Організатори акції на підтримку Володарського обурені сюжетами СТБ та «24»

17 Березня 2011
12056
17 Березня 2011
09:17

Організатори акції на підтримку Володарського обурені сюжетами СТБ та «24»

12056
Організатори акції на підтримку Володарського обурені сюжетами СТБ та «24»

Організатори акції на підтримку ув'язненого блогера Олександра Володарського Ганна Гриценко обурені  висвітленням, яке цей захід отримав на каналах «24» та СТБ. Вони вимагають від керівництва мовників вибачення та спростування. Про це йдеться у їхньому відкритому зверненні до телеканалів.

 

Зокрема, як зазначається у зверненні, сюжет СТБ зосередився не на висвітленні самої акції протесту, а на бійці з учасниками мітингу проти ідентифікаційних кодів, який паралельно відбувався на вулиці Банковій.

 

Як прокоментував ТК Олексій Мустафін, керівник інформаційної служби СТБ, від каналу на таку заяву не буде жодної реакції: «Справа в тому, що логіка, чому журналісти показують бійку, а не показують нашу акцію, виглядає дивною, тому що  в принципі журналісти самі визначають, що їм знімати, що з їхньої точки зору цікавіше для глядача і вкладається у формат новин. Якщо ми будемо показувати обов'язково все, що хоче організатор тої чи іншої акції, то у нас будуть не новини, а збірник прес-релізів».

 

Сюжет телеканалу «24» організатори визначають як «недостовірний до анекдотичності»: «Звідки у журналістів „24" взялася інформація про голодування, громадські організації та відставку Могильова, - для організаторів події абсолютна загадка», - йдеться у зверненні.

 

Як прокоментували ТК у прес-службі каналу «24», телеканал не висвітлював акції на підтримку Олександра Володарського:  «15 березня знімальна група під Адміністрацією президента працювала над сюжетом "Акції протесту за відставку Могильова тривають", який став продовженням теми, розпочатої телеканалом напередодні, 14 березня, - "Громадськість виступила за відставку міністра внутрішніх справ". Оскільки 15 березня під АП проходило декілька акцій, у відеоряд до сюжету потрапили учасники однієї з них - на підтримку Олександра Володарського».

 

Зазначимо, акція на підтримку Олександра Володарського відбулася 15 березня з 14:00 до 15:00 на вулиці Банковій.

 

Наводимо текст звернення повністю:

 

Панове керівництво телеканалів СТБ та «24», панове випускаючі редактори та журналісти, що працювали 15 березня!

 

Мене звати Ганна Гриценко, я організатор акції на підтримку ув'язненого Олександра Володарського та на захист прав ув'язнених, яка відбулася 15 березня із 14:00 до 15:00 на вулиці Банковій у Києві, під будівлею Адміністрації Президента України. Я щиро і вкрай неприємно вражена тим висвітленням, яке цей захід отримав у ваших ЗМІ.

 

Сюжет СТБ зосередився не на висвітленні самої акції протесту, а на бійці, яка відбулася між паном Резниченком та учасниками мітингу проти ідентифікаційних кодів, який паралельно відбувався на вулиці Банковій. Незважаючи на те, що я особисто дала журналістці докладний коментар щодо мети та перебігу акції на захист Олександра Володарського, сюжет був присвячений лише самій бійці. Дуже дивно, навіщо було вже після цієї бійки брати в мене коментар щодо акції, якщо завідомо автор сюжету не збиралася висвітлювати її саму.

 

Сюжет телеканалу «24″ і взагалі недостовірний до анекдотичності. Чомусь відеоряд про акцію, яка відбулася 15 березня на Банковій, коментується таким чином, нібито вона була організована кількома громадськими організаціями, що на ній звучала вимога відставки міністра внутрішніх справ Могильова, і що деякі її учасники оголосили голодування. До акції на підтримку Володарського і на захист прав ув'язнених все це жодного стосунку не має. Як її організатор, повідомляю: вона ініційована окремими громадянами, а не організаціями; вимоги відставок конкретних осіб, зокрема, Могильова, на ній не озвучувалися; жоден з учасників голодування не оголошував. Припускаю, що в інший час справді відбувалися якісь інші акції, які могли виставляти такі вимоги, - але жодна з них не має стосунок до подій 15 березня від 14:00 до 15:00, які зображені у сюжеті на відео. Хто такий Олександр Місюра, що є у сюжеті, ми не знаємо; все, що він говорив і робив, є його індивідуальною ініціативою, яка не має стосунку до підтримки Олександра Володарського. У кадрі на 00:01 видний банер «Володарського на волю», на 01:07 чітко видний плакат «Мирна акція протесту - не хуліганство», але про все це у сюжеті немає жодного слова. Текст звернення, яке було зачитано на нашій акції і передано на адресу Адміністрації Президента, доступний онлайн, і там немає жодного слова про міністра Могильова чи громадські організації.

 

На підтвердження того, що акція відбулася так, як відбулася, є репортажі:

 

Ліва Справа

Most.ua

LB.ua

блог zip-cn25

Відеотека

Відео YouTube від користувача ukrainesocialmedia

 

Із репортажів ваших колег так само чітко зрозумілі вимоги - звільнити Володарського, відновити справедливість у його справі, поліпшити умови утримання у в'язницях. На відео, зокрема, чітко чути скандування: «Саша нужен на свободе!»

 

Зміст нашої акції анонсувався заздалегідь, не лише для ЗМІ, але й у блогосфері.

Звідки у журналістів «24″ взялася інформація про голодування, громадські організації та відставку Могильова, - для організаторів події абсолютна загадка. Ситуація нагадує відомий анекдот про «і не виграв, а програв», і це було би смішно, якби не було прикро.

Дуже дивно, відколи це етика журналістської професії передбачає, що озвучування недостовірної і неперевіреної інформації є припустимим.

 

Ми, організатори акції протесту, робили її у своїх власних цілях, а не в інтересах телеканалу, що з нашими не збігаються. Ми шоковані і обурені тим, що інформація є перекрученою від початку до кінця. Ми вимагаємо вибачення і спростування.

 

Ганна Гриценко,
організатор акції на підтримку Олександра Володарського

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду