Хто може купити Укртелеком?

29 Вересня 2010
16552
29 Вересня 2010
12:37

Хто може купити Укртелеком?

16552
Хто може купити Укртелеком?

Прем'єр-міністр Азаров оголосив, що уряд розпочинає Клацнути приватизацію Укртелекому. Державне комунікаційне підприємство спробують продати не вперше, але, на відміну від останніх спроб, цього разу на продаж виставляють увесь державний пакет. Це майже 93% акцій.

 

Чим «Укртелеком» може привабити інвестора? Про це Українська Служба Бі-Бі-Сі запитала директора інвестиційно-банківського департаменту інвесткомпанії «Dragon Capital» Максима Нефьодова.

 

Сильні і слабкі місця

 

М. Нефьодов: «Укртелеком» все ще залишається найбільшою телекомунікаційною компанією України за довжиною мереж, за володінням кабельною каналізацією, за кількістю точок доступу в різних регіонах країни. Компанія є лідером на ринку широкосмугового Інтернету, що є зараз одним з найбільших привабливих сегментів не тільки в телекомунікаціях. Компанія поки що володіє єдиною ліцензією на мобільний зв'язок третього покоління, яка теж доволі цінна. «Ахілесова п'ята» «Укртелекому» - це не дуже ефективна операційна діяльність. Якщо компанію будуть продавати з вимогою, наприклад, не скорочувати персонал хоча б у середньостроковій перспективі або з якимись вимогами підтримувати ті напрямки зв'язку, які принципово не є цікавими, тоді, звичайно, організація буде менш привабливою для інвестора.

 

За скільки можна продати

 

Бі-Бі-Сі: Чи реально зараз отримати суму, яку уряд анонсував за це підприємство? Там йшлося десь від 10 до 12 мільярдів гривень.

М. Нефьодов: Потенційно «Укртелеком» може коштувати і більше. Справа в тому, що, щоб знайти того стратега, який зможе повною мірою реалізувати потенціал «Укртелекому» і, відповідно до нього, буде мати сенс заплатити такі гроші. Звичайно, якщо продавати компанію фінансовим інвесторам, то суми, я думаю, будуть, можливо, більш скромні.

 

Географія попиту

 

Бі-Бі-Сі: Хто б міг стати таким потенційним інвестором? Голова Фонду державного майна Олександр Рябченко анонсував, що є кілька російських компаній, які цікавляться, є також європейська компанія і навіть є українські бізнес-групи.

М. Нефьодов: Я думаю, що пан Рябченко доволі детально розповів всю «географію» попиту, а я б туди додав далекосхідні компанії - вони раніше цікавилися «Укртелекомом». От, наприклад, компанія з Південної Кореї є. Справді, російські компанії - це, звичайно, найбільш очевидні претенденти, оскільки в них є амбіції, є ресурси будувати так званих національних чемпіонів. У галузі зв'язку таких регіональних лідерів одна-дві компанії. Відтак, українських бізнес-групи теж могли б спробувати.

 

Бі-Бі-Сі: Хто саме?

М. Нефьодов: Думаю, що це могли б бути або «СКМ», або «Приват». Також я не виключаю попит і з боку європейських операторів. Наприклад, того ж «ДойчеТелекому», оскільки вони достатньо активно розвиваються в країнах Східної Європи, але не присутні в Україні.

 

«Бі-Бі-СІ»

 

Фото - «Бі-Бі-СІ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Бі-Бі-СІ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16552
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду