Кому потрібні бесіди про утиски свободи слова журналіста?

30 Листопада 2010
25490
30 Листопада 2010
13:46

Кому потрібні бесіди про утиски свободи слова журналіста?

25490
Представникам адміністрації президента Януковича стало цікаво, як на Хмельниччині культивується журналістська свобода слова, чи, бува, немає її утисків від чиновників облдержадміністрації
Кому потрібні бесіди про утиски свободи слова журналіста?

Такої пильної уваги до журналістів Хмельницької області з боку високопосадовців із Печерських пагорбів ще не було.Як виявилося, саме представникам адміністрації президента Януковича стало цікаво, як на Хмельниччині культивується журналістська свобода слова, чи, бува, немає її утисків від чиновників облдержадміністрації. Ось вони й вирішили відрядити свою людину для вивчення ситуації з подальшим поінформуванням глави держави.

 

Передумовою або, хочете, підставою для візиту високоповажного державного гостя на Поділля була заява хмельницьких журналістів про недопущення тиску на їхню діяльність.

 

У ній представники ЗМІ наголосили, що «12 листопада 2010 року голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха на своїй прес-конференції звинуватив газети «Є Поділля», «Подільський кур'єр», «Подільські вісті» у необ'єктивному висвітленні виборчих перегонів і «дискредитації» виборів у Хмельницькій області». Вони вважають, що «така поведінка посадових осіб не відповідає нормам етики державного службовця, і порушує основоположні принципи свободи слова в Україні». І закликали губернатора усвідомити принципи утвердження та дотримання демократії.

 

Після оприлюднення журналістської заяви в стінах облдержадміністрації почали відбуватися незрозумілі речі.

О восьмій годині вечора того ж дня, мені з телефону приймальні губернатора кілька разів телефонували. Як дізнався згодом, курява, що здійнялася, стосувалася саме журналістів-підписантів. Зустрічі з ними забажав керівник Головного управління з питань комунікації адміністрації президента, перший заступник Ганни Герман Олег Кошелєв. Блискавичне реагування центральної влади на місцеві події, скажу, справило неабияке враження.

 

Пан Кошелєв подолав три сотні кілометрів, і вже наступного дня був у Хмельницькій облдержадміністрації. Саме там і відбувся, як нам попередньо анонсували, круглий стіл за участю журналістів-підписантів та інших представників ЗМІ, власне Кошелєва, губернатора Ядухи і його заступника, керівника апарату ОДА Бернадської. Тема бесіди: «Утиски свободи слова журналістів». Обов'язкова умова заходу - спілкування у формі діалогу.

 

Представник АП розповів, що прибув сюди за дорученням президента. Проте перед важливою дискусією Олег Кошелєв спробував запевнити журналістів, що він незаангажована людина. Свій аргумент підкріпив семирічною службою органах центральної влади, мовляв, «пережив» двох гарантів Конституції, Кучму та Ющенка.

 

«Хочу, щоб ви зрозуміли: я не належу до жодної політичної партії та працюю на одну людину в нашій державі - президента України. Прізвище тут немає значення», - розтлумачив свої добрі наміри Кошелєв.

Олег Ігорович не відступав ні на крок від узгодженої лінії керівництва: «Як ви знаєте, Віктор Федорович дуже ретельно й прискіпливо ставиться до демократії та свободи слова в нашій державі. Багато хто вважає, що це початкова форма. Віктора Федоровича нашого визнає Європа. До речі, на нещодавньому саміті в Брюсселі його підтримали в прагненнях до свободи слова й вільної преси».

 

Справді, місія Кошелєва на Хмельниччині нагадувала такого собі арбітра, який мав вислухати докази двох сторін: обласну владу й журналістів. При цьому, не забути публічно грізно помахати пальчиком перед Василем Степановичем (губернатор сидів зліва), мовляв, що той не доглянув, не достукався до журналістських сердець, поспішив із висновками...

 

Адже завдання в центральної влади одне: не зіпсувати авторитет президента Віктора Януковича в очах євроспільноти, просувати його як справжнього демократа та захисника журналістів. Як відомо, раніше комісар ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Європейський Союз готовий до компромісів з України з усіх питань, крім порушення демократичних свобод.

 

Далі слово узяла заступник-керівник апарату ОДА Лілія Бернадська, яка до призначення на цю посаду представляла в області газету «Экономические известия». Вона закликала журналістів, щоб ті розкрилися: «Ми хотіли б почути Вашу точку зору, відверту й щиру. Можливо, десь влада робить дії, які вам не подобаються. Давайте поспілкуємося із владою, яка не ховається й не збирається вас принижувати».

 

Однак серед журналістської братії стався несподіваний розкол.

Учорашні деякі підписанти заходилися виправдовуватися не стільки перед поважним гостем, як перед губернатором, що не зрозуміли про що йде мова, що керманичу краю потрібно було на тій прес-конференції «правильно обрати тональність розмови».

 

Інші журналісти висловили обурення такою позицією. Адже пан Ядуха тоді збирав представників ЗМІ з метою, щоб підвести риску результатів виборів на Хмельниччині. Натомість його прес-конференція звелася до конкретного аналізу журналістських матеріалів та висловлювання власної думки, як потрібно писати газетярам. Визначені матеріали заздалегідь були підкреслені маркером, що зайвий раз доводить: повчальний тон чиновника був ретельно спланований.

Чому ж мої колеги почали все списувати на «тональність розмови» Ядухи?

Щоправда, пояснення цьому «феномену» можна знайти. Певна когорта акул пера, які працюють у комунальних засобах масової інформації, підтримали редакційну політику, читай - ту, що нав'язує партія влади!

 

Їхні доводи на кшталт «Василь Степанович нам допоміг вирішити те чи інше питання», або «у нас ніколи не було тиску на свободу слова», підводять до думки: журналісти просто бояться за свої робочі місця.

 

На жаль, більшість із них не вправі вирішувати або впливати на хід подій у своєму виданні. Бо за ним стоїть співзасновник - облдержадміністрація та обласна рада.

Я б назвав це засідання за круглим столом - фарсом.

Адже з-поміж дифірамбів, які лунали з уст деяких журналістів на честь Ядухи, повністю нівелювалася проблема взаємин влади й ЗМІ.

Попри це Олег Кошелєв узяв до уваги заяву хмельницьких журналістів із підписами та пообіцяв її передати кому потрібно в АП.

Ядуха розкриває обійми?

 

Головний «винуватець свята» - губернатор Василь Ядуха - протягом круглого столу на випустив пари з вуст. Тільки конспектував слова журналістів, які висловлюватися.

Під завісу дискусій Василь Степанович заявив, що не збирається ні перед ким виправдовуватися, тому що «є представником президента в області й повинен впроваджувати його засади в життя».

 

«На прес-конференції, про яку в заяві згадують журналісти, переконаний, виникли непорозуміння. Те, що я люблю читати та підкреслювати (статті - автор) - у мене немає претензій до будь-якого журналіста. Я завжди закликав журналістів, щоб ми всі разом працювали на авторитет рідної Хмельниччини», - наголосив керівник області.

 

Він погодився з тим, що дещо перегнув палицю та висловлювався не як посадова, а як приватна особа. «Після цієї розмови в нас (звернувся до журналістів) буде надзвичайно тісна співпраця. Двері ОДА відкриті для всіх журналістів, незалежно від видання й політичних уподобань. Тому що в нас, на Хмельниччині є дійсно демократія», - нагадав Ядуха, хто в домі хазяїн.

 

Він пообіцяв обов'язково також переговорити з головами РДА про тісну співпрацю із засобами масової інформації.

Насамкінець ноу-хау від адміністрації президента.

За словами Кошелєва, віднедавна поставити будь-яке запитання президенту зможе кожен допитливий журналіст, і на це своєчасно отримає відповідь. Для цього на офіційному сайті глави держави з'явився новий розділ «Відповідаємо на журналістські запити».

 

«Це стосується будь-яких охочих журналістів, які можуть надіслати через електронку запит президенту та оперативну отримати на нього відповідь. Крім того, ця відповідь розміщується на сайті президента», - зауважив керівник Головного управління з питань комунікації АП.

 

P.S. Днями на електронку одержав листа від помічника народного депутата Ірини Геращенко: «У ряді ЗМІ Ви зробили заяви щодо тиску на журналістів Хмельниччини з боку представників місцевої влади. За дорученням народного депутата, голови Тимчасової слідчої комісії ВР із питань розслідування випадків цензури в засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Ірини Геращенко, прошу Вас надати детальнішу інформацію про конкретні факти тиску, і за можливістю надати підтверджуючі документи».

 

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для «Української правди»

 

Фото - www.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Тараненко, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25490
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду