В РФ суд заборонив публікувати в ЗМІ фото осіб без їхьої згоди

25 Квітня 2011
17078
25 Квітня 2011
09:21

В РФ суд заборонив публікувати в ЗМІ фото осіб без їхьої згоди

17078
В РФ суд заборонив публікувати в ЗМІ фото осіб без їхьої згоди
Орловський суд (Росія) вирішив, що публікація в ЗМІ фотографій людей без їхньої попередньої згоди є незаконною. Про це повідомляє «Эхо Москвы». Таке рішення суд виніс стосовно місцевої газети, згідно зі статтею Цивільного кодексу про охорону зображення громадянина.

«Суддя Радянського району Орла визнала діяльність засобів масової інформації непублічною і несуспільною», - вважає головний редактор місцевого тижневика «Простори Росії» Катерина Глазкова

Позов подав житель області Дмитро Серафімов, якого засудили за кілька правопорушень, в тому числі за злочинне вимагання і незаконне зберігання вогнепальної зброї. В газеті зазначалося, що чоловіка засудили за участь в організованому злочинному угрупуванні. Суд задовольнив позов частково і визнав, що публікація світлини Серафімова ганьбить його честь і гідність. Крім того, як зазначають експерти, відповідно рішення Верховного суду, публікація фотографій без попередньої згоди законна, якщо мова йде про висвітлення суспільно важливих подій. У такому випадку обмеженням слугує лише пряма заборона громадянина.
 
Як повідомила Глазкова, представники видання будуть оскаржувати рішення районного суду.

Нагадаємо, 1-го січня 2011 року в Україні набув чинності Закон України «Про захист персональних даних»ухвалений Верховною Радою 1-го червня 2010 року. Правозахисні організації вважають цей закон кроком до обмеження свободи слова та свободу доступу до інформації. На думку правозахисників, закон «зв’яже руки» журналістам. Адже в ньому під «персональними даними» розуміють будь-яку інформацію, яка дозволяє впізнати особу, аж до імені та прізвища. Журналістам дозволено збирати загальнодоступну інформацію про особу, але не поширювати її без письмової згоди цієї особи.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17078
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ф-1
4771 дн. тому
Скоріше , публікація фотографії злочинника ганьбить честь і гідність страни.Так дійдем до заборони публікацій фотографій "їх рошукує міліція".
Sparrov
4772 дн. тому
Тобто для цього громадянина РФ своє ж обличчя є образою. Співчуваю і переживаю, як би наш який не будь суд якогось радянського району Макіївки не виніс аналогічної постанови. Чому б дійсно не надати можливість публікувати будь-які світлини зроблені з публічних місць, як в USA. Маєтки в Україні перебувають під дією авторського права, тому можна публікувати лише у низькій роздільній якості.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду