Двом руандійським журналісткам загрожують десятки років в’язниці за заперечення геноциду

6 Січня 2011
5010
6 Січня 2011
21:12

Двом руандійським журналісткам загрожують десятки років в’язниці за заперечення геноциду

5010
Двом руандійським журналісткам загрожують десятки років в’язниці за заперечення геноциду

Двом руандійським газетним журналісткам загрожує ув'язнення терміном 33 та 12 років, повідомляє міжнародна організація «Репортери без кордонів». Журналісток, які вже провели півроку у слідчому ізоляторі, звинувачують у запереченні геноциду та підбурюванні до громадянської непокори.

 

Обвинувачення просить присудити Аґнес Нкусі (на фото), редакторові приватної газети Umurabyо, 33 роки позбавлення волі та штраф розміром у 800 тисяч руандійських франків (1028 євро), а її підлеглій, журналістці Саїдат Мукакібібі - 12 років позбавлення волі та штраф 200 тисяч руандійських франків (257 євро). Вирок Верховного суду в Кіґалі має бути винесений 4 лютого.

 

Обвинувач Августин Нкусі у своїй промові зазначив: «Їхні статті, наприклад у №29, ясно засвідчують наміри підбурити народ проти законної влади. Це зрозуміло з мови, яку вони використовують, і з того, що вони не подають позиції обох сторін конфлікту». Нкусі та Мукакібібі заарештували 8 липня 2010 року за звинуваченням у підбурюванні до громадянської непокори, образі президента, поширенні неправдивої інформації та запереченні геноциду тутсі. У 2007 році Нкусі вже була засуджена до двох років ув'язнення за аналогічними звинуваченнями, але після завершення терміну повернулась до журналістської роботи. Вища Рада Медіа - державний наглядовий орган у сфері засобів масової інформації, виніс їй два попередження у 2010 році. Не вважаючи себе винною, Нкусі визнає, що припустилась помилок і порушень професійних стандартів у своїх статтях.

 

«Після того, як у 2010 році у зв'язку з виборами в Руанді сильно постраждала свобода слова, цей вирок, запропонований обвинувачем, свідчить про небажання уряду змінювати ситуацію в країні. Кожен, хто вільно висловлює свою думку або критикує владу, ризикує бути не лише заарештованим, але й суворо покараним», - ідеться в заяві «Репортерів». Організація закликала руандійську владу припинити використовувати закон про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду для тиску на свободу слова і думки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5010
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Г.Б.
4910 дн. тому
КАК ХОРОШО БЫЛО БЫ ПОСАДИТЬ НА 33 ГОДА ТЕХ В УКРАИНЕ, КТО ОТРИЦАЕТ ГЕНОЦИД-ГОЛОДОМОР. Сразу стало бы дышать лучше, столько вонючей мрази оказалось бы изолированной от нормальных граждан Украины. Половина рыгеоналов - это точно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду