У Польщі не знають про «джинсу». Хіба що у зв’язку з Україною

20 Жовтня 2010
33578
20 Жовтня 2010
10:11

У Польщі не знають про «джинсу». Хіба що у зв’язку з Україною

33578
У Польщі немає «джинси», стверджують місцеві медіа-експерти. Попри ті чи інші політичні симпатії, ЗМІ не вказують полякам пальцем, за кого голосувати. Інакше – був би скандал.
У Польщі не знають про «джинсу». Хіба що у зв’язку з Україною

Засоби масової інформації у Польщі загалом плюралістичні і здебільшого перебувають у приватних руках. Єдиний неприватний ЗМІ - громадське телерадіомовлення. Воно знаходиться у столиці, управляється Крайовою Радою Радіофонії і ТБ і має велике значення для суспільства. Проте, теж може піддаватися тим чи іншим політичним впливам, що часто пов'язане з черговими виборами чи зі зміною влади.

 

«На жаль, партії дуже впливають на мас-медіа, - бідкається голова програмної Ради ТБ Яніна Янковська. - адже саме партійні клуби визначають членів Крайової Ради Радіофонії і ТБ. Раніше це було на паритетних засадах, але під час двох останніх каденцій правлячі партії та їхні коаліційні партнери «згрібають» усе в свої руки і не допускають опозицію до громадського мовлення. Хіба що до мовляться лише з якоюсь невеликою частиною опозиції», - підкреслює Янковська.

 

«Джинсу» було б нереально приховати

 

Якщо запитувати поляків про так звану «джинсу» - зумисну приховану рекламу або антирекламу, подану у вигляді новин, авторських текстів, аналітики й телевізійних програм аналітичного спрямування чи оголошень, - не всі медіа-експерти одразу розуміли, про що йдеться. Паралелі з Україною зміг провести лише незалежний експерт у справах піару Яцек Лєнськи, якому часто доводиться бувати в Києві. «Гадаю, у Польщі такого явища вже просто немає, оскільки, з одного боку, це було б практично нереально приховати, а з іншого - якби це виплило, то був би величезний скандал».

 

Звісно, під час передвиборчих кампаній у польських ЗМІ все ж простежуються ті чи інші політичні симпатії, більша прихильність до якогось кандидата тощо. Однак, каже Лєнськи: «Це не робиться так безпосередньо і грубо, не показується пальцем, за кого голосувати (хоча й такі випадки трапляються). Утім, часто дуже легко здогадатися, яка думка даної редакції на тему даних виборів. Причому симпатії якогось видання часто не пов'язані з конкретною особою чи партією, це радше симпатія до якогось загального політичного, ідейного напрямку».

 

Ставка на себе, а не на спонсора

 

Яцек Лєнськи підкреслює, що різниця між польськими і українськими ЗМІ дедалі поглиблюється: «Це починається вже на етапі фінансування мас-медіа. В Україні вони виживають переважно не за рахунок тиражів чи читацької аудиторії, а за кошт різного роду впливових спонсорів, які дають гроші, тобто, так би мовити, дофінансовують газету. А це призводить до політичної залежності».

 

У Польщі у цьому плані ситуація значно ліпша, розповідає експерт: «У принципі майже всі впливові польські медіа виживають за власний кошт, тобто вони прибуткові, приносять певний зиск. Вони не мусять повністю рахуватися чи з конкретною групою людей, чи з одним рекламодавцем, чи з одним власником, який дотує газету, бо інакше опинилися б на межі банкрутства».

 

Політичні симпатії не купиш

 

Жоден польський політик не може вкладати гроші у газету для забезпечення собі виборчої  кампанії, каже медіа-експерт: «Навіть ті медіа, в яких легко можна простежити ту чи іншу політичну прихильність, усе намагаються демонструвати об'єктивність. Явного, відкритого, політичного заангажування в польських медіа уникають, бо це шкодить іміджу того чи іншого засобу масової інформації і зменшує довіру читачів, слухачів чи глядачів», - каже Яцек Лєнськи.

 

Тим часом нині на польському громадському Радіо і ТБ після кількарічного домінування однієї політичної сили відбувається процес заміни представників опозиційної партії «Право і Справедливість» на тих, хто представляє інтереси правлячої нині «Громадянської Платформи».

 

Йосип Сиротинський, «Німецька хвиля»

 

Фото  - «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Йосип Сиротинський, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33578
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду