Народні депутати хочуть прописати в законі мораторій на перевірки ЗМІ під час всіх виборів

22 Жовтня 2010
22778
22 Жовтня 2010
12:09

Народні депутати хочуть прописати в законі мораторій на перевірки ЗМІ під час всіх виборів

22778
Народні депутати хочуть прописати в законі мораторій на перевірки ЗМІ під час всіх виборів

21 жовтня зареєстрований законопроект України № 7282 «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони проведення перевірок засобів масової інформації у період передвиборної агітації». Автори законопроекту народні депутати Ірина Геращенко і Ольга Герасим'юк (НУ-НС), Віктор Сінченко (фракція «Блок Литвина»), Олена Бондаренко, Олена Кондратюк (БЮТ), Володимир Ландік і Володимир Зубанов (фракція Партії регіонів). Вони пропонують закріпити не в постанові, а в законах, які регулюють проведення виборів, положення, яке б забороняло контролюючим органам проводити перевірки під час передвиборної кампанії.

 

«Щороку Верховною Радою України приймаються постанови, якими запроваджується мораторій на проведення перевірок контролюючими органами засобів масової інформації у період передвиборної агітації. Разом з тим, Верховна Рада не завжди приймає такі постанови у перші дні виборчої кампанії. Зокрема, у 2010 році Постанову "Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2010 року" було прийнято менше ніж за два тижні до закінчення строку наданого для проведення агітації», - зазначається у пояснювальній записці.

 

На думку народних депутатів, така ситуація створює передумови, коли позачергові перевірки, що проводяться органами, повноважними здійснювати контроль за такими суб'єктами господарювання, використовуються для припинення діяльності певних засобів масової інформації на час виборчої кампанії. Зокрема, арештовуються рахунки, вилучаються фінансові документи без яких діяльність засобу масової інформації не може здійснюватися. Дуже часто такі прийоми використовуються місцевими органами влади для припинення висвітлення засобами масової інформації  ходу передвиборної кампанії.

 

Проектом забороняється у період передвиборної агітації органам і посадовим особам, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) перевіряти засоби масової інформації.

 

Автори законопроекту пропонують внести зміни до законів України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України», «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

 

Нагадаємо,  19 жовтня Верховна Рада підтримала проект постанови № 7100 «Про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборний період 2010 року». За це рішення проголосували 364 народні депутати.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22778
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду