Як знімати документалістику на еко-теми – проект Goethe-Institut у Мінську

13 Грудня 2010
18542
13 Грудня 2010
10:47

Як знімати документалістику на еко-теми – проект Goethe-Institut у Мінську

18542
Еко-активісти з України, Білорусі та Центральної Азії упевнені – соціальні екологічні відеоролики можуть змінити свідомість людей. Такій роботі вони вчилися у німецького режисера Томаса Фріка в Гете-Інституті у Мінську
Як знімати документалістику на еко-теми – проект Goethe-Institut у Мінську

Киянка Катерина Мирошниченко - координатор кліматичного руху «350» в Україні. Вона організовує флеш-моби на теми захисту клімату, як-от «Білі ведмеді й діти», «Парасольки в метро», а також допомагає іншим еко-активістам проводити громадські акції, веде блог руху, бере участь в еко-майданчику фестивалю «Джаз-Коктебель». А тепер ще й учасниця міжнародного проекту «Еко-кадри» в рамках програми Гете-Інституту «Нові зв'язки - нові перспективи». Вона переконана, що завдяки відеороликам на екологічну тематику можна й щось змінити у свідомості людей, щоб ті не забували про довкілля: «На противагу існуючій рекламі на телебаченні, яка пропагує здебільшого споживчу поведінку, я вважаю, що в українському ефірі мають з`явитися ролики, які пропагуватимуть екологічне ставлення до ресурсів, до свого життя, до планети».

 

Такі ідеї підтримує німецький Гете-Інститут, тому спершу зібрали активістів-однодумців з України, Білорусі, Казахстану, Киргизстану й Узбекистану  у Берліні на освітній захід на тему «Клімат і культура». Пізніше слухачі курсу в своїх країнах намагаються через театр, кіно, різні види мистецтва пропагувати знання про зміни клімату й ідеї сталого розвитку. «Вважаю, що мистецтво в Україні й взагалі, візуальне мистецтво, зараз трошки відірване від існуючих реалій, і за той час, який я займалася захистом клімату, мені захотілося це в медійному плані більш просвітити. І тому я побачила в можливості взяти участь у майстр-класі від німецького режисера - нагоду створити якийсь продукт, який можна буде показувати в Україні і який би висвітлював проблеми екології або клімату» - ділиться з DW Катерина Мирошниченко.

 

Українське коріння

 

Катерина Мирошниченко

Нині завдяки навчанню в проекті «Еко-кадри» Катерина разом з чоловіком Антоном, який теж є активістом всесвітнього кліматичного руху «350» в Україні розробляє ідеї соціального екологічного відео. Пізніше короткометражки, зроблені «Еко-кадрами» демонструватиме Гете-Інститут в різних країнах. Катерина запевняє, у роботі над фільмом їй є кому допомагати: «Зараз в Україні існує молодіжний кліматичний рух, в рамках дій якого ми підтримуємо різні екологічні і більш за все кліматичні проекти, і ті які пропагують сталий розвиток, тому що все це - взаємопов'язані речі».

 

«Еко-кадри» справді є мультикультурним проектом. Навіть серед учасників, які представляють Білорусь, можна зустріти українців. Так, студент Андрій Михнюк - родом з Бердянська, навчався в Білорусі на режисера, а хоче продовжувати кіноосвіту у Німеччині, в Берліні чи Потсдамі. Він вважає, що будь-яка творчість разом з естетичною насолодою має приносити практичну користь, давати привід для роздумів. А ще він захоплюється роботами викладача «Еко-кадрів»: «Мені цікавий Томас Фрік тому, що він дуже відомий режисер у Німеччині та у Європі. І він закінчив одну з найвідоміших кінематографічних шкіл у Німеччині і зразу видно коли спілкуєшся з ним, коли бачиш його, наскільки високий у нього рівень і як він розуміє кіно, як він розуміє створення екологічних та рекламних роликів».

 

Журналістів-«екологів» у Білорусі мало

 

А от білоруська журналістка, й ще один «еко-кадр» Галина Вибодовська, як виявилось, народилась у Хмельницькому: «До Білорусі ми переїхали ще коли я пішла до першого класу. Батько військовий, і з Німеччини його перевели до Білорусі. Туди приїхала моя мама. Там і живемо донині». Галина екологією цікавиться ще зі школи, писала роботи з екології: «А зараз займаюся журналістикою і журналістикою екологічною, тому що в нашій Білорусі таких людей дуже і дуже мало і я хочу стати однією з першовідкривачів, а також відкривати нові теми. Найбільш актуальною темою мені виглядає тема Чорнобиля. Вже і писала, і знімала. Також актуально - відходи, те, як можна перероблювати сміття». Або ж колега Галини по проекту Тарас Секерко, який зараз працює теле-оператором у Берліні, співпрацює й з українськими і російськими телеканалами. Як він каже, хоче створювати тепер короткометражні фільми чи рекламнеі ролики, які б допомагали глядачам розуміти важливість участі в захисті навколишнього середовища.

 

Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»

 

Фото - www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду