«Еволюшн Медіа» виграв суд щодо авторських прав на зйомку фото Рождественської

17 Травня 2011
15802
17 Травня 2011
17:46

«Еволюшн Медіа» виграв суд щодо авторських прав на зйомку фото Рождественської

15802
«Еволюшн Медіа» виграв суд щодо авторських прав на зйомку фото Рождественської

Медіахолдинг «Еволюшн Медіа» виграв суд по справі, яку було відкрито за позовом російської фотохудожниці Катерини Рождественської, та отримав 25000 грн компенсації. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив юрисконсульт «Еволюшн Медіа» Клим Братковський.

 

Суть конфлікту полягала у нібито порушенні авторських прав на роботи фотохудожниці з боку фотоінформаційного агентства «Фотолента/ PHL», що належить «Еволюшн Медіа». Сума позову складала 51500 грн (матеріальна компенсація) та 5000 грн (моральний збиток).

 

7 грудня 2007 року в «Українському домі» відкрилася виставка доньки поета Роберта Рождественського під назвою «Знаменитості у фотопроектах». До експозиції увійшли близько 150 фотопортретів відомих діячів Росії та України, зроблених за сюжетами полотен відомих живописців.

 

На відкриття виставки був акредитований фотограф «Фотоленты» (PHL). Його знімки опублікував вебсайт «Фотолента/PHL», де потім можна було придбати світлини. Фоторепортажі з експозиції з`явилися також на сайтах УНІАН та «Укрінформ». Останнє інформагентство зняло публікації у ході розгляду справи «Еволюшн медіа». Претензії Катерини Рождественської стосувалися лише «Фотоленты/PHL».

 

На початку 2008 року пані Рождественська подала позов, у якому наголошувала на буцімто незаконному перефотографуваннї її світлин та продажі фотографій. Також вона стверджувала, що внаслідок неякісної фотозйомки її твори було спотворено.

 

«Суди першої (Шевченківський районний суд Києва - ТК) та апеляційної інстанцій (Апеляційний суд Києва - ТК ) відмовили в позові, тому що фотороботи Рождественской було відтворено на підставі п. 4 ст. 21 Закону України «Про авторське право та суміжні права» (право на вільне відтворення творів із зазначенням імені автора та з метою висвітлення поточної події засобами фотографії). На жаль, Верховний Суд України не розібрався в суті справи, скасував попередні судові рішення і направив справу на новий розгляд», - коментує процес пан Братковський.

 

Сьогодні, 17 травня, Шевченківський райсуд знову відмовив фотохудожниці у позові та зобов`язав її як позивача сплатити 25000 грн судових витрат на користь «Еволюшн Медіа». Повний текст рішення очікується отримати 23.05.2011.

 

«По суті, суд визнав право фотографів на репортажні зйомки на виставках та право фотоагентств на продаж репортажних фотографій», - сказав Клим Братковський. Він відзначив що, ця справа стала знаковою для фотоінформаційних агентств та фотожурналістів.

 

До холдингу «Еволюшн Медіа» входять тижневики «Коментарі», Weekly.UA и Kyiv Weekly, інтернет-портали ProUA.com, Comments.ua та фотоагенція «Фотолента».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду