Джангіров: Якщо ворожки та Аделаджа є проблемою для продовження ліцензії, завтра їх в ефірі не буде

30 Вересня 2010
8437
30 Вересня 2010
09:38

Джангіров: Якщо ворожки та Аделаджа є проблемою для продовження ліцензії, завтра їх в ефірі не буде

8437
Джангіров: Якщо ворожки та Аделаджа є проблемою для продовження ліцензії, завтра їх в ефірі не буде

Виконувач обов'язків генерального директора комунальної ТРК «Київ» Дмитро Джангіров готовий позбутися ворожок і програм Сандея Аделаджі у своєму ефірі, якщо цього офіційно вимагатиме Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Про це він заявив на засіданні регуляторного органу 29 вересня, коли Нацрада переоформлювала ефірну та супутникову ліцензії ТРК «Київ».

 

Як доповіла заступник голови Нацради Лариса Мудрак, моніторинг, проведений 21-28 вересня зафіксував кілька порушень. Це трансляція інтерактивної програми «Золотий сундучок» з ознаками азартної гри (виходила з 11 до 13 години щодня, крім вихідних), систематична, включаючи вихідні, з 6:30 до 7:00 трансляція «На служіннях християнської церкви "Посольство Боже"» за участю пастора Сандея Аделаджі, а також трансляція 27 вересня о 20:25 реклами «Провидиця Олена», яка, за даними Нацради, не мала відповідної ліцензії МОЗ.

 

Дмитро Джангіров заперечив, що провидиця Олена не має ліцензії: «Такого факту, що була неліцензована гадалка або провидиця, на нашому каналі не було, не є і не буде. Я прошу дати документ, де вказано, що в нас виступає провидиця з відсутністю ліцензії. Що стосується МОЗ, це їхні інститути видають ліцензії провидицям або гадалкам. І якщо МОЗ вірить, що гадалка може повернути чоловіка в сім'ю, чому в це не можу повірити я? Це дуже серйозне звинувачення компанії, що в нас іде неліцензований нетрадиційний лікар. Якщо це не офіційний документ, я вимушений заявити протест, тому що це фактично дифамація і підрив ділової репутації».

 

Ларису Мудрак ця відповідь задовольнила: «Нам треба в черговий раз звернутися за роз'ясненнями, тому що в нашому моніторингу йдеться про те, що в провидиці відсутня ліцензія». Як з'ясувала ТК, департамент контрольно-аналітичної роботи Нацради отримав усну інформацію комітету з питань нетрадиційної медицини при МОЗ, що серед ліцензіатів провидиця Олена не значиться.

 

«Я дуже поважаю службу моніторингу, але я сумніваюся, що в її компетенцію входить встановлювати, чи є ліцензія, чи ні, - обурився пан Джангіров. - Ця інформація не відповідає дійсності. Жодної провидиці без ліцензії в нас немає».

 

Згадку програми Сандея Аделаджі серед порушень Дмитро Джангіров розцінив як прояв ксенофобії і расизму. «У нас іде вісім релігійних протестантських програм. Вони всі йдуть за гроші, а згадується тільки одна. Православна програма "Софія" йде безкоштовно - це мої так би мовити погляди. Всі конфесії можуть бути присутні в ефірі. Тим паче, що з інших конфесій та, яку представляє Аделаджа, - одна з найповажніших, як відомо, її прочанином є Барак Обама», - заявив він.

 

З приводу програми «Золотий сундучок» керівник ТРК «Київ» підкреслив, що право встановлювати, чи є вона азартною грою, належить правоохоронним органам. «Я два місяці тому разом з фірмою "Неолайн", яка пропонує цю послугу, були викликані в УБОЗ на Володимирську, 15. Ми дали всі необхідні пояснення щодо цієї гри. Після цього ніяких претензій у правоохоронних органів не було. На два дні на час вияснення всіх обставин справи трансляція за проханням УБОЗу була припинена. Після цього вона була поновлена. Тобто УБОЗ не знайшов ознак азартної гри чи лохотронства», - розповів він.

 

На запитання першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко, якою керівник бачить зміну концепції ТРК «Київ» для поліпшення його контенту, той поскаржився на брак фінансування.

 

«Це проблема власника, - переконував Дмитро Джангіров. - Нас фінансують тільки на зарплату в рамках штатного розпису. Знос основних засобів становить 84%, наступного року ми дійдемо до 100% і можемо, як кримські тролейбуси, подавати до Книги рекордів Гіннеса наше обладнання за ступенем зносу. У таких умовах канал змушений займатися комерційною діяльністю, яка, можливо, викликає певне відторгнення в небайдужих громадян».

 

Бюджетне фінансування ТРК «Київ», уточнив керівник, становить приблизно 120 тисяч доларів на місяць - 1 мільйон 55 гривень. На каналі працює близько 270 працівників, середня зарплата становить 2900 гривень.

 

За його словами, з комерційних грошей оплачуються і трансляція сигналу, і комунальні послуги, і бензин. «Жахливо, що гадалки нам оплачують GFK, супутник, який 16 тисяч доларів як був, так і лишився, тільки курс змінився», - сказав він.

 

«Безумовно, я відмовлюся від усіх протестантських програм, а православних та інші канонічні релігії показуватиму безкоштовно, якщо буде на те воля власника», - додав пан Джангіров.

 

Член Нацради Оксана Єлманова закликала Дмитра Джангірова проявити громадянську позицію: «У моєму розумінні під закон можна підвести все, що завгодно. Уміло ним маніпулюючи, можна будь-яких гадалок видати за точний і дозволений продукт. Але я почула, що у вас є свої погляди. Якщо ваші погляди всередині вас зійдуться і ви зрозумієте, що навіть ліцензована гадалка - це руйнування суспільства, тоді ви намагатиметеся шукати інші комерційні шляхи вирішення тих проблем, які у вас існують». У відповідь пан Джангіров запропонував розмовляти як чиновники.

 

«А якщо Київрада взагалі припинить вам виділяти гроші, що тоді буде?», - спитав голова Нацради Володимир Манжосов.

 

«Це було б краще: тоді я мав би всі підстави заключати договори на висвітлення діяльності влади, і вже встановлювати якщо й не ринкові, то з дисконтом ринкові розцінки. А так вони за 120 тисяч доларів на місяць отримують послуг на півмільйона», - відповів керівник комунальної ТРК.

 

Зрештою, Дмитро Джангіров запропонував поставити питання руба: «Якщо наявність ворожок заважає отриманню чи продовженню ліцензій, я одразу як законослухняна людина відмовляюся. Якщо Аделаджа є проблемою для продовження ліцензії, завтра Аделаджі не буде. Я готовий піти на всі умови. Тільки я хочу, щоб це формулювалося не як громадянська позиція, а як формальна, яка матиме певні наслідки».

 

Володимир Манжосов запевнив, що так і формулюватиметься, за результатами моніторингу прийматиметься рішення про проведення перевірки. І якщо дані будуть підтверджені перевіркою, то компанія знову отримає санкції. Як відомо, ТРК «Київ» уже має чотири попередження й один штраф, винесений на засіданні 8 вересня.

 

Утім, позачергову перевірку компанії поки не призначили, а обидві ліцензії все ж переоформили. У документах ТРК «Київ» змінився керівник (Дмитро Харитонов на Дмитра Джангірова), оператор телекомунікацій, з'явилася редакційна рада та змінилася програмна концепція: формат був визначений як інформаційно-розважальний та була впорядкована категорія «інше». Обсяг різножанрових програм не змінився, у тому числі залишилося в концепції 2,5 години дитячих програм, хоча 3 вересня компанія просила зменшити їхню кількість (тоді заява була відправлена на доопрацювання).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8437
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Otar Dovzhenko
4959 дн. тому
"Якщо Аделаджа є проблемою для продовження ліцензії, завтра Аделаджі не буде" - гай-гай, не можна так легко зрікатися Віри!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду