Чим нас годують прес-служби

7 Березня 2011
16607
7 Березня 2011
16:22

Чим нас годують прес-служби

16607
Предметом гордості департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради, в структуру якого входить прес-служба ЛМР, є 5300 повідомлень, які створила вона за весь 2010 рік. А тепер уявіть, що, до прикладу, прес-служба Президента чи Кабміну почала б інформувати країну про комерційні заходи, відкриті уроки у школі, приїзд до України іноземних музикантів…
Чим нас годують прес-служби

Частину з цих повідомлень прес-служби ЛМР (щоправда, це зріз інформації за лютий цього року, проте суті справи це не міняє) ми наводимо нижче:

 

– У рамках підготовки до Ярмарку дитячого дозвілля Львівська міська рада починає розробляти «Довідник дитячого дозвілля»;

– У Львові завтра починаються змагання з аматорського міні-футболу;

– У Львові школярів навчають основ декоративного мистецтва;

– У Львові відбудеться святкування 4 річниці гуртка «Ре:старт»;

– Департамент житлового господарства просить мешканців викидати сміття в урни та контейнери;

– Гуртківці львівських дитячих клубів відвідують музеї;

– Педагог-організатор клубу «Пілот» УДЮМК Залізничного району Львова відсвяткувала 60 уродини;

– Гуртківці львівських УДЮМКів побачать виставу «Амадей»;

– Сьогодні можна поспілкуватись он-лайн з заступником міського голови з гуманітарних питань;

– Відбулася чат-конференція заступника міського голови з гуманітарних питань;

– У Львові відбудеться фестиваль trance-музики «Ultrasonic».

– Відбудеться концерт «In Memoriam» у Львівській філармонії;

– У Львові представлять нових учасників інтеграційного театру «Антінея»

– У місті оголошено конкурс на найкраще танцювальне відео «Похулігань з Тартаком!».

– У Львові відбудеться турнір барменів «LET’S MIX YOUR LIFE 2011». (До слова, турнір проходитиме у нічному клубі);

– У Львові відбудеться учнівський Вечір вальсу

– На IV Святі шоколаду буде встановлено рекорд з 15 тис. шоколадних доміно

– У Львові буде конференція «Lviv Social Media Camp».

 

Знайти у цих так званих «новинах» ЛМР справжні новини не реально, бо 90% їх – це відвертий спам.

 

Нагадаємо, прес-служба ЛМР функціонує за гроші громади міста. Проте навряд чи інформація про наболілі проблеми Львова, про те, як виконується бюджет міста, роботу управлінь, бодай одна вагома скарга мешканців, пікети під стінами Ратуші, страйк будівельників євростадіону, руйнування пам’ятки архітектури чи щось подібне потраплять у ці новини.

 

Натоміть на тарілочці нам підносять справжній вінегрет: мішанину про гуртки, удюмки, вечір вальсу і таке інше…

 

А ще комерційні заходи: інформація про платні концерти за не один десяток гривень, платні семінари, вхід на які коштує кілька сотень гривень, реклама якихось медичних компаній, що влаштовують тренінги, а заразом «модно» рекламують свою продукцію, не кажучи вже про комерційні фестивалі, такі як «Свято пива», «Свято сиру», «Свято шоколаду» і т. д., які далеко не безкоштовні.

 

Дійшло до того, що ЗМІ пропонують рекламувати чат-конференції посадовців ЛМР у приватних ЗМІ.

 

І так щодня... З анонсами теж саме – про комерційні фестивалі прес-служба нагадує за місяць, потім ще й за кілька тижнів, потім два-три рази у день перед самим заходом. Дуже часто трапляється, що журналістам пропонують прорекламувати виїзди посадовців на приватні фірми.

 

Хіба для таких новин немає інших рупорів? Ресурси, інтернет-сайти, які «наштампувала» ЛМР за бюджетні гроші, де пропагується Львів культурний, Львів туристичний. Саме на цих порталах можна і потрібно розміщати такі анонси та новини, платні заходи, а не в офіційних новинах.

 

Першими зрозуміли, що щось не гаразд з новинами, депутати ЛМР, які на фоні могутньої піар-кампанії мерії, різноманітних удюмків та гуртків виглядають геть мізерними та бездіяльними. Відтак, секретар Львівської міської ради «свободівець» Василь Павлюк уже озвучив створення депутатської прес-служби.

 

Від слів перейшли до діла. 4 лютого виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв «Програму про висвітлення діяльності міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб, депутатів у ЗМІ у 2011 році». Так от, на цю програму з бюджету виділять 1 мільйон 100 тисяч гривень.

 

На що ж підуть ці кошти? Так от, загалом на висвітлення діяльності мерії у цій програмі передбачено 450 тис. грн. З них 99 тис. грн передбачено на виготовлення і трансляцію телевізійної програми про діяльність міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб, у аудіовізуальних ЗМІ – 80,8 тис. грн, у друкованих ЗМІ – 80 тис. грн, у мережі Інтернет – 30 тис. грн. Решта коштів – це заборгованість з фінансування програми у 2010 році, яка становить 155 тис. грн.

 

Щоправда, на висвітлення діяльності депутатів у цій програмі передбачено 650 тис. грн.

 

Отже – перемога, монополія мерії на піар нарешті буде заламана. Проте постає інше запитання: Яка справжня вартість таких новин, які ЗМІ не мають бажання друкувати безкоштовно?

 

Устина Ямельна, для Західної інформаційної корпорації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Устина Ямельна, ЗІК
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16607
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду