ІМІ: Новини Першого національного найменше дотримуються балансу

14 Квітня 2011
17831
14 Квітня 2011
13:27

ІМІ: Новини Першого національного найменше дотримуються балансу

17831
ІМІ доводить Єгору Бенкендорфу, що він не правий
ІМІ: Новини Першого національного найменше дотримуються балансу

Інститут масової інформації звертає увагу Першого національного на низку досліджень, які доводять невисоку якість новин державного телеканалу. Відповідну заяву ІМІ зробив сьогодні у відповідь на повідомлення НТКУ, у якому телекомпанія спростовувала інформацію про фактично повне домінування представників діючої влади в ефірі Першого національного.

 

Спільне дослідженні Інституту соціології НАНУ та Академії української преси, зазначає ІМІ, встановило, що у цілому в українських ЗМІ в грудні 70% синхрону належало представникам влади, 26% - опозиції, 4% - іншим політикам. При цьому пряма мова провладних політиків на Першому національному становила 95%. У грудні в цілому 63% всіх згадувань про політиків стосується представників влади та правлячої коаліції, 30% опозиції та 7% - інших політиків. У лютому диспропорції зростають: 75%, 18%, 7% відповідно. Частіше про осіб із влади та коаліції говорять на Першому національному (97% в лютому проти 73% в грудні), про інших політиків - на «1+1» (по 11% в грудні і лютому), про опозиційних політиків - в грудні на ТРК «Україна» (43%), а в лютому на Новому каналі (38%).

 

У лютому в середньому на всіх каналах 19% повідомлень мали декілька точок зору (в грудні 18 %), що відповідає тенденції подачі новин після 2004 року. Найбільше їх на СТБ (27 % обидва місяці), тобто на каналі, який найчастіше транслює саме політичні новини, а найменше - на Першому національному (8% в лютому та 6% в грудні).

 

Дослідження дотримання рівня журналістських стандартів «Детектор медіа» свідчить про те, що саме Перший національний є «лідером» із замовчування суспільно-важливих тем, які, зокрема, стосуються зниження різних складових добробуту населення або окремих його груп, акцій протесту, інформації, пов'язаної з наступами влади на свободу слова, а також тем, пов'язаних з публічними заявами і діями опозиції.

 

ІМІ підкреслює, що новини - це головний інформаційний продукт, який виробляє Перший національний. Мова йде про якість новинного продукту, за які платить кожен українець - платник податків. Тож такі цифри досліджень можуть свідчити або про професійну неспроможність менеджменту забезпечити якість новинного контенту державного каналу, або про цензуру, тиск з боку влади.

 

«У зв'язку з деклараціями представників влади щодо реформи державного телеканалу у суспільний, зазначаємо: суспільне мовлення - це в першу чергу контент в інтересах аудиторії, при чому в тих сегментах, які не здатні задовольнити комерційні канали», - йдеться у прес-релізі ІМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17831
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
4821 дн. тому
Бандерлоги вылезли и начали опять гадить напервый канал,да еще процент передергивают
Андрій
4821 дн. тому
Єгорушко, залогіньтесь. Особливо потішив бот, що пише про "госсчет" Інститут масової інформації (ІМІ) є українською недержавною організацією http://imi.org.ua/content/view/100190/45/ Тупі боти, топорно працюєте, начальство премій позбавить
Orion
4821 дн. тому
все не угомонятся кто то сдругого канала ,что первый составляет реальную конкуренцию,вот и бесятся и псевдоанализы заказывают
Канализация-центр =ИМИ
4821 дн. тому
клоуны из никому ненужного института получили команду "фас" от тех,кто рвется обратно на УТ.Наняли кликуш с картонными мечами что воины разнесли в пух и прах как они ситают доктрину создания общественного телевиления.А что они там сами производят,кроме того что штаны просиживают са госсчет и получают зарплату официально гадя на такую же государственную структурур как и они?Зачем вооще тратить бюджетные деньги на такие "совковые" институты".
Бред
4822 дн. тому
Бред какой-то. Кто-то вообще понял, что именно этот ИМИ считал? Новости целиком или синхроны в новостях или сюжеты или что? По какой формуле вообще такой подсчет ведется? И по какой формуле ведется подсчет замалчиваемой информации? Или тупо взяли с потолка? Кстати, скорее всего так и было.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду