Extra Jus: правила для інтернету

24 Квітня 2011
25438
24 Квітня 2011
13:51

Extra Jus: правила для інтернету

25438
Extra Jus (поза межами права) – цикл статей про право і правозастосування в Росії, спільний проект Європейського університету в Санкт-Петербурзі і газети «Ведомости»
Extra Jus: правила для інтернету

Регулювання авторських прав в інтернеті - дуже гостре питання. З одного боку, всі згідні, що вільний і відкритий доступ до інформації є найважливішою умовою розвитку суспільства в сучасному світі. З іншого - і з цим теж не посперечаєшся - авторські права в інтернеті порушують якщо не всі поголовно, то регулярно і повсюдно. Регулювання авторських і суміжних прав за останні півтора десятиліття мало б змінитися настільки ж радикально, як і вся сфера виробництва і передавання тексту, зображення, звуку. Але цього не сталося, ми продовжуємо жити на початку XXI ст. за законами, адекватними технології середини XX ст.

 

Якщо раніше правовласники могли отримувати доходи від створення і продажу матеріальних копій, а копірайт був спрямований на захист інтересів підприємців, що купили право на створення копій, від зазіхань інших, то з розвитком інтернету користувачі отримали можливість практично необмежено обмінюватися один з одним інформацією без посередників. Як наслідок, виникає питання про те, хто повинен нести відповідальність за порушення авторських прав.

 

Найбільш очевидна відповідь - ті, хто порушує авторські права, і повинні відповідати, тобто користувачі. Правовласники регулярно висувають пропозиції про посилення адміністративної та кримінальної відповідальності користувачів за порушення авторських і суміжних прав. Інтернет-провайдер при цьому не несе відповідальності за розміщуваний користувачами контент, але повинен повідомляти правоохоронним органам дані про користувача.

 

Реалізація цього варіанту ускладнена і малоефективна. По-перше, провайдер далеко не завжди володіє інформацією про користувача, а отже, неминучий довільний характер правозастосування. Крім того, посилення відповідальності користувачів може приводити до зворотного ефекту, як, наприклад, це сталося у Франції після прийняття закону HADOPI, де користувачі перестали ставитися до стягування з інтернету як до аморального вчинку.

 

Оскільки моральні установки є більш сильними детермінантами поведінки, ніж формальні санкції, то необхідно навчитися їх використовувати. Дослідження, проведене Інститутом проблем правозастосування, показало, що користувачі не є принциповими порушниками авторських прав, які прагнуть отримати якомога більше контенту задарма. Справжньою причиною широкого обігу нелегального контенту в Росії є радше занадто високі ціни на легальні продукти, велика кількість серед них неякісних продуктів, за які не хочеться платити, поганий розвиток інтернет-інфраструктури, платіжних систем.

 

З іншого боку, успіх користувацьких сервісів, що стрімко розвиваються останнім часом і надають легкий та миттєвий доступ до легального контенту, свідчить про те, що інтереси правовласників і користувачів можна узгодити за допомогою нових бізнес-моделей. По-перше, на легальних ресурсах користувач отримує зручний доступ до контенту заздалегідь відомої якості. По-друге, правовласники знаходять можливість отримати винагороду за розміщені в мережі твори. Інтернет за такого розвитку подій перестає бути загрозою, а стає ще одним медіаканалом - поряд з ТБ, радіо та друкованими книжками.

 

Правовласники пропонують й інший варіант регулювання авторських прав: покладення повної відповідальності за порушення авторських прав на посередників - інтернет-платформи. Користувачі анонімні, і, навіть якщо їх вдається виявити, отримати з них компенсацію заподіяної шкоди складно. Інтернет-платформи, навпаки, легко ідентифікувати, до них легко застосувати санкції. Саме тому постачальники інтернет-послуг, хоча по суті й не вчиняють порушень, стають об'єктами судових позовів. Претензії правовласників зводяться до двох тез: або забезпечте перевірку всіх матеріалів користувачів на легальність, або платіть компенсацію за те, що на вашому ресурсі з'являється нелегальний контент. У цієї вимоги, на перший погляд виправданої, існують довгострокові негативні ефекти. Щоб знизити ризики судового переслідування, інтернет-платформи будуть змушені інвестувати величезні ресурси в технології контролю. Перевірка всього контенту користувачів вимагатиме відволікання таких масштабних ресурсів, що може радикально загальмувати розвиток серйозних інтернет-сервісів і призвести до зниження темпів зростання російської інтернет-економіки.

 

Компромісним є вибір третього варіанту - закріплення обмеженої відповідальності інтернет-платформ за дії користувачів. За цього варіанту інтернет-платформи звільняються від відповідальності за порушення авторських прав за певних умов. Наприклад, такими умовами можуть бути вимоги, щоб провайдер не обирав контент та отримувачів самостійно і існувала процедура, яка дозволяє відновити порушене право правовласника.

Запровадження цих умов буде також впливати на поведінку і рівень компетентності користувачів, оскільки вони будуть отримувати уявлення про те, які їхні дії в мережі є легальними, а які ні. Цим шляхом пішли США, які в 1998 р. прийняли Digital Millennium Copyright Act, і Європейська Унія, яка затвердила у 2001 р. E-Commerce Directive. Навіть ці умови, як і майже десятирічна практика регулювання, не є досконалими і потребують подальшого перегляду авторських і суміжних прав, проте вони є на даний момент найкраще розробленими та обгрунтованими.

 

У кожній країні питання розподілу відповідальності за порушення авторських прав вирішуються в тій пропорції, на яку це суспільство погоджується. Встановлення того, що інтернет-провайдер (платформа) не несе відповідальності за технічні операції, що здійснюються з даними, і обмеження відповідальності за неправомірні дії користувачів видаються оптимальними заходами, що дають змогу забезпечити розвиток інтернет-економіки і підвищити рівень захисту авторських прав.

 

Аріна Дмітрієва - науковий співробітник Інституту проблем правозастосування при Європейському університеті в Санкт-Петербурзі

 

Автор: Аріна Дмітрієва [Арина Дмитриева]
Джерело: Ведомости, 21.04.2011
Зреферував Омелян Радимський, Zахідна аналітична група
Фото- dirty.ru 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Аріна Дмітрієва, «Ведомости»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25438
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду