Свобода і араби

17 Лютого 2011
24609
17 Лютого 2011
13:53

Свобода і араби

24609
Чи існує кращий, аніж падіння Мубарака, доказ того, що історія не виписана наперед і що вона зненацька може піти в непередбачуваних напрямках, які не вкладаються у жодні теорії? Ліберальний та демократичний Захід мав би високо це оцінити
Свобода і араби
Народний рух, який потряс такі країни як Туніс, Єгипет, Ємен, й повторні поштовхи якого досягли Алжиру, Марокко та Йорданії, категорично спростовує думку тих, хто подібно до Томаса Карлайла [Thomas Carlyle, 1795-1881, шотландський письменник, історик та філософ, якого вважають одним із засновників нацистської ідеології - Z] гадає, що «світова історія є біографією великих людей». Жоден вождь, політична група чи партія не може приписати собі це сейсмічне соціальне повстання, яке вже обезголовило туніську сатрапію Бен Алі та єгипетську Хосні Мубарака, ось-ось повалить єменську сатрапію Алі Абдала Салеха і від якого кидає в дрож уряди тих країн, до яких дійшла його слабша конвульсивна хвиля, як от Сирія, Йорданія, Алжир, Марокко та Саудівська Аравія.

Очевидно, що ніхто не міг передбачити того, що сталося в арабських авторитарних суспільствах, і що увесь світ, а особливо аналітики, преса, міністерства закордонних справ і західні політичні «мозкові центри» були настільки ж здивовані арабським суспільно-політичним вибухом, наскільки їх свого часу захопило зненацька падіння Берлінської стіни і розвал Радянського Союзу та його сателітів. Це порівняння не є довільним: обидві події мають схожу історичну вагу для відповідних регіонів і тягнуть за собою політичні наслідки для решти світу. Що може бути кращим доказом того, що історія не виписана наперед і що вона зненацька може піти в непередбачуваних напрямках, які не вкладаються у жодні теорії, котрі намагаються втримувати її в логічних руслах?

Кажучи це, неможливо не відзначити певної раціональності у цьому інфекційному русі протесту, який розпочинається – як у фантастичній історії – із самоспалення бідного й доведеного до відчаю провінційного тунісця на ймення Мухаммед Буазізі і зі швидкістю пожежі поширюється по цілому Близькому Сході. Стається це в країнах, які десятки років живуть під владою корумпованих до самих нутрощів диктатур, чиї правителі, їх близькі родичі й олігархічні клани нагромадили велетенські багатства, добре заховані за кордоном, в той час як бідність та безробіття, а також брак освіти та здоров’я утримували величезні прошарки суспільства на межі виживання, а інколи й голоду. Загальна корупція і система протекції та привілеїв закривали для більшості населення усі шляхи до соціального та економічного сходження.

Такий стан речей, що існував у незліченній кількості країн впродовж історії, ніколи б не призвів до повстання, якби не вирішальний фактор новітніх часів: глобалізація. Інформаційна революція, як не крути, продірявила жорсткі системи цензури, що їх арабські сатрапії спорудили, аби утримувати експлуатовані та пограбовані ними народи у традиційному невігластві та мракобіссі. Проте зараз урядові дуже важко, практично неможливо утримувати усе суспільство в медійному невіданні, аби маніпулювати ним та обманювати його, як колись. Мобільний зв’язок, Інтернет, блоги, Фейсбук, Твіттер, міжнародні телевізійні мережі та інші засоби аудіовізуальної технології донесли в усі куточки світу дійсність нашого часу і спонукали до порівнянь, які, звісно, показали арабським масам анахронізм та варварство режимів, під владою яких вони жили, і відстань, що відділяє їх від сучасних країн. І ці самі інструменти нової технології дозволили маніфестантам координувати свої акції і певною мірою організувати те, що спочатку могло видатися хаотичним вибухом анархічного невдоволення. Це було не так. Однією з найдивовижніших особливостей арабського спротиву стали зусилля маніфестантів зупинити вандалізм і відтіснити – як це сталося в Єгипті – головорізів, підісланих режимом для того, аби вони здійснювали безчинства з метою дискредитувати повстання і залякати пресу.

Неквапливість (щоб не сказати боягузтво), з якою західні країни – особливо європейські – реагували, спочатку вагаючись щодо того, що сталося, а потім виголосивши пустопорожні прекраснодушні заяви на користь вирішення конфлікту за столом переговорів, замість того, аби підтримати бунтарів, мабуть, спричинила жахливе розчарування в серцях мільйонів маніфестантів, які вийшли на вулиці арабських країн, вимагаючи «свободи» і «демократії», і виявили, що вільні країни дивляться на них з острахом, а інколи - з панікою. Між іншим, варто зазначити, що політичні партії Мубарака і Бен Алі були активними членами Соцінтерну! Ось тобі й спосіб підтримувати суспільну демократію та людські права на Близькому Сході!

Жахливою помилкою Заходу було бачити у визвольному русі арабів троянського коня, завдяки якому ісламський фундаменталізм зможе запанувати в цілому регіоні, а іранська модель – сатрапія релігійних фанатиків – пошириться на увесь Близький Схід. Правда полягає в тому, що цим народним вибухом не керували фундаменталісти і що – принаймні на даний час – вони не очолюють визвольний рух і навіть не претендують на це. Вони значно краще, аніж західні міністерства закордонних справ, усвідомлюють той факт, що молодь обох статей в Тунісі, Єгипті, Ємені та інших країнах мобілізує зовсім не шаріат чи бажання, аби на зміну диктаторам-клептоманам, яких вони хочуть позбутися, прийшли фанатичні клірики. Слід бути сліпим чи дуже упередженим, щоб не помітити, що секретною рушійною силою цього руху є інстинкт свободи і модернізації.

Звісно, ми ще не знаємо, який курс візьме цей протест, і, ясна річ, не можна виключити того, що із замішання, яке зараз переважає, намагатимуться скористатися фундаменталісти чи військові. Однак нам точно відомо, що у своєму зародку і початковому розвитку цей рух був світським, а не релігійним, і джерелом його натхнення стали демократичні ідеали політичних свобод, свободи преси, вільних виборів, боротьби з корупцією, соціальної справедливості, можливостей працювати і процвітати. Ліберальний та демократичний Захід мав би високо оцінити цей факт як додаткове підтвердження універсальної дієвості цінностей, що їх репрезентує культура свободи і перекинути усю свою підтримку на арабські народи у мить їх боротьби супроти тиранів. Це не лише було б актом справедливості, а ще й способом забезпечити дружбу і співробітництво з майбутнім вільним та демократичним Близьким Сходом.

Оскільки зараз це є реальною можливістю. До початку цих народних виступів багатьом з нас це здавалося нереальним. Те, що сталося в Ірані і до певної міри в Іраку, виправдовувало певний песимізм щодо демократичного вибору в арабському світі. Проте те, що відбувається у ці останні тижні, мало би розсіяти ці недомовки та страхи, навіяні культурними та расистськими упередженнями. Свобода не є цінністю, яку поважають лише цивілізовані та розвинуті у повному значенні цього слова країни. Дезінформовані, дискриміновані й експлуатовані маси також можуть – частенько пройшовши тернистий шлях – виявити, що свобода є не чимось риторичним, позбавленим змісту, а дуже конкретним універсальним ключем для того, аби знайти вихід із жаху, інструментом для того, аби збудувати суспільство, де чоловіки та жінки зможуть жити без страху, у межах законності і з можливостями для розвитку. Це вже сталося в Азії, Латинській Америці, в країнах, які жили в підпорядкуванні Радянському Союзу. А тепер це нарешті починає відбуватись і в арабських країнах – із надзвичайною силою та героїзмом. Нашим обов’язком є показати їм нашу активну солідарність, тому що перетворення Близького Сходу на землю свободи принесе користь не лише мільйонам арабів, але й усьому світові загалом (включно, ясна річ, з Ізраїлем, попри те що екстремістський уряд Нетаньяху нездатен цього зрозуміти).

Маріо Варґас Льйоса – перуанський прозаїк, один із провідних письменників-новаторів сучасної латиноамериканської літератури, член Іспанської королівської академії, Нобелівський лауреат.

Автор: Маріо Варґас Льйоса [Mario Vargas Llosa]
Назва оригіналу: La libertad y los árabes
Джерело: El País, 13.02.2011
Зреферувала Галина Грабовська, Zахідна аналітична група
 
Фото - delo.ua 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маріо Варґас Льйоса, Zахідна аналітична група
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24609
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злий
4837 дн. тому
Цікаво, а якби цей перуанський телепень випадково опинився на місці Лари Логан у Каїрі - він написав би те ж саме? Такий же тупий панегірик "арабській демократії"? :) Досить вже цієї ліберастичної брехні. "Велика Арабія" - це неповноцінна паразитична цивілізація, нездатна до розвитку та самовпорядкування, це світ ісламських лузерів, дикунів та ідіотів. Amen!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду