Народні депутати хочуть законом заборонити перевірки ЗМІ під час виборів

6 Листопада 2010
13922
6 Листопада 2010
19:02

Народні депутати хочуть законом заборонити перевірки ЗМІ під час виборів

13922
Народні депутати хочуть законом заборонити перевірки ЗМІ під час виборів

У парламенті зареєстровано проект закону України № 7336 «Про внесення змін до деяких законів України  щодо забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у ході виборчого процесу». Автори законопроекту народні депутати Іван Денькович, Микола Трайдук (позафракційні), Василь Деревляний (фракція БЮТ).

 

Мета проекту - гарантування з боку держави публічності, відкритості та неупередженості засобів масової інформації при висвітленні всіх етапів виборчого процесу.

 

Зараз Верховна Рада України з метою забезпечення публічності і відкритості виборчого процесу перед кожними виборами ухвалює постанову, якою запроваджується мораторій на проведення перевірок ЗМІ з боку контролюючих державних органів під час виборчого процесу. «Оскільки відсутній системний характер щодо строків прийняття такої постанови, органи виконавчої влади щороку змушені в прискореному темпі змінювати цілу низку підзаконних нормативно-правових актів у відповідності до рекомендацій Верховної Ради України. Крім цього, бувають випадки, коли така постанова приймається за дуже короткий термін до дня виборів, що нівелює її суспільну значимість. Таким чином, виникла необхідність закріпити на законодавчому рівні заборону проведення перевірок ЗМІ органами влади на час проведення виборчих процесів», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Законопроект, зареєстрований як  альтернативний до проекту № 7282 від 21 жовтня 2010 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації».  

Автори проекту вважають, що він, на відміну від альтернативного за № 7282, не допускає зловживань та забезпечує дотримання чинного законодавства ЗМІ в період виборчого процесу (передбачена можливість проведення перевірок ЗМІ виключно за вмотивованим рішенням суду).

 

Також проект закону України № 7336 забороняє проведення перевірок з дня оголошення початку виборчого процесу  до  офіційного  оголошення результатів виборів,  законопроект № 7282 забороняє проведення перевірок тільки у період передвиборчої агітації, що не забезпечує об'єктивність висвітлення не менш важливих (наприклад, підрахунок голосів та оголошення результатів виборів) етапів виборчого процесу. Крім того він покликаний забезпечити об'єктивне висвітлення ходу виборчого процесу (законопроект № 7282 - тільки «усунути правові, адміністративні, економічні та організаційні перешкоди для висвітлення компаній» (для передвиборчої агітації) на тих чи інших  виборах).

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13922
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду