Експерти ОБСЄ приступили до розслідування смерті білоруського журналіста Олега Бебеніна

26 Жовтня 2010
10213
26 Жовтня 2010
13:33

Експерти ОБСЄ приступили до розслідування смерті білоруського журналіста Олега Бебеніна

10213
Експерти ОБСЄ приступили до розслідування смерті білоруського журналіста Олега Бебеніна

До Мінська прибули двоє експертів ОБСЄ (Організація з безпеки і співпраці в Європі) зі Швеції і Норвегії, щоб вивчити документи, пов'язані зі смертю незалежного журналіста Олега Бебеніна. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

У прокуратурі Мінської області уточнили, що експерти ОБСЄ зможуть займатися розслідуванням обставин смерті стільки, скільки вважатимуть за потрібне: «Сказати щось напевне з приводу терміну перебування експертів в Білорусії досить складно. Однак раніше Міністерством закордонних справ нашої країни було озвучено: стільки, скільки їм буде потрібно».

 

Як повідомив виданню речник ОБСЄ, сьогодні експерти мають відвідати Мінську обласну прокуратуру, щоб почати вивчати матеріали справи.

 

У прокуратурі також зазначили, що основна частина матеріалів, що стосується справи Бебеніна, перекладена англійською мовою, а тому проблем у спеціалістів не повинно виникнути.

 

Дмитро Бондаренко, координатор кампанії «Європейська Білорусь», членом якої був Бебенін, заявив, що від європейських експертів поки не надходило жодних пропозицій зустрітися з друзями та колегами Олега Бебеніна.

 

Прокурор області Олександр Архіпов продовжив термін проведення перевірки за фактом загибелі Олега Бебеніна до 3 листопада. Наразі виконана тільки частина назначеної комплексної експертизи тіла загиблого. Представник прес-служби ОБСЄ Фране Мароєвич не уточнював, чи передбачається, що у разі необхідності буде проведена ексгумація тіла Олега Бебеніна: «Все залежить від інформації, яка може знадобитися нашим експертам. Однак я повинен сказати, що це нове розслідування. Наші дії ґрунтуються на запрошенні білоруської влади ознайомитися з матеріалами перевірки смерті журналіста».

 

За словами Фране Мароєвича, першочергово говорилося про те, що місія експертів триватиме тиждень, а доцільність продовження відрядження буде залежати від обсягу матеріалу, який потрібно вивчити. За результатами поїздки спеціалістів до Мінську з'явиться відкритий звіт про проведену роботу. Імена експертів розголошувати не планується.

 

Нагадаємо, ОБСЄ відправила двох криміналістів до Мінська на запрошення білоруського керівництва.

 

Як повідомляла ТК, засновника сайту «Хартія'97», який жорстко критикував режим Олександра Лукашенка, знайшли повішеним на власній дачі 3 вересня 2010 року. Судові медики і представники правоохоронних органів заявили, що немає підстав для сумнівів у його самогубстві. Однак друзі і колеги загиблого запевняють, що Олег Бебенін не мав жодних видимих причин накласти на себе руки.

 

Заступник генерального прокурора Білорусії Андрій Швед ще раніше заявляв, що його відомство розглядає, зокрема, версію вбивства опозиційного журналіста і правозахисника Олега Бебеніна.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10213
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду