Коли мережна булька лусне

5 Квітня 2011
11769
5 Квітня 2011
11:45

Коли мережна булька лусне

11769
Поки соціальні мережі зростають і залучають мільйони нових членів, як це роблять зараз Facebook і Twitter, вони мають великий потенціал генерування доходів. Але коли зростання зупиниться, або навіть сповільниться, вони схильні зазнавати краху
Коли мережна булька лусне

У «Найпоширеніших оманах і божевіллях натовпу», вікторіанський письменник Чарлз Меккей описує компанію, засновану під час Бульки Південних морів у 1720 році, яка оголосила у своєму проспекті, що це «компанія для здійснення підприємництва з великими можливостями, однак нікому не дано їх пізнати». Після того, як інвестори поспішили купити акції, засновник «відправився в той самий вечір на континент» і про нього більше ніколи не чули.

 

Атмосфера швидкого збагачення огортає у даний момент й Кремнієву долину, а інвестори з Волл-стріт змагаються за право купити акції приватних компаній, що є власниками таких соціальних медіа, як Facebook, Twitter і їх наслідувачів. На ній з'явився таємничий новачок, Color, сервіс з обміну світлинами для мобільних пристроїв, який спантеличив багатьох користувачів, але який легко залучив $41 млн. - у кілька разів більше середньої суми - за перший раунд свого розміщення акцій.

 

Коли минулого тижня своє розміщення акцій розпочала Color, ветеран серед інвесторів Воррен Баффет висловив свою думку про соціальні мережі, заявивши: «Більшість з них виявляться переоціненими... Деякі з них стануть великими переможцями, які компенсують втрати за рештою». Баффет вже давно уникає технологічні компанії через їх невизначені перспективи, у порівнянні зі страховими компаніями та виробниками харчових продуктів і напоїв, яким він надає перевагу, і він має рацію щодо останньої манії.

 

Поки соціальні мережі зростають і залучають мільйони нових членів, як це роблять зараз Facebook і Twitter, вони мають великий потенціал генерування доходів. Але коли зростання зупиниться, або навіть сповільниться, вони схильні зазнавати краху, оскільки ефект мережі починає діяти у зворотному напрямку. Так вже було з мережею Friendster, яка стала піонером соціальних онлайн-мереж в 2002 році.

 

Friendster першою потрапила у халепу, коли її обігнали конкуренти, такі як MySpace, а її технології не спрацювали (у даний момент вона зосереджена на Азії і Близькому Сході). MySpace була придбана News Corp за $580 млн. у 2005 році, але вона досягла свого піку в 2008 році, і News Corp тепер намагається продати її за, можливо, 10% цієї суми. Bebo була придбана AOL у 2008 році за $850 млн. і продана ганебно у цьому році за менше ніж $10 мільйонів.

 

Ця історія повинна змусити недавніх інвесторів зробити паузу, але вони натомість панічно юрмляться, щоб вхопити частку наступної соціальної мережі. У січні Facebook оцінювали у $50 млрд. у розміщенні, яким займався Goldman Sachs та інші, і цей показник відтоді досяг $85 млрд. за результатами однієї вторинної угоди з обміну акціями. Twitter, який за даними консалтингової компанії eMarketer минулого року мав дохід у США у $45 млн. (і за кордоном - нульові), нещодавно був оцінений у $3,7 млрд.

 

Facebook явно вартує кількох мільярдів - він зараз є провідною соціальною мережею у світі з понад 500 мільйонами активних користувачів та оцінюваними доходами від реклами у $1,9 млрд. у минулому році, які за прогнозами eMarketer повинні зрости до $4 млрд у цьому році. Марк Цукерберг, її засновник, виконує свою стратегію зростання набагато ефективніше, ніж конкуренти, які залишилися на узбіччі.

Поза сумнівом також те, що компанії соціальних медіа залучатимуть більше реклами, оскільки маркетологи пристосовуються до зрушень в поведінці користувачів інтернету. За даними британської галузевої асоціації онлайн-реклами Internet Advertising Bureau, хоча й інтернет-користувачі у Великобританії тепер витрачають 25% свого часу в інтернеті на відвідини соціальних мереж, останні отримали лише 5% від £4,1 млрд доходів від реклами минулого року.

 

Але є й причина, чому рекламодавці витрачають лише частинку своїх бюджетів на рекламу в соціальних мережах у порівнянні з пошуковими системами та сайтами видань - тому що користувачі відвідують сайти соціальних мереж для спілкування, а не з наміром купувати. «Всі ці компанії у даний момент оцінюються як наступників Google, і це помилка. Facebook - це добрий бізнес, але Google - це модель, що з'являється раз у покоління», - каже один з інвесторів.

Тим часом, аура Facebook відбивається на мережах, які матимуть ще жорсткіше завдання з перетворення користувачів у доходи. «Для компаній, таких як Twitter, де доходи є крихітними і компанія втрачає гроші, потрібен абак або молитовний килимок, щоб вигадати раціональний спосіб оцінки», - каже один з венчурних капіталістів Кремнієвої долини.

 

У якомусь сенсі венчурні капіталісти просто роблять свою роботу, вкладаючи значні кошти в компанії-оператори соціальних медіа, навіть якщо вони знають, що багато хто з них приречені на провал. Інвестори в Color - Bain Capital, Sequoia Capital і Silicon Valley Bank - роблять ставку на безліч компаній, що перебувають на ранніх стадіях розвитку, одночасно та потребують лише кількох, щоб досягти успіху.

Проте, це вже не стосується інвесторів у компанії на пізніх стадіях, які вкладають величезні суми в Facebook, Twitter, Zynga, Groupon та інші компанії зі зрілими оцінками, перш ніж вони навіть досягли первинного публічного розміщення акцій. Вони роблять ставку на те, що грошові потоки від цих підприємств будуть не тільки швидко зростати, але, й матимуть стабільний характер.

 

Враховуючи непередбачувану історію соціальних мереж, це хоробрі ставки. Такі компанії процвітають на ефектах мережі, їх сила зростає у геометричній прогресії, коли їх використовують більше людей, щоб ділитися плітками, інформацією та світлинами. Але вони так само швидко відмирають, коли користувачі звертаються до наступної нової речі, і їх безкоштовні облікові записи стають пасивними.

 

LinkedIn, мережа професіоналів зі 100 млн. зареєстрованих користувачів, розповідає про свої помилки у недавно поданому проспекті для первинного публічного розміщення акцій. У ньому йдеться: «Деякі члени мережі мали кілька облікових записів, інші члени померли... а інші можуть бути зареєстровані під вигаданими іменами», і вона не була спроможна знайти спосіб їх ідентифікації.

 

Facebook може цілком перетворитися на «вбивцю категорії» соціальних мереж, і не тільки вирости до величезних розмірів, але й зупинитися на певному рівні (як це передбачає закон великих чисел), не зазнаючи краху. Можливо також, хоча й менш ймовірно, що інші приєднаються до неї. Але їх буде лише декілька.

 

Автор: Джон Ґеппер [John Gapper]
Назва оригіналу: When the networks bubble over
Джерело: The Financial Times, 31.03.2011
Зреферував Омелян Радимський,
Zахідна аналітична група

Фото - mediart.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Джон Ґеппер, Джон Ґеппер
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11769
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду