Роман Марка Твена хочуть піддати літературній цензурі

7 Січня 2011
15330
7 Січня 2011
13:44

Роман Марка Твена хочуть піддати літературній цензурі

15330
Роман Марка Твена хочуть піддати літературній цензурі
Видавничий дім New South Books (США, штат Алабама) оголосив про наміри привести роман Марка Твена «Пригоди Гекльберрі Фінна» до вимог сучасності, пише The Independent. Таким чином видавці намагаються зберегти найширше коло читачів твору «у часи, коли школи і бібліотеки болісно  реагують на питання міжрасових відносин».

Зокрема, з роману приберуть слово «nigger» і замінять його на «раб». Також «індіанця Джо» називатимуть індійським Джо − аби не образити корінних американців.

«Це не спроба зобразити Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна дальтоніками, − пояснив журналістам редактор нового видання, доктор Алан Гріббен з Університету Обьорн (Auburn University). − Йдеться про расове питання... І це лише питання коректності в 21 столітті».

За інформацією The Independent, чимало  вчених, викладачів і читачів піддали критицірішення New South Books  і назвали його «недоречними вправляннями в літературній цензурі». Зокрема, вчений Томас Ворта порівняв пана Гріббена з британським редактором 19-го століття Томасом Боудлером, який вилучав із творів Шекспіра усі «сексуальні теми», аби не образити вікторіанських дружин і дітей. 

Сам Марк Твен, який помер в 1910 році, був пристрасним критиком расизму і робив численні пожертви на захист громадянських прав. Його відмова від використання політкоректних висловів у мові Гекльберрі Фінна спричинила невдоволення ряду організацій. Так, у 1957 році Рада з освіти Нью-Йорку наполягла на вилученні роману з освітньої програми початкових і середніх класів. Нині книга є четвертою серед творів, які найчастіше забороняють в американських школах.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15330
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Читач
4926 дн. тому
Здається, така "політкоректність" – як раз ознака латентного расизму.
Сергій Грабовський
4926 дн. тому
Ідіотична політкоректність, яка гірша і небезпечніша за марксизм-ленінізм - цей діагноз поставив кілька років тому Володимир Буковський, визначний російський інтелектуал, дисидент і "відсидент". Повністю згоден. Хвороба загострюється з кожним роком.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду