Програма написала новину краще за журналіста

20 Квітня 2011
10332
20 Квітня 2011
11:55

Програма написала новину краще за журналіста

10332
Програма написала новину краще за журналіста

Комп'ютерна програма Narrative Science написала спортивну новину краще, ніж це зробив співробітник новинної редакції.

 

Перевага редакторської програми над людиною була встановлена на прикладі написання замітки про бейсбольний матч між Університетом Вірджинії та Університетом Джорджа Вашингтона. Про це повідомляє Lenta.ru із посиланням на NPR.

 

Narrative Science обробляє введені в неї дані (у тому числі цифри) та створює на їх основі новинну замітку.

 

Перемогу в матчі отримав Уінверситет Вірджинії, при цьому то була так звана «ідеальна гра» - коли пітчер перебував на полі мінімум дев'ять іннінгів (період часу, коли одна команда чи гравець відбивають м'яч), не допустивши жодної помилки, внаслідок чого жоден з противників не зміг добігти до бази.

 

Такий випадок у Національній асоціації студентського спорту стався вперше з 2002 року. Тому спортивні журналісти очікували, що цей факт буде винесений у заголовок. Однак у замітці, опублікованій на сайті Університету Джорджа Вашингтова (тобто сторони, що програла), про нього згадали лише в останньому абзаці.

 

Тоді творці Narrative Science вирішили дізнатися, чи вийде у їхньої програми написати новину краще. Вони ввели необхідні дані, і найважливіша інформація опинилася в заголовку та в перших рядках новини. Тобто програма вчинила так, як зробив би хороший журналіст. Творці впевнені, що вона здатна й на більше.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10332
Читайте також
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ололо
4775 дн. тому
Термінатори в дорозі.
ф-1
4775 дн. тому
ДоПИСАЛИСЯ журналюги . Тепер в образливих по відношенню до операторів титрах замість :Автор- Іванов , камера- Петров , буде стояти :Автор-Narrative Science, камера-Петров. Вітаю.
медвед
4775 дн. тому
А ТК цю новину й не писала, а лише переклала - могли б перевірити, зайшовши за лінком на лєнту.ру))
рррррррррр
4776 дн. тому
А от ТК написала новину як поганий журналіст. Правило перевернутої піраміди не дотримано. В третьому абзаці з"являється бекграунд, який мав би бути в кінці. А продовження новини міститься у 4-5 абзацах, при цьому написано, що НЕ було винесено в заголовок, але не написано, яким же був заголовок. Тобто цільова уадиторія ТК - професійні журналісти - не можуть самі оцінити, ЧОМУ ж та програма виявилася краще від журналіста.
медвед
4776 дн. тому
хоча взагалі-то мені ще одне важко зрозуміти: як можна називати "журналістом" студента неясно якого факультету, який із ентузазізьму пише замітки на сайт університету???
медвед
4776 дн. тому
Руки в таких "журналІстів" не звідти ростуть. а мізки ще нижче... Утім, для більшості працівників наших інформаційних сайтів, для яких найвищим журналістським пілотажем є копі+паст, навіть така гівнотворчість була би взірцем для наслідування - тут же, йоптить, людина САМА і заголовок придумала, і навіть цілу новину. Довела свою зверхність над агрегаторами, врешті-решт!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду