Рада відклала законопроекти про доступ до інформації – через зауваження головного юридичного управління

22 Грудня 2010
10961
22 Грудня 2010
14:29

Рада відклала законопроекти про доступ до інформації – через зауваження головного юридичного управління

10961
Рада відклала законопроекти про доступ до інформації – через зауваження головного юридичного управління

Верховна Рада 22 грудня так і не розглянула законопроекти № 7321 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до публічної інформації)» і № 2763 «Про доступ до публічної інформації».

 

Рада мала розглянути спершу законопроект щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Але перший віце-спікер Адам Мартинюк звернув увагу на те, що текст документу не відповідає вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради. «Це законопроект, який обов'язково треба розглянути, але як би ви мене не насилували, поки не буде приведено у відповідність до статті 116 регламенту я його на голосування не поставлю», - сказав він автору законопроекту Олені Бондаренко, яка вийшла на трибуну доповідати.

 

За словами Адама Мартинюка, у висновку головного юридичного управління Верховної Ради є зауваження, що в заголовок і текст законопроекту були внесені суттєві зміни, які не розглядалися в першому читанні. Тому законопроект потребує відправлення на доопрацювання і повторне перше читання.

 

Як писала ТК, в процесі вдосконалення законопроекту він отримав назву «Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про інформацію"».

 

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко наголосив, що на розгляді перебувають два законопроекти, «які є продуктом довгої спільної роботи, і їх дуже важливо розглядати в комплексі». «При підготовці були задіяні не тільки медіаексперти, а й величезна кількість юристів. Комітет звертається до Верховної Ради з проханням підтримати обидва законопроекти», - додав він.

 

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив Адаму Мартинюку: «Бувають правила, а бувають винятки з правил. Ми відпрацювали ці законопроекти, у нас немає сумнівів, що їх треба приймати. Їх чекають у тому числі представники ЗМІ. Якщо в когось є зауваження по 116-й статті, нехай письмово їх напишуть. Давайте проголосуємо!».

 

Зрештою, Адам Мартинюк поставив на голосування питання про можливість розгляду законопроекту № 7321 щодо доступу до публічної інформації. Але ця пропозиція набрала лише 217 голосів.

 

«Зробіть так, щоб не випирала 116-та стаття, і тоді ми його приймемо. Будь-які ваші намагання протягнути закон не отримали навіть підтримки Верховної Ради», - сказав пан Мартинюк Олександру Єфремову.

 

Також Адам Мартинюк наголосив, що це не був розгляд законопроекту. «Ми будемо розглядати, але прохання, щоб була не порушена 116-та стаття», - додав він.

 

Одразу після цього перший віце-спікер оголосив завершення засідання Ради. Законопроект № 2763 «Про доступ до публічної інформації» так і не був поставлений на голосування.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко у коментарі ТК зазначив: «Шкода, що політична криза зашкодила ухваленню цих двох законів уже сьогодні. Ми чітко бачили по сьогоднішньому голосуванню, що за ухвалення і по закону про доступ, і нової редакції закону про інформацію голоси є. Я особисто, а також інші учасники переговорної групи дуже високо оцінюємо те, що депутати від фракції Партії регіонів та Блоку Литвина дотримуються домовленостей. Це вселяє впевненість, що в найближчі дні обидва законопроекти будуть ухвалені».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10961
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Танцюю на граблях
4890 дн. тому
Шановні, цього і потрібно було чекати. Так звана переговорна група сама нарвалась. Мартинюк 100% правий. Йти було треба ЗАКОННИМ шляхом.
С
4891 дн. тому
ОНИ КАК ЕГО ГАДЫ ПРИМУТ ТАК И БУДУТ ИГНОРИТЬ
Юлеботам
4891 дн. тому
кто был в раде, видел - бютовские плуты провалили голосование по доступу к публичной информации. регионалы и литвиновцы голосовали все до одного. вот вам и доказательство - для кого закон просто повод поорать, а кто согласен был действительно принять этот закон. комми, конечно, уроды. мартынюк сделал все, чтобы не дать принять закон. ефремов, бондаренко и шевченко скакали по залу, убеждая всех и каждого.
Игорь Радзиевский
4891 дн. тому
Долгая дорога в дюнах. Там, за горизонтом, и общественное телерадиовещание.
Otar Dovzhenko
4891 дн. тому
єслі ти пйош с ворамі... і далі за текстом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду