Документальна весна

25 Березня 2011
18578
25 Березня 2011
12:33

Документальна весна

18578
У Києві розпочинається VIII Міжнародний фестиваль неігрового кіно про права людини Docudays UA
Документальна весна

На Docudays UA вітчизняному глядачеві випадає рідкісна нагода подивитися хіти світової документалістики, поспілкуватися з відомими режисерами та продюсерами на майстер-класах та обговореннях після перегляду. «Дні документального кіно про права людини» (стара назва фестивалю) спочатку проходили не надто помітно. Справа навіть не в існуванні потужніших чи більш відомих конкурентів на кшталт «Контакту», «Відкритої ночі» чи «Молодості», а у самому форматі. «Дні» за первісним задумом - мандрівний огляд правозахисних фільмів, аналогічний таким само заходам у різних країнах Європи. Тривалий час фестиваль лишався швидше внутрішньо-цеховим заходом для правозахисників і журналістів, котрі пишуть на відповідну тематику. Наголос робився саме на громадському аспекті: кіно мало призначення радше як засіб боротьби, аніж як мистецтво.

 

Ситуація змінилася кілька років тому. Розширилося коло організаторів, знайшлися спонсори, що дозволило створити призовий фонд. Один із найважливіших кроків - започаткування творчого конкурсу, куди беруть неігрові стрічки, не дотичні напряму теми правозахисту. Ба більше, з'явилися можливості запрошувати гостей з-за кордону - режисерів та продюсерів фільмів, представлених у конкурсах. Таким чином, «Docudays UA» перетворився на повноправний форум кінодокументалістики, заповнивши нішу, спорожнілу після згортання «Контакту».

 

Цьогорічний Docudays UA відкриє фільм «Інший «Челсі»: історія з Донецька» німецького режисера Якоба Пройсса. На відкриття фестивалю 25 березня Якоб Пройсс запросив трьох донецьких шахтарів - героїв фільму, з ними усіма можна буде поспілкуватися на брифінгу, а також після прем'єри.

 

Якоб Пройсс - німецький режисер, що вчився у Варшаві та Москві, відбував альтернативну цивільну службу в Нижньому Новгороді, став експертом із прав людини в СНД в організації «Репортери без кордонів» та був спостерігачем на президентських виборах в Україні 2004 року. «Інший «Челсі»: історія з Донецька» - його повнометражний дебют. Історія про фанатів клубу «Шахтар» здобула визнання на кількох фестивалях за кордоном і нарешті буде показана на великому екрані в Києві. Коментуючи фільм, пан Якоб зауважив:

 

«Під час зйомок у Донецьку я розривався між симпатією до своїх головних героїв - 55-річного шахтаря Саші та 30-річного бізнесмена Колі, фанатів «Шахтаря» - та нерозумінням того, що відбувається. Очевидно, що корумповані українські політики будь-яку ситуацію використовують на користь лише собі. Чи вони зі східної чи Західної України, проросійські чи проєвропейські, однак українська влада перетворила демократію на фарс».

 

Цьогоріч Docudays UA приєднався до міжнародної акції «Порожній стілець» на підтримку правозахисника, лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо, котрий відбуває багаторічне ув'язнення в комуністичному Китаї - до речі, питання участі України в церемонії вшанування дисидента в Осло ледь не спричинило міжнародний скандал у грудні минулого року.

 

Що ж до фестивальних буднів, то фільми на Docudays UA змагаються у двох конкурсах - творчому і правозахисному. Кожен конкурс має призовий фонд. Від 2009 року також працює студентське журі. Свого переможця шляхом анонімного анкетування традиційно обирають і глядачі. Другий рік поспіль організатори фестивалю на знак пам'яті про друга і продюсера фестивалю Андрія Матросова вручають особливу премію. Нагородою команда Docudays UA відзначить фільм, у якому побачить найбільше любові. Серед 30 фільмів-конкурсантів з країн Європи та Америки є також українська стрічка - «Смак булочки з корицею» Микити Сітдікова.

 

Позаконкурсне наповнення Docudays UA своєю насиченістю складе конкуренцію фестивалям з більш поважним статусом. Так, сінефілам буде надзвичайно цікаво відвідати покази робіт двох майстрів кіно Мірослава Янека та, особливо, Луї Маля. Легенда чеської документалістики Мірослав Янек відомий усьому світові насамперед як режисер фільму «Громадянин Гавел», де президент Чеської Республіки постає не лише вправним політиком, а й цікавою особистістю і, між іншим, фанатом гурту Rolling Stones. На Docudays UA демонструватимуться останні картини Янека «Хачіпе» та «Вєрка», а 28 березня режисер проведе в Києві майстер-клас.

 

Ретроспектива французького кінокласика Луї Маля - це прекрасний шанс познайомитися з маловідомим у нас документальним доробком у хронологічному порядку: фільмом-репортажем про знамениті велосипедні перегони «Хай живе тур!», портретом Парижа початку 70-х «Площа Республіки» та фільмом про життя емігрантів у США у 80-х роках «І прагнення до щастя». Варто нагадати, що Маль, автор сенсаційних фільмів «Ліфт на ешафот» та «Збиток», співпрацював із Жаком-Івом Кусто (разом з яким отримав «Золоту пальмову гілку» в Каннах у 1956 році за «Світ безгоміння»), знімав кіно у Голівуді й був одним із найвидатніших попутників французької «нової хвилі» 1960-х.

 

Також на глядачів чекають панорама «Нове кіно Балтії», яку представить латвійський продюсер Улдіс Секуліс, спеціальний показ фільму-розслідування «Серійні убивства в країні Путіна» та зустріч із автором - французькою режисеркою Манон Луазо, презентація двох нових робіт одного з найяскравіших представників сучасної польської кінодокументалістики Марчіна Кошалки плюс можливість подискутувати з автором. Російський режисер Павєл Костомаров представить українську прем'єру своїх гучних фільмів «Я люблю тебе» та «Удвох». У кінозалі Німецького культурного центру «Гете-Інститут» відбуватиметься показ найкращих фільмів друзів Docudays UA - фестивалів Verzio (Угорщина), Watch Docs (Польща) та ZubrOFFka (Польща). Для фахівців пройде семінар «Dragon Forum (Польща) спільно з Docudays UA: Від задуму до глядача. Розробка проекту документального фільму», де будуть представлені тренінгові програми 2011-2012 років для продюсерів і режисерів документального кіно в Польщі та в Україні та ринок проектів у Кракові.

 

Суспільний супровід не обмежиться лише акцією «Порожній стілець». Так, 26 березня об 11.00 відбудеться майстер-клас «Як убезпечитися від протиправних дій міліції». Захід проведуть відомі правозахисники: голова правління УГСПЛ Аркадій Бущенко та голова ГО «Черкаський центр моніторингу дотримання прав людини» Володимир Батчаєв. Того ж дня, о 12.00 пройде церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу карикатур та відкриття виставки робіт художників-карикатуристів. Цього року конкурс присвячений проблемам утисків свободи слова, мирних зібрань та асоціацій в Україні. А 27 числа Чеський центр в Києві та посольство Чеської Республіки в Україні з нагоди показу фільму «Авто*Мат» (режисер - Мартін Маречек) влаштують велопарад, котрий почнеться о 15.30 від посольства Чеської республіки (Ярославів Вал, 34А) і фінішує біля Будинку кінематографістів.

 

Лишається тільки додати, що фестиваль проходитиме з 25 до 31 березня у столичному Будинку кіна (вул. Саксаганського, 6) та Німецькому культурному центрі «Гете-Інститут» (вул. Волоська 12/4). Вхід на всі кінопокази безкоштовний.

 

Дмитро Десятерик, «День»

Фото - www.day.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Десятерик, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18578
Читайте також
05.04.2011 14:09
Марина Баранівська
26 488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду