Нацрада не погодила законопроекти про мораль і відповідальність за фільми без позначок

14 Жовтня 2010
15245
14 Жовтня 2010
12:15

Нацрада не погодила законопроекти про мораль і відповідальність за фільми без позначок

15245
Нацрада не погодила законопроекти про мораль і відповідальність за фільми без позначок

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 13 жовтня не погодила законопроект «Про внесення змін до  Закону України  "Про захист суспільної моралі"», розроблений Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі.

 

«Ми не погодили тому, що як сам закон, так і ці зміни до нього, страждають одним суттєвим недоліком: там безліч норм, які підміняють і дублюють діючі норми Конституції та інших законів. Таким чином, вноситься певне сум'яття в сприйняття цих норм. І ті лакуни, які були, так і залишаються неврегульованими», - пояснив на брифінгу член Нацради Микола Фартушний.

 

Він сказав, що Національна рада «за регулювання норм суспільної моралі, але це мають бути чітко виписані правила, зрозумілі всім учасникам процесу: і тим, хто створює радіо і телепродукт, і тим, хто дивиться, і тим, хто наглядає за цим процесом».

 

За словами пана Фартушного, зауваження та пропозиції до законопроекту висловили й інші державні органи та відомства, за обсягом це 20 сторінок тексту, але вони не враховані.

 

На засіданні Нацради був присутній голова НЕК Василь Костицький, який зазначив, що комісія готова врахувати пропозиції. «Але це не той підхід, який треба вітати. Якщо ми працюємо над законом, ми маємо працювати над ним в експертних групах», - пояснив незгоду Нацради пан Фартушний.

 

Члени Нацради висловили і своє особисте ставлення до регулювання суспільної моралі. Микола Фартушний зізнався, що не буде проти, якщо більшістю голосів законодавець скасує закон про захист суспільної моралі, оскільки положення інших законів достатньо врегульовують це питання.

 

«У розвинених сучасних суспільствах регулювати питання моралі не те, що не доцільно, а й не логічно. Це не призведе до жодних позитивних кроків»,  - зазначила заступник голови Нацради Лариса Мудрак і нагадала ситуацію 1998 року в Польщі, коли президент Александр Квасьневський ветував подібний закон, аргументуючи тим, що це крок до цензури.

 

Окрім цього, Нацрада не погодила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення відповідальності за порушення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення», підготовлений Державним комітетом телебачення та радіомовлення  України. Цей законопроект передбачає запровадження адміністративної відповідальності за розповсюдження і демонстрування фільмів без спеціального позначення під час їх трансляції (штраф 20-35 неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією фільмокопій і грошей, отриманих за трансляцію).

 

Як зауважив доповідач із цього питання Микола Фартушний, 2003 року Нацрада затвердила Систему візуальних позначок класифікації кіно- та відеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована. Ця система позначок (зелене коло, жовтий трикутник, червоний квадрат) є чинною і застосовується всіма телекомпаніями при трансляції фільмів та враховується регулятором при перевірках. На думку Нацради, додаткове регулювання у цій сфері недоцільне.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15245
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду