міністрів України) має право здійснювати контроль за його використанням і збереженням, що зберігає вплив з боку державних органів на фінансово-господарську діяльність НГТУ, а також на її незалежну програмну політику.
- установити, що Статут НГТУ має затверджуватися Кабінетом Міністрів України, а всі подальші зміни до Статуту НГТУ повинні здійснюватися Наглядовою радою. Потрібно також передбачити можливість ухвалення рішень Наглядової ради простою більшістю голосів її членів.
2) Передбачити у проекті Закону можливість подальшої трансформації (після створення НГТУ) обласних державних телерадіокомпаній (та їхнього майна) в регіональне громадське мовлення України (РГМУ) як складової системи Національного суспільного телебачення і радіомовлення України. 
3) Привести у відповідність до Концепції положення проекту Закону, які стосуються порядку формування складу Наглядової ради НГТУ, передбачивши, що Наглядова рада НГТУ складається з двадцяти одного члена, серед яких, крім представників всеукраїнських громадських організацій, входять сім представників від Кабінету Міністрів України. У такий спосіб, на нашу думку, будуть створені умови для того, щоб представники органів державної влади мали можливість брати участь в функціонуванні такого важливого суспільного інституту, яким є НГТУ.
4) Визначити, що у перехідний період (протягом чотирьох років з дня набрання чинності Закону) фінансування НГТУ здійснюється не лише за рахунок коштів Державного бюджету, як це передбачено проектом Закону, а й за рахунок інших джерел (коштів, отриманих від виробництва та трансляції реклами, продажу власної теле- і радіопродукції, а також інших, не заборонених законодавством надходжень від реклами тощо). Видається також доцільними передбачити введення повної заборони на розміщення реклами на НГТУ лише після остаточного запровадження абонентської плати.

5) З проекту Закону, запропонованого Держтелерадіо, не повною мірою зрозумілий правовий статус Національної громадської телерадіокомпанії України, зокрема невизначеним залишається положення, яким би окреслювались учасники та засновник майбутньої телерадіоорганізації. 

6) Внести до остаточного варіанту згаданого закону тезу про створення у структурі НГТУ Народного медіа університету, як це було передбачено Концепцією створення і діяльності Національної громадської телерадіокомпанії України, затвердженої 30 вересня 2010 р. Громадською гуманітарною радою під головуванням Президента України В. Ф. Януковича.

Наостанку, хочу додати, що з того часу, як мене попросили особисто зайнятися проблемами становлення громадського мовлення в Україні, «інтернаціональне» керівництво НТКУ Бенкендорфа-Арфуша (яке практично викинуло освітні програми з сітки мовлення та запровадило антикукраїнські програми «агентів ЦРУ, холуїв та акордеоністів»), мене жодного разу не запросили на ефір до НТКУ, де попередні 20 років я регулярно мав можливість висловлювати свою думку. Така ось, урядова «демократія» і «громадське мовлення»… Запитання є?...  
Валерій Бебик, професор, проректор Університету «Україна», голова робочої групи із суспільних комунікацій  Громадської гуманітарної ради при президентові України, для «Трибуни»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валерій Бебик, «Трибуна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15308
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кайзер
4706 дн. тому
Никак не может успокоиться,что не даеют ему теперь выступать.А кому это нужно ?Ведь все прекрасно знаю,как ветер подует-так он и заопет.Прогуглите его выступления и заявления до 2010 года...
Кибеб
4706 дн. тому
Камень преткновения - медиауниверситет! Какое отношение он имеет к "громадському телебаченню"? Очень хочется "таварищу" Бебику поректорствовать за бюджетные денюжки. А то ведь всего лишь прорект в коммерческом вузе. Даже Герман его раскусила и успела послать.
Антон
4706 дн. тому
Все ясно....Мания величия.Если Бебика не зовут выдавать свои гениальные идеи типа что Будда имел Украинские корни-то это агент ЦРУ или по меньшей степени холуй или аккордеонист.Местечковое жлобское мировоззрение Укра,который себя возомнил гением.Диагноз-считает себя политологом,всех остальных-агентами ЦРУ.Рецепт-почаще смотреть в зеркало и попробовать начать жизнь заново-например посвятить свою жизнь кармически-предначертанной задаче-поднимать сельское хозяйство на Родине
Гудвин
4707 дн. тому
Зря не хорошо отозвался о Первом Национальном.Ьак как раз,если внимательно посмотреть программу,достаточно много хороших программ, причем на тематику Украинистики.Прежде чем критиковать кого-то нужно хорошо посмотреть программы. И национализм, относительно вашей реплики "интернациональной" вас совсем не украшает. Канал вытащили из такого болота первую десятку, что этот феномен, пожалуй, и сравнить не с кем.И не нужно уподобляться некоторым "Товарищам",которые до вас назвали журналистов "холуями"Тиражирование этой информации вас еще больше не к лицу. Заниматься нужно ПРОФФЕСИОНАЛЬНО каждым вопросом, а не передергивать факты и выборочно, не анализируя ситуацию гадить на Национальоное телевидение, которое ,судя по всему вы и не смотрите.Все что вы о нем знаете-это то,что там выступал Ян Табачник.И простите,откуда у Вас информауия,что там агенты ЦРУ? Может расскажете поподробнее? Может мы что то пропустили ???
Joker
4707 дн. тому
Бебик-полтитческая проститутка,уже на телекритику влез.Иди обcуждай легитимность правления в Папуа-Новой Гвинее.В этом ты лучше понимаешь ,чем в политологии.Что тебе скажут ,то ты и говоришь,какаду несчастный.А платят хоть сколько за пасквиль-напишешь ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду