Журналісти 5 каналу готують звернення до Європейського суду з прав людини (+ПУБЛІЧНА ЗАЯВА)

27 Січня 2011
13472
27 Січня 2011
18:39

Журналісти 5 каналу готують звернення до Європейського суду з прав людини (+ПУБЛІЧНА ЗАЯВА)

13472
Журналісти 5 каналу готують звернення до Європейського суду з прав людини (+ПУБЛІЧНА ЗАЯВА)

На засіданні редакційної ради 5 каналу було вирішено звернутися до Європейського суду з прав людини з приводу рішення ВАСУ про позбавлення каналу права мовлення на низці частот, повідомляє прес-служба «5-го».

 

Нижче наводимо текст заяви повністю:

 

26 січня 2011 р. Вищий адміністративний суд України залишив в силі рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 08.06.2010 та Київського апеляційного адміністративного суду від 30.08.2010.

 

Згідно цього рішення, останньої судової інстанції в Україні, у телеканалів «5 канал», ТВІ, СТБ та ще 14 телекомпаній остаточно відібрали право мовлення на отриманих у законному порядку частотах від 27 січня 2010р.

 

Журналісти «5 каналу» обурені рішенням Вищого адміністративного суду України, яке суперечить запевненням української влади про пріоритетність свободи слова та демократії в Україні та не зважає на численні зауваження авторитетних міжнародних журналістських та правозахисних організацій таких як «Репортери без кордонів», Міжнародна федерація журналістів, Асоціація Європейських журналістів, Article XIX, Human Rights Watch, Моніторинговий  комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо протиправності дій спрямованих на згортання свободи слова в Україні.

 

Вищий адміністративний суд України продемонстрував найгірший зразок залежності від політичної волі тих, кому не потрібна свобода слова в Україні і обмежив права громадян держави на вільний доступ до інформації.

 

Стурбованість ситуацією із згортанням свободи слова в Україні неодноразово висловлювали впливові Європейські інституціі. Зокрема:

 

  • 13 жовтня 2010 року представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації заявив, що Україна повинна вжити термінових заходів для захисту свободи ЗМІ, і закликав український уряд утриматися від будь-яких спроб впливу або цензурування медіа-контенту та дотримуватися міжнародних стандартів свободи засобів масової інформації й зобов'язань щодо свободи ЗМІ перед ОБСЄ.

 

  • Європейський парламент у своїй резолюції наголошує що, відповідно до 49 статті Договору про Європейський Союз, Україна може подати заявку на членство в ЄС, як і будь-яка інша європейська держава, яка дотримується принципів свободи, демократії, поваги прав людини та основних свобод і верховенства права, висловлює жаль з приводу того, що два незалежних телевізійних канали: TVi і «5 канал», були позбавлені  частини частот на мовлення; закликає владу забезпечити, щоб судові процеси не призводили до вибіркового перегляду розподілу частот на мовлення й закликає переглянути будь-які рішення чи призначення, що можуть призводити до конфлікту інтересів; закликає український уряд до приведення законодавства про свободу засобів масової інформації у відповідність зі стандартами ОБСЄ; рішучі дії у цьому зв'язку будуть посилювати кандидатуру України на головування в ОБСЄ в 2013 році.

 

  • У резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо України від 5 жовтня 2010 року зазначено:

12. Асамблея висловлює занепокоєння щодо все більшої кількості заяв та достовірних повідомлень про утиски в останні місяці демократичних прав та свобод, таких як свобода зборів, свобода вираження поглядів та свобода засобів масової інформації. Асамблея вважає, що втручання державних органів, зокрема правоохоронних органів та служби безпеки, в роботу журналістів та медіа-організацій є несумісним з демократичним суспільством. Асамблея закликає органи влади провести вичерпне розслідування всіх повідомлень про порушення прав і свобод та виправити виявленні порушення. Крім того, вона закликає органи влади забезпечити, щоб юридичні процедури не призводили до вибіркового скасування частот на мовлення, а також переглянути будь-які рішення або призначення, які можуть викликати конфлікт інтересів, особливо в правоохоронній та судовій сферах.

13. Свобода і плюралізм засобів масової інформації є наріжними каменями демократії. Тому Асамблея глибоко стурбована останніми подіями, які можуть підірвати ці принципи. Вона закликає владу вжити всі необхідні заходи для захисту свободи та плюралізму засобів масової інформації в Україні, а також утриматися від будь-яких спроб контролювати, прямо чи опосередковано, зміст новин загальнонаціональних засобів масової інформації.

 

Звертаємо увагу,  що позбавленням ліцензій незалежних українських телеканалів порушено статтю 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також, наголошуємо, що Стаття 10 тієї ж Конвенції застосовується до будь-кого, включаючи юридичних осіб, і стосується не лише змісту інформації, але також і засобів її передачі або отримання, виходячи з того, що будь-яке обмеження, накладене на засоби, порушує право на отримання та розповсюдження інформації.

 

Можна із сумом констатувати, що рішення Вищого адміністративного суду України не лише завдасть невиправного збитку міжнародному іміджу країні, а й значно ускладнить європейські перспективи України, оскільки йде всупереч з рішеннями інституціональних органів Європейського Союзу.

 

Усвідомлюючи наслідки рішення Вищого адміністративного суду України , журналісти «5 каналу» прийняли рішення уповноважити Редакційну раду «5 каналу» підготувати скаргу до Європейського суду з прав людини, оскільки ми вважаємо, що цим рішенням суд  позбавив  українських громадян права на вільний доступ до суспільно-важливої інформації, обмежив професійні права самих журналістів на інформування суспільства, а також права журналістів, як громадян, на вільне виявлення власної думки.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13472
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Rroman
4859 дн. тому
To viewer Скажіть а чому ви у порушенні закону звинувачуєте канали? В удіхтось довів, що частоти дали за хабар?? Там вирішили що засідання Нацради було не повноважним. Ну а в чому винні канали?? Якщо навіть припустити що засідання пройшло з порушеннями, чому від цього страждають канали а не несуть відповідальність чиновники?? Ви приміром в БТІ дозвіл на перепланування квартири просили, вам видали. Ви вклалися в ремонт, зробили і продаєте квартиру, а вам кажуть - якийсь чиновник там підмахлював і дозвіл на перепланування не законний, бо він його сам прийняв а мав у двох) Ну і як вам?? До того ж слідство і не збирається шукати чому чиновник так вчинив. А після цього дозволи давати вже не можна. Ваша квартирка зависла....Правдолюб ви наш, все знаєте....
viewer
4859 дн. тому
"«5 канал», ТВІ, СТБ та ще 14 телекомпаній остаточно відібрали право мовлення на отриманих у законному порядку частотах від 27 січня 2010р..." - все, дальше можно не читать. Не стыдно, свободолюбцы, а? Ведь частоты-то получены НЕЗАКОННО!!! Конечно, жаль денег, уплаченных в чемоданах для решения этого вопроса тогда. Но знаете ли, чтоб так наглеть!
Запорожская ОГТРК
4860 дн. тому
Разгром Запорожской ОГТРК!Кузенко свою газетёнку Верже на официальном сайте ЗОГТРК поставил на первое место. Пусть ещё ссылочку на О О О Нео сделает, чтобы у сынули компьютеры продавались, а то ЗОГТРК все купить не может. Налоговая,КРУ,СБУ,УБЭП, прокуратура, куда вы смотрите??????????????? Кузенко занимается воровством бюджетных средств, издевается над людьми, терроризирует коллектив, оказывает моральное давление. Вызывает в свой кабинет и настоятельно просит написать заявление по собственному желанию, а тем ,кто не хочет уходить,угрожает. И ещё он очень печётся о трудовой дисциплине, и заставляет расписываться, а сам бывает по пол дня отсутствует на рабочем месте. Помогите! Гостелерадио не делайте вид, что вы ничего не видете,НСЖУ нужна твоя помощь!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду