Джамала: ТБ і радіо годують людей музичним фаст-фудом

25 Лютого 2011
12117
25 Лютого 2011
11:34

Джамала: ТБ і радіо годують людей музичним фаст-фудом

12117
Газета «День» поставила кілька запитань Джамалі, лідеру попереднього інтернет-голосування і найдостойнішій, на нашу думку, з претендентів на перемогу у національному відборі на «Євробачення-2011»
Джамала: ТБ і радіо годують людей музичним фаст-фудом

- Європейські музичні критики відзначають той факт, що в «Євробаченні» перемагають не лише таланти, а й політика. Український національний відбір також стає не стільки пісенною, скільки політичною подією (пригадаймо хоча б торішній відбір, у який довелося втрутитися заступниці голови Адміністрації Президента Ганні Герман). Що це засвідчує, як ви вважаєте?

- Як на мене, це показує, насамперед, те, що в Україні, крім десятків найрізноманітніших проблем, є ще одна - відсутність професіоналізму в людей, які зазвичай займаються національним відбором. Це прикро. Я нікого не хочу ображати, але все, що я бачила на етапі підготовки цього року, було кричуще непрофесійним - від голосування на сайті до організації записів телеефірів конкурсантів.

 

- Нещодавній скандал з «накруткою» інтернет-голосування ще раз звернув увагу на проблему правил гри в українському шоу-бізнесі. Як, на вашу думку, чи має український шоу-бізнес шанс на «очищення»? Хто повинен про це турбуватися?

- Думаю, що український шоу-бізнес - це лише дзеркало масового смаку. Якби наші слухачі мали вищі запити, тут не залишилося б місця ні для фонограмних концертів, ні для безликих проектів з однією й тією ж піснею. Шоу-бізнес - це, перш за все, гроші. Що не продається, те нікому не потрібно. З іншого боку, мільйони людей в Україні хотіли б чути щось інше, але телебачення і радіо продовжують годувати їх музичним фаст-фудом. Мабуть, цю проблему можна вирішити лише спільними зусиллями: держава повинна максимально підтримувати культуру - і грошима, і пільговими умовами, й іншим. Людям із шоу-бізнесу слід замислитися над тим, що буде, коли виросте інтернет-покоління, вільне від телевізійного впливу? Чи залишаться їхні артисти в топі, якщо все триватиме в такому ж дусі? Ну, а слухачам я бажаю більше роздивлятися навколо - адже у світі неймовірна кількість прекрасної музики! Інтернет - наше все! Він звільняє.

 

- В одному зі своїх інтерв'ю ви звернули увагу на те, що «якби дати більше іншої музики, вона теж стане форматом. Усе залежить від радіо й телебачення». Чому, на вашу думку, попри те, що з'являються нові цікаві та якісні виконавці, вони тонуть у «поющих трусах»? Чому, називаючи якісну музику «неформатом», шоу-бізнес відверто ігнорує музичні вподобання багатьох українців? Кому це вигідно?

- На жаль, чим складніша музика, тим довший її шлях до серця слухача. Адже три ноти легко лягають на слух, а якщо це співають гарні дівчата, які жагуче дивляться тобі в очі з екрана, це запам'ятається і сподобається швидше, ніж класичний твір чи джазова композиція. Як я вже казала, шоу-бізнес орієнтований на прибуток. З «поющими трусами» найлегше заробити за мінімальних вкладень. Адже, крім трусів і музичного продакшна, в цьому разі нічого не потрібно. Не потрібно вчитися співати, не потрібні музиканти й ще безліч речей. А щоб заробити, виконуючи щось, що виходить за межі, необхідно працювати в сотні разів більше. Ось і виходить, що найпростіше взяти п'ять дівчат, показувати їх півроку по ТБ, а потім увімкнути фонограму - і гайда на гастролі. За рік грошей можна заробити більше, ніж заробляє вся трупа оперного театру за все своє життя.

 

- Мабуть, серед усіх фіналістів національного відбору ви - найбільш достойний кандидат. Але перемога в «Євробаченні» залежить не лише від виконавця, а й від композиції, адже йдеться про пісенний конкурс. Що стало вирішальним для вас при виборі композиції Smile? Чим вона може здивувати європейського слухача?

- Я написала цю пісню не для того, щоб здивувати, а для того, щоб викликати певні емоції. Хай це не нова тема, але я вирішила зайвий раз нагадати, що усмішка - це найкоротший місток між людьми будь-якої національності, віри й культури. Я впевнена, що Smile - це хороша пісня, яка гідно виглядатиме на тлі будь-яких інших на «Євробаченні». Є в ній і момент, який привертає особливу увагу: це бридж, у якому я за 20 секунд чотири рази міняю вокальну манеру, виспівуючи Smile у стилі тірольського йодля, арабської, української народної та іспанської музики. Головне ж - ця пісня викликає усмішку!

 

Анна Слєсарєва, «День»

Фото - www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Слєсарєва, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12117
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду