Дмитро Корчинский:"Ви знаєте, Ющенка цікавіше критикувати, тому що щодо нього є ілюзії. Я не зустрічався з ілюзіями стосовно Медведчука, Януковича. Просто нема що критикувати"

23 Липня 2004
1361
23 Липня 2004
10:38

Дмитро Корчинский:"Ви знаєте, Ющенка цікавіше критикувати, тому що щодо нього є ілюзії. Я не зустрічався з ілюзіями стосовно Медведчука, Януковича. Просто нема що критикувати"

1361
Екс-ведучому програми "Проте", а нині кандидату в Президенти України, довелося в ефірі "5 каналу" відповідати на запитання, задані в тональності його власної програми.
Дмитро Корчинский:"Ви знаєте, Ющенка цікавіше критикувати, тому що щодо нього є ілюзії. Я не зустрічався з ілюзіями стосовно Медведчука, Януковича. Просто нема що критикувати"
Час (підсумковий випуск) (2004-07-22 21:00)

Гість студії – Дмитро Корчинський, кандидат у президенти України

СТУДІЯ: У студії – Андрій ШЕВЧЕНКО. І ми маємо нагоду представити гостям чергового кандидата у президенти. Це Дмитро Корчинський. Колишній ватажок УНА-УНСО останнім часом був більш відомий країні тим, що вів скандальну дуже суперечливу програму "Проте" на каналі "1+1". Виступи пана Корчинського залишили дуже суперечливе враження і дуже жорстку критику. Одні його вважають геніальним політичним, інші – чоловіком, який ганьбив телебачення. Яким він може виглядати насправді судити нашим глядачам. Раді вітати в студії Дмитра Корчинського. Про цю репутацію телевізійного кілера номер 1 в Україні. Скажіть як жити в таких відчуттях?

СТУДІЯ: Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, кандидат у Президенти України: "Нормально. Україна ж дуже лагідна країна і трошки скандалити фарбувати таке суспільну уяву завжди приємному в такому болотце".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Навіщо це Вам?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Це не мені потрібно, це потрібно телеглядачам. Телевізор потрібно, щоб було цікаво дивитися, тому що всі ці сумні повчання, моралізаторство нудне, яке всіх уже дістало, воно не потрібно на телебачення. Телебачення має захоплювати, це має бути цікаво. Хай воно обурює, але це має бути цікаво. Тобто я робив те, що цікаво телеглядачу, а заодно пропагував власні ідеї".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Я буду користуватися таким провокативним стилем, яким відома Ваша програма. Скажіть, чи Вам однаково на якому каналі і за які гроші піарити себе?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Я, позаяк я займаюся політикою, то будь-яку можливість для пропаганди я буду використовувати. Все одно. Я буду використовувати будь-які гроші для того, щоб просувати власні ідеї в життя".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Ви свого часу, коли працювали з опозиціонеркою Тимошенко закликали кусати руку дающу, а зараз дуже важко кусати чи ця лапа вона занадто волохата, яку можна було би кусати?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Я... розумієте у мене дуже багато дающих рук. Я ніколи не закликав кусати руку дающу. Я дійсно працював з опозицією, але опозиція виявилася занадто бюрократичною і занадто олігархічною. І я тоді зрозумів, що потрібно все таки грати свою гру. На цих хлопців нема ніякого сподівання, вони залишаються такими самими чиновниками, я якими вони завжди були. Ми маємо обрати інший шлях і Україну можуть вивести люди, які не належать бюрократичній верхівці. Люди з вулиці повинні прийти і змінити все в державі".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Можемо нагадати біографію людини з вулиці Дмитра Корчинського.

ТИТРОВАНО: Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, кандидат у Президенти України, президентські вибори 2004: народився 64-го року в Києві. Працював на заводі будматеріалів, в археологічних експедиціях. Учасник студентського руху кінця 80-х років. 1991-1997 рр. – провідник УНА-УНСО. 200 року створив "Щит Батьківщини", який підтримав Юлію Тимошенко у акції "Україна без Кучми". 2001 року створив та очолив "Братство". Дмитре, Ви мабуть цікавий чоловік для дослідження такої еволюції світогляду, тому що збоку це виглядає як повний шлях такого демонстративного виклику владі і до ситуації, коли зараз багато хто вважає, що влада Вами фактично користується. Що для Вас є ціллю?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "В політиці ми всі один одним користуємося, в житті ми всі один одним користуємося, в сім’ї ми всі один одним користуємося. Тобто бути в суспільстві і бути вільним від суспільства неможливо, як казав один з наших великих попередників зліва. Насправді мої погляди не еволюціонували ні в чому. Ну хіба, що я став більше молитися ніж раніше. От і все. Насправді існує конфлікт всередині бюрократії. Скажем Ющенко – це бюрократ і очолює бюрократичне угруповання: 8 бувших членів Кабміну, 3 бувших губернаторів, половина заступників мера Київської міської державної адміністрації "ющенківці". Тобто це бюрократичне угруповання, яке бореться з іншими бюрократичними угрупованнями. Тобто, коли я борюся, наприклад, проти Ющенка – я борюся проти влади. Він був владою, він залишається, він залишає за собою великий шматок влади. Це все влада насправді і коли це представляється як боротьба з опозиції з владою, це неправильно. Є боротьба всередині бюрократії. А я стою зовні і намагаюся пінками там їх куди-небудь, що-небудь з ними там робити. Більш-менш вдало. Скажемо я не можу пінати одночасно всіх. Тому, що ми є ще слабкі. "Братство" є ще слабке. Вистачає поки що на Ющенка. Дасть Бог, пройде трошки часу – візьмуся за решту".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Чому Ви саме з Ющенка почали?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Тому що це найбільша ілюзія. Він найбільш небезпечний, тому що крім всього, що він представляє бюрократичну верхівку, він є іще ілюзією. Ця влада нам говорить – ви незадоволені життям, не треба будувати барикаду, не виходьте бунтувати. Навпаки, проголосуйте за опозицію. Якого класного, солодкого Ющенка ми вам підтасували тут. Оце, оце позиція влади. Нам не подобається солодка підстава. Потрібно, щоб люди зрозуміли – сподівань немає. Стіна. Все. Якщо вам не подобається, ідіть до нас в страйком. Не йдіть голосувати за Ющенка".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Підхід зрозумів. Кілька тижнів тому в цій студії Ви сміялися при розмові про президентські вибори. Казали, звідки гроші можуть взятися на це. Де ж у Вас взялися гроші на... на 500 тисяч застави, на броньовика, який ми зараз спробуєм показати?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Скидаються хлопці і дівчата. Все таки ми зуміли за останніх пару років зібрати доволі багато прихильників і трохи вистачає нам".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Скільки коштує такий броньовик?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Оренда цього броньовика коштувала нам дійсно великі гроші. Десь доларів 300".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Чи це кожна людина може взяти в оренду такий транспортний засіб?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : (говорить з ведучим одночасно – "УС") "Абсолютно... будь-хто... дзвоніть до мене, я завжди підкажу, де можна це взяти"

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Це звучить як хороша... хороша тема для розмови з безробітним паном Корчинський. Де зараз... яке ваше офіційне працевлаштування?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Жодного. Я є президентом Інституту проблем регіональної політики і сучасної політології. Позаяк президент я на громадських засадах, то можу сказати, що жодного".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Про гроші. Хто конкретно давав гроші чи дає гроші на Вашу кампанію?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Наші хлопці, дівчата. У нас є... "Братство" – це організація, я якій переважно, безумовно це люди, скажем, дуже бідні, не влаштовані. Вони рухомі такі, сміливі, нарвані, але не грошовиті. Але є якась частина і дрібної буржуазії і скажем, вони скидають, підтримують. Деякі наші регіональні організації фінансують люди з регіонів. Це теж непогані такі хлопці".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: І Ви чекаєте, що країна повинна повірити, що це членські внески чи якісь такі символічні пожертви?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Так, а що там. Це скажем гроші... як для політики – це просто копійки, це мізер".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Підхід зрозумілий. В Вас є 3 програні виборчі кампанії. Якщо користуватися знову таки стилем програми "Проте", то це можна було б назвати повною виборчою імпотенцією. Навіщо Вам ця кампанія? Це мазохізм?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Ні, я вже казав, що ця виборча кампанія потрібна мені для того, щоб "Братство" увійшло у велику політику і я його втягну в велику політику за рахунок цієї виборчої кампанії. Це перше. Друге. Мені потрібно, щоби нормальні люди мали за кого голосувати, тому що нам пропонують голосувати, вибирати між поганим і огидним. Я кажу – не вибирайте. Але коли я говорю, що утримуйтесь, взагалі не голосуйте – все таки важко в цьому переконувати..."

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: (говорить з гостем одночасно – "УС") Скільки таких чесних людей, на Вашу думку?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "... тепер я кажу – голосуйте за мене!"

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Скільки таких чесних людей, на Вашу думку?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "В Україні?"

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Які могли би за Вас проголосувати...

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Ну, потенційно доволі багато, але багато з них обдурені Ющенком із цих нормальних людей".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Молоді люди з Вашого... з Вашого "Братства" закидали Сороса майонезом. Чому була саме така вибірковість? Чому у цих хлопців руки були в кишенях, коли приїжджали Чубайс або пан Павловський, який зараз буде в цій студії пізніше, чи скажімо Буш-старший? Всі ці люди вони прямо говорять про те, що вони хочуть впливати на ситуацію в Україні.

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Ці люди, скажем, на сьогоднішній не достатньої ваги. Якби закидали Павловського, цього б ніхто не помітив. Це показав, показало б районне телебачення. Якби закидали Чубайса, ну в кращому випадку, показали б росіяни. Західні телеканали цього б не показували. Ми ж займаємося пропагандою. Нам потрібно, щоб багато. Крім того, всі ці люди намагаються дотримуватися – Буш-старший і так далі – намагаються дотримуватися хоч трошки правил доброго смаку. Сорос – це спекулянт, який дозволяє в брутальній формі нас повчати. Воно приїжджає в Україну і воно не відчуває, що воно приїхало на святу землю. У нього ноги не дрижать при цьому. Спекулянт спілкується з нашими там, президентом, як би там до нього не ставилися і він дозволяє собі повчати президента, мене, Вас, весь народ. Хто він такий? Йог тре... обов’язково треба було облити майонезом і в цьому був хороший смак, "А". Це була хороша пропаганда і це була, так би мовити, трошки піднесення власної гідності. Не треба нас повчати".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: (перебиває гостя – "УС") Ну я підозрюю, що є різні погляди на те, що є смаком, а що є... що не є смаком.

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Чим кандидат у президенти Корчинський відрізняється від тих людей, які зараз потягнулися вервечкою для того, щоб потішити свої амбіції без особливих надій перемогти на виборах?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Да всім, власне кажучи відрізняюсь".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Всім, це є чим?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Наша політика дуже реальна. Політика "Братства" це дуже реально. Це дійсно майбутнє і Ви так чи інакше це відчуваєте. Розумієте, чому таке роздратування. Не дратуються на порожнє. Коли на вас гавкає собачка, це вас не дратує. Розумієте. А от, коли ви відчуваєте справжню небезпеку, то тоді ви починаєте різні неоковирні рухи. Вони робляться, розумієте, ми відчуваєм як..."

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: (перебиває гостя – "УС") Що таке відчувати роздратування? Розкажіть про це.

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Я.., от наприклад, Ви задаєте питання звідки гроші. На всю виборчу кампанію "Братство" потратить менше грошей, ніж власник Вашого каналу за один місяць тратить на ресторани і тим не менше Ви спробуєте створити уявлення, що..."

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: (перебиває гостя – "УС") Ви настільки знаєте ресторани чи бюджет цього каналу?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Да, я добре знаю Вашого власника. І Ви спробуєте зробити у телеглядача враження, що нас фінансують "темні сили". Копійки, на всю виборчу кампанію ми потратимо вартість однієї квартири з тих будинків, які сьогодні в Києві. Це смішно для політики гроші. Тобто я бачу в цьому конкретне... конкретний страх, конкретне роздратування і правильно, я Вас розумію".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Скажіть, чи почує країна настільки ж яскраву, талановиту критику, скажем, Медведчука, Ющенка з Ваших вуст як і та критика, яка лунала з Ваших уст на адресу Ющенка?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Безумовно".

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Медведчука, Януковича, Тігіпка, може інших людей?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Ви знаєте, Ющенка цікавіше критикувати, тому що щодо нього є ілюзії. Я не зустрічався з ілюзіями стосовно Медведчука, Януковича. Просто нема що критикувати"

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Ваші дії в другому турі, якщо доведеться країні обрати між Ющенком і Януковичем.

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Голосувати за "Братство". Буду закликати своїх прихильників приходити на виборчі дільниці і писати впоперек бюлетеня "Братство"

СТУДІЯ: Андрій ШЕВЧЕНКО: Останнє запитання. Воно таке мабуть світоглядне. Що Ви думаєте про тих людей, які перестали вам подавати руку, після того, як Ви запустили проект "Проте"?

СТУДІЯ: ДМИТРО КОРЧИНСЬКИЙ : "Мудаки".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду