Діагноз «інтерна». Іван Охлобистін: якщо дуже боляче, вдавайте, що смішно!

20 Листопада 2010
43200
20 Листопада 2010
13:53

Діагноз «інтерна». Іван Охлобистін: якщо дуже боляче, вдавайте, що смішно!

43200
Іван Охлобистін про кіно і про те, чи грішив під час зйомок у серіалі «Інтерни»
Діагноз «інтерна». Іван Охлобистін: якщо дуже боляче, вдавайте, що смішно!

Народ «підсів» на «Інтерни» («1+1»). Комедійний серіал, що яскраво описує веселу діяльність як недосвідчених, так і бувалих медиків, викликає лавини коментарів у транспорті і цитування на форумах. Як і у випадку з «Доктором Хаусом», нашому телеглядачу необхідна кваліфікована допомога персонажа-лікаря. Сакраментальне «і тебе вилікують!» не втрачає актуальності.

 

Ніхто не посміє сперечатися, що головною зіркою «Інтернів», окрасою ситкому ТНТ став Іван Іванович Охлобистін. У ролі Андрія Євгеновича Бикова, завідуючого терапевтичним відділенням і керівника інтернатури.

 

- Іване Івановичу, в одному інтерв'ю ви впевнено зронили, що серіал «Інтерни» є показником «одужування суспільства». Виходить, якщо зняти зо два десятки «медичних» комедій, то діагноз суспільства буде повсюдно оптимістичним?

- Я інше мав на увазі. По-перше, наш проект - незлий. У ньому немає спекуляцій - на крові, на сексі... На всьому тому, на чому всюди спекулюють виробники різних-різних серіалів.

 

А по-друге, ми прагнемо показати людські взаємини. Якщо глядач цими взаєминами захопився і перейнявся, відмовившись від жорсткого криміналу на конкуруючому каналі, отже...

 

- Отже, ви даєте підказку ідеологам серіальних лінійок: майбутнє за іронічними історіями з присмаком незаперечного професіоналізму?

- Та мені взагалі здається, що наразі стартує нова «епоха» у серіальній промисловості. І багато що виходить на інший - якісний - рівень виробництва...

 

- В «Інтернах» чимало персонажів. Багато заплановано серій? Наскільки відомо, ТНТ спочатку замовив 60 епізодів.

- 60 - готові. А ось скільки все це триватиме? Ми мали перший сезон завершити раніше. Але в травні в Росії почалися пожежі. Жах і пекло! Під час зйомок артисти навіть непритомніли. У декого кров із носа йшла. Нас тоді пожаліли, зробили перервочку. Тому зйомки трохи зсунулися.

 

- Особисто ви - як довго маєте намір красуватися на телеекрані в образі лікаря Бикова? Відчуваєте, на скільки терпіння вистачить?

- Я працюю не «над фільмом», а з конкретними людьми. З ними з усіма перезнайомився, подружився. Доки вони працюватимуть, трудитимусь і я. Звісно, рано чи пізно будь-який продукт... не те щоб умирає. А відходить. Ну то й що? Адже люди залишаються.

 

- «Талант - единственная новость, которая всегда нова...» Це визначення відомого поета. А якщо пошукати варіанти до того ж таки «таланту» - уже від святого отця...

- Господь дає кожному свій дар. Декому дає комплексно. Залежно від сил, зісланих людині... Ми ж не можемо контролювати волю Небес? Скільки й кому чого дано? Панацеї немає. Зараз випустили нові орфографічні словники російської мови, в яких «кофе» відмінюється як завгодно... Загалом, плутанина. Ви хочете, щоб було винайдено «рецептуру» для природного таланту?

 

- Лікарі ставлять діагнози. Отці церкви зціляють душі... Ось ви - як «лікар» (у ролі) і священик (у миру) - як ставитеся до істерики навколо «кінця світу» у фатальному 2012-му?

- «Ніхто не знає строків, крім Отця мого». Це Святе Письмо. А решта - будемо бачити. Ну настане, ну не настане? Виходить, так і має бути. Я, між іншим, син військового хірурга... Колись мені батько казав: «Якщо боляче, вдавай, що смішно! І тоді заплутаєш сам себе». Усе залежить від нашого ставлення - до себе, до ситуації, одне до одного. І від нашого ставлення до землі. А вже так, як ми ставимося...

 

- Ви - багатодітний батько, у вас шестеро дітей. Ви - чоловік кіноактриси Оксани Арбузової («Аварія - дочка мента»). Якщо говорити про сімейні цінності... Про принципи виховання...

- Що сказати? Мати в сім'ї - це все. Батько - годувальник. Але в сімейні стосунки втручаються побічні чинники. Такі як «татусеві дочки», «мамині синочки». З дівчатами мені легше. Оскільки я не розумію, що з пацанами робити і як їх виховувати. Ну хлопці та й хлопці... Про що поговориш? Нуднуваті вони такі... А ось дівчатка - веселі! І використовують мене як можуть. Ставляться до мене як до тварини - без жодної «психології»! Завжди передчасно мене будять! А щоб не будили, я показую, в якій кишені взяти 100 рублів. І в них завжди є безліч заздалегідь заготовлених для мене історій, щоб я не міг відмовити їм у жодному проханні. І зберегти 40 хвилин здорового сону. Вони діляться зі мною, інколи делікатним... Ну не в тому сенсі «делікатним», до цього не дійшло... Їдемо, наприклад, із Дусею, я кажу: «Дусю, доцю моя, моя потайна крихітко! Ну чому ж ти не розповідаєш мені про своє особисте життя? Може я, старий жеребець, можу підказати тобі щось...»

 

- І що?

- А то. Розповідає. У мене з ними - «змова» проти мами. Наша мама «піонерка - туга коса»: треба те зробити, треба це зробити! А я потай приношу диски з різними мультиками (нарешті навчився їх скачувати і закачувати)... І «накачав» аж на 200 годин різних видовищ! Мама, коли дізналася, сварилася. Але все одно - посвариться, потім задоволено йде на кухню. Або до любимої своєї подружки Маші Голубкіної - пліткувати, дівочі питання вирішувати... А діти - бум! - і далі мультики дивляться... Такі от «сімейні цінності».

 

- Діти визначили для себе улюблену кінороботу батька? І ви самі для себе її якось «прораховуєте»? Часто відмовляєте режисерам, навіть якщо пропозиції спокусливі?

- Чесно? Все починається з грошей. Уже потім - зацікавленість. Іноді жартую на майданчику: «Чого ми стоїмо? Символізуймо щось і уособлюймо за певні гроші!» Регочуть...

 

...Звісно, спочатку - матеріал. Потім - режисер. Хоча, як правило, це все паралельно. Потім виясняєш місце зйомок. Якщо не в Москві - неохота! Та й сім'ю залишати не хочеться. Сім'я не повинна розлучатися надовго. Діти, коли вони з батьками, мимоволі вбирають від них щось краще... Втім, і гірше.

 

Ви запитали про улюблені роботи? Одна з них сумна - фільм «Нога». Сумна тема, оскільки майже всі з цього фільму... Перебралися на той світ. А тоді, під час зйомок, у мене було неймовірне юнацьке марнославство! Хотів стати відомим. Потім зрозумів: не потягну з харизмою! Взагалі, у ті часи кіно жодним чином зі славою не було пов'язане. Це ж 90-ті! Буремні, дзвінкі...

 

- Деякі актори й режисери, розпочинаючи чергову роботу, частенько дотримуються «ритуалів». Творці - люди забобонні. А ви?

- Не знаю.

 

- А що, перед зйомками - відразу у вир з головою?

- Ну, тренуюся... Припустімо, декого на майданчику від мату відучую. Так і кажу: «Не матюкайся, бо грошей не буде!» Людина спочатку - «ги-ги!». А потім розуміє, що все не так просто.

 

Так, знаю деякі «кіношні» прикмети. Наприклад, не можна насіння лузати. Якщо впав сценарій, то треба на нього відразу ж хитро сісти. Але я ніколи цих дурниць не дотримуюся. Окрім однієї - бабусиної... «Усі прикмети - до грошей!» Дуже вірив своїй бабусі. Трепетно люблю її. Царство їй небесне!

 

- Іване Івановичу, і глядачі, і читачі чудово інформовані про те, що на початку 2000-х Охлобистіна було висвячено у священики. Це сталося в Ташкентській єпархії, здається... Ви намагалися згодом навіть відмовитися від акторського ремесла. А що тепер? Мабуть, не можна без гріхів під час зйомок у веселому фільмі?

- Чи грішив я під час зйомок «Інтернів»? Ну... Не більше, ніж за час самої пастирської діяльності. Та й ніколи мені грішити! Не такий я вже кмітливий грішник. Не дуже розумію, що змінилося з тих пір, коли я не був пастирем... Але це привід до дуже тривалих роздумів...

  

Так, у мене сьогодні широка аудиторія - віруючі, атеїсти. Декому з них абсолютно байдуже, з якого приводу зі мною з'ясовувати «стосунки». В Інтернеті різні люди стосовно моєї персони, припустімо, перескакують із теми на тему - з церкви на політику, потім на економіку, а згодом з аватарки і з їхніх текстів розумієш: одні й ті самі люди про тебе пишуть і пишуть! І чого вони пишуть...

 

- Напевно, можна зрозуміти пориви «письменників». Особливо після образу юродивого у фільмі Павла Лунгіна «Цар».

- Переді мною в «Царі» стояло чітке завдання - зіграти огидну скотину! Блазня. І я доклав усіх зусиль, аби бути на екрані огидною скотиною. Вранці бігав по холодному снігу. Повірте, коли бігаєш «по причинне місце» по снігу, весело розмахуючи каптаном (а важить він кілограмів сорок) - це праця важка. Галас після «Царя»? Додатковий привід покритикувати церкву... Але ж нічого такого «особливого» не було в кіно, щоб це помітно спростувало чимало наукових праць (на тему епохи Івана Грозного). Це вже досліджувалося світлими умами...

 

- Активно знімаючись і будучи більш ніж затребуваним у кіноіндустрії, ви так і не інтегрувалися у світське життя? Чому не видно отця Івана у програмі «Ти не повіриш!»?

- Я чудуюся, коли розглядаю деякі глянцеві журнали, в яких описуються чергові пригоди гламурних «перців» незрозумілої сексуальної орієнтації в тому чи іншому клубі... І завжди дивуюся: а коли ж вони встигають працювати? Чи в них є двійники? Адже абсолютно неможливо активно тусуватися, а потім ще й зніматися!

 

Мене одна журналістка дістала запитаннями: «А як ви тусуєтесь?» Відповідаю: «Ну... тусуюсь у спортклубі... Ще тусуюсь у знаменитому Хімкінському парку разом з дружиною Ксюхою та дітьми...» Її не зацікавили мої відповіді. Не задовольнив цю панянку! Ще дошкуляють запитаннями: «Чи правда, що артисти найбільше п'ють?» Відповідаю: «Та помиляєтеся ви! Подивіться статистику! Ми тільки на 35-му місці. А на першому - льотчики-рейсовики - і з хронічного алкоголізму, і з цирозу, і панкреатиту...»

 

Ще - регулярно чіпляються з допитами про мого кума, Михайла Єфремова: «Чи правда, що його б'є дружина?» Вирвали з контексту фразу - і вона пішла гуляти Інтернетом. Адже у нас блогери сьогодні головні інформаційні постачальники! Журналіст став розбещеним. Я навіть не знаю, чого їх навчають у вузах... Давно не зустрічав таких, хто б намагався докладно написати про цікавий предмет. Усіх цікавить формальний список: п'єш? спиш? тусуєшся? Мене Ролан Биков колись навчив: «Ти спочатку не відповідай на поставлене запитання, а з'ясуй, що ця людина від тебе хоче...»

 

- Знову до «Інтернів». Хто з героїв цього ситкому найближчий вам за настроєм, характером?

- Усі хороші. Олександра Ільїна люблю, він у ролі Лобанова. Ілля Глинніков розкрився як актор глибокий і здатний удосконалюватися. І взагалі хороша людина. Христина Асмус (Варвара Черноус) - чудова людина. Світлана Пермякова (Скрябіна) - чудова. Вадик Демчог (Купітман) - теж. Він безумно активний, усе робить одночасно, пише якісь програми на радіостанції, одночасно веде блог... Вражає мене працездатністю. Серіали для мене - щось нове. Те, що було колись - ніби серіали, і те, що тепер, - це небо і земля. Упіймав себе на думці, коли дивився Lost, що мені не байдужі долі персонажів. А коли дивився «Втеча з в'язниці», мене не цікавив навіть фінал, а тільки - життя героїв. Я наче жив їхніми історіями. Трохи посварившись із Оксанкою, потім посміявшись, потім посваривши дітей, потім обмінявшись новинами, ми беремо колу або швепс - і дивимося цю «Втечу»... Де він колупає цвяхом одну стіну всю серію! Взагалі, кіно зсувається в нішу театру кабуки... Попри всю мою повагу до цього мистецтва. І при тому що я більше відданий кіно, ніж серіалу. Але серіал дедалі щільніше заповнює простір. До цього треба тільки правильно і професійно ставитися.

 

- А таке запитання... про Україну. Де вас особливо «зацінив» глядач після «Інтернів»?

- Якщо про Україну, то неодмінно згадую Колю Кривенка, чудового, просто геніального оператора, з яким ми робили перші роботи. Ну, а коли почалися політичні чвари... Ну, послухайте, мене, наприклад, смішить назва російського або українського свята - День Незалежності... Незалежність від кого, від чого? Я дивуюся! У Москві в мене більша частина оточення - хохли. Хто наполовину, хто на третину. І дружина моя Оксанка наполовину хохлушка. А «хохли» - це нічого, якщо я так сказав? Це образливо чи ні?

 

- Важливий контекст.

- Так і ми - москалі. Чесно кажучи, поки що не можу відрізнити українця від росіянина... Принаймні в Москві це складно.

 

- У довідниках про вашу творчість є цікава цифра: 21 (!!!) нагорода - за найкращі сценарії. Серед них - «ДМБ», «Даун Хаус», «Сміттяр». Хтось пригадає ваші літературні псевдоніми - Іван Чужой, Леопольд Роскошний...

- Літературна творчість, власне, сценарій - це ніколи не «на догоду публіці», це - натхнення. А натхнення, як правило, починається в мене десь на сторінці десятій. Попередні дев'ять лише примушуєш себе працювати. Літератор - транзистор. Себе треба «настроїти». Примусити «сісти»... І тоді - on-linе. І тоді воно саме собою відбувається: масове несвідоме знаходить адекватну літературну форму. Знаєте, хто для мене літературний ідеал?

 

- Хто?

- Петроній. Котрий «Сатирикон». У нього завжди складно сконструйована фраза. При цьому зрозуміла і об'ємна. «Він спокушався поділяти насолоди, не облачаючись у гордовитість влади, але цінуючи говіркість приятельства». Га? Будь-який серйозний сценарій - це насамперед літературний твір. Люди повинні отримувати задоволення від авторського стилю. Я переконаний: хороший сценарний текст можна і треба виконувати як пісню! А решта, якщо воно не співається, - це вже не хороший текст...

 

- Ваші шанувальники проводять паралелі між лікарем Биковим і Грегорі Хаусом із відомого серіалу. Самі знаходите ці паралелі?

- Просто в обох випадках це один з найбільш затребуваних «стереотипів» людини. Людини, яка потрібна людям. Людини, яка не морочитиме голови роздумами про велике, як зараз це робив я - у попередніх відповідях... А говоритиме тільки щиро: «У вас, звиняйте, там щось із... І навряд чи вам допоможе езотерик Леопольд Роскошний... Швидше за все, вам допоможе проктолог, венеролог... І його кабінет - отам!» Такі люди потрібні. Тому що ці люди тяжіють до реальності.

 

З досьє.Іван Охлобистін народився в будинку відпочинку «Поленово» Тульської області. Його батько був 60-річним головлікарем цього ж закладу, а мати - 20-річною студенткою. Охлобистін служив у Ростові-на-Дону в ракетних військах, навчався у ВДІК. У стислий термін став секретарем Спілки кінематографістів СРСР. Фільм «Нога» з його участю отримав приз на фестивалі «Молодість-91». Потому він став активно писати кіносценарії, знімати фільми. У 2001 році вийшов його гучний «Даун Хаус». Тоді ж розпочався новий період його життя у статусі священика. Володимир Путін нагородив Охлобистіна іменним золотим годинником №239 («За заслуги перед Отечеством»).

 

Коментар

Чому глядач вибирає «медичні» серіали?

- Серіали як жанр і «вид» телевізійної творчості, як правило, дивиться не найактивніша соціальна частина населення, - каже соціальний психолог Майя Шахова. - Ці глядачі, їх багато, дуже зациклені на власному здоров'ї. Їм, безперечно, завжди цікаво подивитися на себе - але у відображенні інших образів. Таких самих хворих, які «на прийомі». Ця частина глядачів насправді не зосереджена на кар'єрі, у цих людей завжди вдосталь вільного часу. Крім іншого, є й такий синдром - синдром Страху... Такий совковий комплекс. Який змушує людей уважніше придивлятися до оточення. Навіть на телеекрані. А отже - вдивлятися в самих себе. У певному сенсі, захоплення «Хаусом» - прихована форма протесту проти навколишньої хворобливої дійсності. Хоча у того ж таки Хауса багато проблем і комплексів! Люди завжди люблять проектувати - своє на чуже... У такій проекції й інтерес - до «Хауса», до «Інтернів».

 

- Телеглядач зазвичай живе життям тих героїв, до яких уже звик, - каже психолог Тетяна Семенова. - І, виходячи з кола своїх власних проблем, телеглядач занурюється в коло проблем героїв фільму. А фільм, у нашому випадку - «Інтерни», здебільшого відволікає від багатьох проблем, не бере на себе драматичні акценти нашого життя, зумисне не провокує якихось трагічних ситуацій. Можна просто дивитися, усміхатися, отримувати задоволення. До того ж фільм - динамічний. Кожна серія - це новий несподіваний хід, у якому не замшілий, а досить-таки життєвий гумор, що впізнається, підхоплюється глядачами... У цьому плані творці скидаються на людей дотепних, якщо зуміли заручитися підтримкою такого масиву телеглядачів, серед яких - чимало інтелектуалів.

 

Світлана Цибаньова, Андрій Хабаров, «Дзеркало тижня»

 

Фото - www.dt.ua  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Цибаньова, Андрій Хабаров, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
43200
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду