А прискіпуватися навіщо?

24 Вересня 2004
792
24 Вересня 2004
10:28

А прискіпуватися навіщо?

792
Незрозумілим є бажання опозиції ловити Віктора Януковича не на справжніх гріхах чи помилках, а на якихось дріб'язках. Цілком зрозуміло, що опозиція недолюблює прем'єр-міністра Віктора Януковича. Ще більш зрозуміло бажання опозиції зловити свого конкурента на всьому, на чому тільки можна його зловити.
А прискіпуватися навіщо?
Набагато менш зрозумілим є бажання опозиції ловити його не на справжніх гріхах чи помилках, а на якихось дріб'язкаж, бажання прискіпуватися - тим більше, що ловити кандидата від влади й без такого прискіпування є на чому.

Отже, сенсацією останніх днів стала безграмотність Януковича. Тема ця докотилася навіть до парламентської трибуни - мовляв, кандидат у президенти, людина з вищою освітою та професорським званням, не вміє правильно писати й робить по декілька помилок ледь не в кожному слові. Хтось із того обурювався, хтось глузував, але 12 помилок Януковича у коротенькому тексті от-от, здається, можуть стати темою анекдотів. Підставою для таких висновків стала "Анкета кандидата на пост президента України", власноручно заповнена прем'єр-міністром.

Тож, звернімося до цієї анкети, ксерокопію якої наводить "Українська правда". Які ж там помилки? "Енакієво Донецькой обл." замість "Єнакієве Донецької обл.". "Інстітут" замість "інститут". "Донецк" замість "Донецьк". "Экономічних" замість "економічних". "Презідії" замість "президії". "Александрівна" замість "Олександрівна". "Прємьєр-міністр" замість "прем'єр-міністр". Грубі помилки, але чи нічого їх не об'єднує? Так, об'єднує: такі помилки роблять ті - й лише ті,- хто не знає належним чином української мови. Свідчать вони не про низький рівень чи навіть відсутність освіти та культури, а лише про недостатнє володіння українською мовою. Чи є в тексті помилки іншого штибу? Так, є: "олімпійсьго" замість "олімпійського". Що то за помилка? Звичайна описка. Ну і, нарешті, найславетніша помилка: "проффесор". Може бути, що Янукович не знає, як має писатися це слово? У принципі, не виключено. Може бути, що це, знову ж, звичайна описка? Теж може. А може, це й не помилка ніяка. Постійний автор "Детектор медіа" Сергій Грабовський розповідав якось, що тричі вимагав переробити посвідчення про присвоєння йому вченого ступеня кандидата наук. І лише з третього разу ВАК (!) спромігся оформити посвідчення без помилок. То, може, й прем'єрові видали посвідчення про присвоєння звання "проффесора"? У вислові ж "трьох ступенів" (це про ордени), які "Українська правда" занесла до переліку прем'єрових помилок, я, хоч скільки намагався, зрозуміти, в чому полягає ОРФОГРАФІЧНА помилка, так і не зміг. Висновок, що в різних варіантах звучав у парламенті: "Ви тільки подивіться, хто йде у нас у президенти!"- міг би бути зроблений, якби зрусифікованість України - а особливо України Східної, - не була загальновідомим фактом.

Ані Джордж Буш, ані Владімір Путін - якби їм довелося заповнювати ту саму анкету,- не написали б у ній узагалі нічого. Перший - жодної літери, другий - жодного правильного українського слова. Бо української мови, радше за все, взагалі не знають. Чи можна на цій підставі назвати американського та російського президентів безграмотними? Віктор Янукович, на відміну від них, є громадянином України? Так, але... Було б дуже добре, якби бодай третина мешканців Донбасу вміла писати українською хоча б так. Віктор Ющенко, принаймні, в розмові також припускається багатьох русизмів. (Дехто стверджує, що то в нього сумський діалект, але людина, яка все своє доросле життя провела в інтелектуальному, освіченому середовищі, та ще й далеко від рідних місць, навряд чи послуговуватиметься діалектом.) І взагалі, щодо якості української мови - принаймні усної, - то серед кандидатів у президенти немає рівних Наталії Вітренко. Ну то й що з того? Називати людину, яка протягом більшої частини свого життя навряд чи хоч щось писала українською мовою, а тепер усе ж таки пише, але з помилками, безграмотною - то звичайна собі образа. Неповага до людей, які намагаються-таки опанувати українську. (Янукович відверто заявив, що його рідною мовою - чи то мовою повсякденного спілкування, - є російська. А у Юлії Тимошенко, Петра Порошенка чи Сергія Терьохіна - хіба ні?) Може, звісно, бути, що немає в світі жодної мови, якою б Янукович писав бездоганно. Але свідчень того - зокрема, що буцімто прем'єр-міністр не вміє без помилок писати й російською мовою, - опозиція не надала. Поміж тим, на відміну від Януковича, багато державних службовців навіть найвищого рангу, заповнюючи різноманітні державні анкети та інші документи, чинять набагато простіше - заповнюють їх російською.

Так, є стаття 103 Конституції України, яка стверджує: "Президентом України може бути громадянин України, який... володіє державною мовою". Саме отут би й мала полягати справжня колізія: чи можна людину, яка пише українською з такою кількістю помилок, вважати за таку, що володіє мовою? Яким є критерій рівня володіння мовою, достатнього, аби бути президентом? Але повз цю – реальну, - колізію опозиція пройшла, навіть не помітивши її. Натомість вона: а) підставила себе під можливі звинувачення у дріб'язковості, вишукуванні якихось, нібито, міфічних вад у Януковича: мовляв, подивіться, якщо опозиція прискіпується вже до таких речей, то отже, ніяких більш суттєвих огріхів у свого конкурента вона знайти не може (контраргументація з боку влади в такий спосіб може виявитися набагато дієвішою, ніж власне аргументація опозиції);

б) дала владі в руки привід звинувачувати себе в крайньому національному радикалізмі: мовляв, вони знущаються з людей, які волею історії не призвичаєні до української мови (вони так само знущатимуться з усіх, тобто мільйонів громадян, хто лише вчиться розмовляти й писати українською);

в) дала владі підстави звинувачувати себе в граничній недоброзичливості та агресивності.

Видається, що граматичні помилки Януковича, тепер уже загальновідомі, стали упущеним опозицією шансом. Нагодою, якою опозиція не змогла скористатися ефективно.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду