«Британія по-дружньому стурбована Україною»

13 Жовтня 2010
23833
13 Жовтня 2010
12:16

«Британія по-дружньому стурбована Україною»

23833
До України цього тижня здійснить візит міністр британського уряду у справах Європи Девід Лідінгтон.
«Британія по-дружньому стурбована Україною»

Новий британський уряд, а це коаліція консерваторів та ліберальних демократів, виступає за подальше розширення Європейського Союзу.

 

Міністр-консерватор Девід Лідінгтон, який є істориком за фахом, добре знає як сучасну Європу, так і її минуле.

 

Перед візитом в Україну міністр дав ексклюзивне інтерв'ю редактору Української служби Бі-Бі-Сі Ростиславу Хотину, і першим запитанням було, який сигнал хоче дати своїм візитом міністр у справах Європи уряду її Величності королеві Єлизаветі?

 

Девід Лідінгтон: Ми прагнемо, щоб Україна продовжувала поглиблювати свої стосунки зі Сполученим Королівством та Європейським Союзом в цілому. Ми хочемо, аби спостерігався прогрес у плані підписання всеохоплюючої угоди про зону вільної торгівлі, а також щоб була підписана Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Британія також цілком віддана справі поглиблення співпраці в рамках програми «Східного партнерства», і щоб цей проект розвивався й надалі. Я також хотів би висловити стурбованість станом справ з деякими моментами, які стосуються прав людини та демократії в Україні, і я хотів би дізнатися від українських лідерів, чому вони часом вдаються до певних кроків. Деякі останні події викликали певне занепокоєння, і не лише в Сполученому Королівстві.

 

Бі-Бі-Сі: Тобто стурбованість є, чи не так?

 

Ми хочемо бути гарними справжніми друзями України. Ми хочемо поглиблювати наші взаємини, але існує певна стурбованість з питань стану демократії та прав, які гарантуються українською Конституцією і ми маємо про це поговорити.

 

Девід Лідінгтон

Девід Лідінгтон: Ми стурбовані, і якщо Ви подивитеся на нещодавню резолюцію, що її ухвалила Парламентська Асамблея Ради Європи, то зможете побачити, що це занепокоєння поділяють країни цілого Європейського Союзу. І всі вони є друзями України! Але вони висловлюють стурбованість, хоча вони не налаштовані неприязно до України. Сполучене Королівство, так точно! Ми хочемо бути гарними справжніми друзями України. Ми хочемо поглиблювати наші взаємини, але існує певна стурбованість щодо питань стану демократії та прав, які гарантуються українською Конституцією, і ми маємо про це поговорити.

 

Бі-Бі-Сі: Україна зараз веде активний діалог із ЄС та окремими країнами Євросоюзу щодо підписання Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі. Коли на вашу думку Україна та ЄС могли б вийти на фінішну пряму в цих питаннях?

 

Девід Лідінгтон: Ну, я не думаю, що ми тут можемо зійтися на якійсь конкретній даті. З моєї точки зору, хотілося б бачити, аби обидві ці угоди - про асоціацію та про створення зони вільної торгiвлі, щоб вони були готові якомога швидше. Для цього потрібний значний поступ у проведенні економічних та політичних реформ всередині самої України. Я хотів би, аби ми пришвидшили поступ до Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, але це не те, що перебуває в руках уряду у Лондоні.

 

Бі-Бі-Сі: Україна прагне, окрім асоціації та зони вільної торгівлі, отримати в перспективі ще й безвізовий режим з країнами Європейського Союзу. Чи це реалістично і наскільки?

 

Девід Лідінгтон: Щодо віз, то оскільки Сполучене Королівство не є частиною Шенгенської угоди, то наша позиція полягає у тому, що це питання до переговорів країн Шенгенської угоди та України. Ми зі свого боку бажаємо Україні максимальних успіхів у її намірах поглибити стосунки з Євросоюзом. Ми виступаємо за європейське майбутнє України. Але політична, а також економічна реформа є невід'ємними частинами цього процесу.

 

Бі-Бі-Сі: Наступного року спочатку Угорщина, а потім Польща будуть по черзі головувати у Європейському Союзі. Ці дві країни вважаються лобістами України у ЄС. Чи мають українці підстави сподіватися на угорське та польське президентство у ЄС в плані посилення євроінтеграції?

 

Девід Лідінгтон: Я думаю, що і Угорщина, і Польща, під час свого президентства захочуть продемонструвати ту важливість, яку вони надають cхідним сусідам, зокрема й Україні. І звичайно, коли я розмовляю з польським та угорським міністрами, то ці питання є дуже важливими для них. І тут у наших підходах є дуже багато спільного. Маю на увазі Польщу, Угорщину та Сполучене Королівство. Ми хочемо, аби процес євроінтеграції України пришвидшився, але це також потребує і пришвидшених дій з боку українського уряду.

 

Бі-бі-сі

Фото - Бі-бі-сі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду