Телерекламу в США рекомендують ускладнити, аби вберегти дитячу психіку

26 Лютого 2004
709
26 Лютого 2004
11:27

Телерекламу в США рекомендують ускладнити, аби вберегти дитячу психіку

709
Діти віком до восьми років не здатні збагнути, що реклама на телебаченні не є реальністю. Діти віком до восьми років не здатні збагнути, що реклама на телебаченні не є реальністю і не здатні відмовитися від її перегляду. Так заявила днями група дослідників з Американської психологічної асоціації, яку цитує агентство “Рейтер”. Шестеро науковців проаналізували останні дослідження впливу телевізійної реклами на дітей.
Телерекламу в США рекомендують ускладнити, аби вберегти дитячу психіку
Розрахована на підлітків реклама пластівців і снеків насправді викликає ефект епідемії захоплення серед значно ширшого кола дітей. „У той час, як старші діти і дорослі розуміють сутність реклами, малі діти – ні, і це призводить до того, що вони все сприймають за чисту монету”, – вважає психолог з Каліфорнійського університету Дейл Канкел. А Брайян Вілкокс з Університету Небраски додає: “Це критична ситуація, адже на ринку є безліч продуктів, що зорієнтовані на дитячу аудиторію: солодкі пластівці, поп-корн, тістечка, цукерки, содова вода, бутерброди тощо. Реклама некорисних для здоров’я продуктів спонукає до формування некорисних гастрономічних уподобань, що призводить до скорочення життя людини, викликає харчові розлади”.

За даними Американської психологічної асоціації, рекламодавці в Сполучених Штатах витрачають понад 12 мільярдів доларів щороку на рекламу продуктів для дитячої аудиторії, а американська дитина в середньому за рік споглядає понад 40 тисяч рекламних роликів. Деякі дослідження зафіксували, що діти чітко пам’ятають деталі рекламних оголошень і здатні віддати перевагу продуктові, навіть якщо бачили його рекламу лише одного разу. Крім цього діти ще й уважно споглядають рекламні ролики для дорослих, зазначають дослідники. “Наприклад, реклама пива дуже часто йде під час спортивних трансляцій, і її бачать мільйони дітлахів, а це позитивно налаштовує їх до алкоголю, що підтверджують останній тенденції збільшення споживання спиртного серед дітей 9-10 років”, – заявив психолог Дейл Канкел.

Американська психологічна асоціація виробила кілька рекомендацій для телевізійного ринку, включно з додатковими обмеженнями на рекламу, які покликані захистити психіку дітей віком до 8 років. Також психологи звернулися до рекламодавців з вимогою придумувати складніші слогани, адже діти миттєво схоплюють прості накази і діють за ними. Наприклад, малеча миттю розуміє фразу “Лише складіть це докупи!”, а вислів “Варто лише дещо налагодити!” лишається поза дитячою увагою.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Новий канал”, спеціально для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
709
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду