Під звуком «пііііі»

29 Квітня 2011
17395
29 Квітня 2011
08:01

Під звуком «пііііі»

17395
Телевізор як посібник з образ, некоректності, неповаги і приниження
Під звуком «пііііі»

«Чому мама не п'є каву? - Бо чай бодрить твою маму!». Римування слів, що звучать iз телевізора, не може не привернути увагу двозначністю. Але дорослі цей словесний мотлох відразу можуть викинути з пам'яті. А діти, навіть якщо не просиджують годинами перед телеекраном, а натрапили на «цікаву» рекламу випадково, через кілька днів можуть несподівано процитувати почуте в зовсім несподіваний момент - просто після озвученого мамою бажання попити каву...

 

Межа між дозволеним і забороненим завжди умовна. І рано чи пізно вам доведеться пояснювати своїй дитині значення «особливих» слів, уникнути яких, живучи в суспільстві, неможливо. Але це не означає, що в телевізорі у час «до вечірньої казки» жінок, які перед телекамерою не так приготували якусь страву, можна без упину називати «куріцами», невдачу іменувати місцем, на якому люди зазвичай сидять, і не встигати перекривати матюки тривалим звуком «піііі».

 

Саме нові кулінарні проекти телевізійники чомусь вирішили щедро приправити жаргонно-вульгарними словами і зневагою до учасників і гостей. Наприклад, форматна «Пекельна кухня». Ще на презентації проекту на каналі «1+1» його виробники зазначали, що це шоу популярне у країнах, де розвинута культура відвідування ресторанів. А якщо в Україні (в основному через бідність переважної частини населення) її майже немає, то телевізійники - це глядачі вже побачили на екрані й почули на власні вуха - вирішили «виїхати» на хамській поведінці шефа, який навмисно принижує учасників програми. Причому передусім «червону», жіночу, команду. Заїжджий ленінградський ресторатор у проекті «Плюсів» не гребує постійно називати невдалі страви конкурсантів розмовною назвою фекалій; невдачу учасника може охарактеризувати як процес випорожнення і додати смачне «й... мать». Відповідно й багато хто з конкурсантів, не стримуючись, видає емоційно-ненормативні слова.

 

У кулінарному шоу-змаганні «Смачна ліга» на «Інтері» «не висловлюються». Але одна із сестер Завальських iз гурту «Алібі» може кілька разів наголосити, що такому красеневі шеф-кухарю «готова віддатися». В італійця від цих слів стандартно-привітний вираз обличчя не міняється - або завдяки вихованості, або він просто не розуміє, про що йдеться. Зате російсько-українські учасники задоволено розвивають сумнівний «прикол» вустами одного з суддів.

 

Здавалося б, точно не місце для неповаги до гостя в сімейному, як позиціонує його ТРК «Україна», кулінарному шоу «Життя на смак». Але після кількох слів ведучої Ольги Герасим'юк, досвідченої тележурналістки і народного депутата, розумієш, що не завжди все так добре і на цій кухні. Бо для чого в добродушно-позитивного коміка Бориса Барського уточнювати про одруження словами, що його дружина «за дурака вийшла заміж»? Або. Під кінець програми відомий одеський гуморист жартівливо каже: «Я буду паразитувати на дружбі», а у відповідь отримує: «Старий паразите...» І кокетлива інтонації ведучої не замасковує зовсім невиправдану некоректність. Судячи з умить зміненого виразу обличчя, таке «панібратство» не знайшло відгуку й у Бориса Барського.

 

По-серйозному почали експлуатувати сленг та двозначності на грані фолу на ТЕТ. Після ребрендингу канал, що є частиною медіагрупи «1+1», працює для дівчат, які «не паряться». Тому тут є серіал «Реальні пацани» та проекти «Нереальні предки» і «Твою мать». Можете не сумніватися: за такими назвами -«конкретний» зміст. Програмна концепція спрацювала: за даними компанії GFK Ukraine, у порівнянні з четвертим кварталом 2010 року з початку нового сезону (14 лютого) частка ТЕТ за аудиторією «жінки молодше 25 років» (міста 50 тисяч +) збільшилася на 60 відсотків. І тут ніякої крамоли: якщо «молоді жінки», то уже повинні мати голову на плечах, щоб вирішувати, забивати її сумнівної якості телепрограмами чи чимось важливішим. Але у загальному зростанні рейтингів оновленого каналу є і внесок дитячої аудиторії, яка тепер дивиться на ТЕТ добротний серіал про Лєнтяєво, спостерігає за пригодами Телепузиків та Лунтика. І звичайно, турбота батьків, слідкувати, щоб не відбулася «ланцюгова реакція» перегляду їхніми малолітніми дітьми усього, що показує «кнопка» для трохи старших дівчат, які «не паряться». Бо в більшості батьків мета - виростити і виховати думаючих та розумних дітей, а в телевізійників - здобути рейтинги.

 

До речі

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні минулої середи ухвалила рішення про позапланову перевірку каналу «1+1». Спричинила таке рішення, зокрема, нецензурна лайка на шоу «Пекельна кухня», яку недостатньо перекриває звуковий сигнал.

 

Валентина Самченко, «Україна молода» 

Фото- http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду