Юрій Андрухович: Про відокремлення Донбасу й Криму я сказав значно обережніше, ніж мені приписують

22 Вересня 2010
25410
22 Вересня 2010
11:27

Юрій Андрухович: Про відокремлення Донбасу й Криму я сказав значно обережніше, ніж мені приписують

25410
Юрій Андрухович: Про відокремлення Донбасу й Криму я сказав значно обережніше, ніж мені приписують

- У західних українців, галичан є оця пасіонарність, і вона полягає у творені міфічної Великої України, хоча самій Великій Україні ця ідея, скажемо грубо, «нахрєн нє нужна».

 

На прикладі цьогорічних інтерв'ю з письменником Юрієм Андруховичем можна проводити дослідження на тему: як подальші відгуки в пресі та в світських розмовах можуть перекрутити первину суть сказаного. Нині Андруховичу приписують сепаратизм, організацію руху так званих «противсіхів», проклинають деякі колишні шанувальники... Наскільки справедливо? Це ZAXID.NET спробує з'ясувати це в інтерв'ю з письменником.

 

- В одному з попередніх інтерв'ю ти зазначив, що зараз ситуація з видавництвами в Україні доволі заплутана і що ти спробуєш її вияснити на Форумі видавців. То чи вдалося тобі це?

- Поки що ні. Але в тому ж інтерв'ю я розповів, що розірвав співпрацю з видавництвом «Фоліо» з тієї причини, що серед їхніх авторів є Табачник, Симоненко тощо. На Форумі я мав розмову з шефом «Фоліо», і він все ж закликає до примирення. Він зазначив, що йому як видавцеві просто цікаво видавати те, що буде добре продаватися. Приміром, книжки Табачника продаються, причому тут, на Заході, значно краще, ніж на Сході. Я вже й не знаю, можливо, наші західні українці прагнуть опанувати ідеологію ворога, чи вони просто змінюють систему цінностей, відповідно до правлячої влади. У кожному разі, я не виключаю, що ще повернуся до співпраці з видавництвом.

 

- Дивлячись на цей Форум, інші мистецькі заходи, можна стверджувати, що Львів гідно виконує функцію культурної столиці України?

- Я б не ризикував оперувати аж таким твердженням, бо воно може гарно звучати у Львові, але будь-де поза Львовом воно може сприйматися з певною насмішкою і скепсисом. Насправді всюди в Україні з культурою настільки погано, що окреслювати якесь місто як культурну столицю звучить як певне знущання. Але Форум є чимось таким, що не дає Львову остаточно скотитися в якусь рядову провінційність, стати одним зі звичайних обласних центрів України.

 

- Тож Львів не дає собі ради навіть зі званням культурної столиці, то що вже говорити про роль політичної столиці, яку місто мало б виконувати, якщо б реалізувався той сепаратистський сценарій, який всі приписують тобі.

- (сміється) Спробую відповісти на запитання в такому геополітичному ключі: Львову дуже бракує води, річки, мостів, виходів до моря, портів (існує проект відкриття Полтви, але він такий радше божевільний). І об'єктивно виходячи з цього, ідея з відокремленням, зі столицею у Львові є навряд чи доброю. У західних українців, галичан є оця пасіонарність, і вона полягає у творені міфічної Великої України, хоча самій Великій Україні ця ідея, скажемо грубо, «нахрєн нє нужна». Але без галичан у цьому сенсі взагалі б нічого не робилося. А самі галичани, задовольняючи свої амбіції, працюють назовні. Якщо ж у них забрати цю мету, то я й не знаю, чи залишиться якась галицька ідентичність. Бо все це дуже взаємопов'язане.

 

- Тобі приписують сепаратизм, тобі приписують лідерство серед так званих «противсіхів». Ти не шкодуєш за свої необережні висловлювання? Не хотів би забрати свої слова назад?

- З одного боку, я намагаюся говорити обережно, з другого - намагаюся говорити те, що думаю. Але тут вже є проблема того, як транслюється це в медіях. Скажімо, щодо відокремлення Донбасу й Криму я сказав значно обережніше, ніж потім мені приписували вже на рівні якоїсь цитати. Тож я думаю, що це - не моя проблема. З цим треба якось жити, треба розуміти, усвідомлювати, що будуть спотворювати, спрощувати, примітизувати сказане. Але я здобуваю досвід. Наступного разу висловлюся якось точніше. Але все одно ж викривлять.

 

- У своїй липневій статті в Frankfurter Allgemeine Zeitung ти, описуючи дуже невтішну ситуацію в Україні, ставиш запитання: навіщо ж Януковичу та Європа? Ти вже встиг для себе відповісти на нього?

- Ну, відповіді, нібито, лежать на поверхні: можливості поїхати на ту ж, умовно кажучи, Сардинію чи Коста Браву, плюс, мабуть, грант від західних фінансових інституцій. Я думаю, що дуже дієвим засобом стримування наших правителів, урядовців була б така елементарна штука, коли б західні посольства почали їх пресувати у візах. Тобто у відповідь на якісь їхні репресії тут, проти українських громадян, скажімо, не давали б Хорошковському візи, й він не зміг би попірнати у Середземному морі, чи чим він там ще займається. Думаю, до цього ще справа дійде, якщо вони продовжуватимуть у тому ж дусі. Але, з іншого боку, я розумію, що Україна є важливою для Заходу, якби там вони не прикидалися, не робили вигляд: ах, то ваші там справи. І вони не хочуть спалювати мостів, вони мусять робити добру міну і приязно розмовляти з тим таки Януковичем, щоб не відштовхнути його остаточно в путінські обійми. І ця амбівалентність дає якийсь шанс громадянському суспільству апелювати до цього Заходу і час від часу звертати його увагу на всілякі порушення свобод.

 

- Чи ти уважно пильнував за візитом Віктора Януковича до Берліна?

- Ну, як пильнував? Там була заанонсована акція протесту з Карпою та Жаданом, тож мені було цікаво, як воно там відбулося. Потім ми бачилися зі Сергієм у Чернівцях, він мені трошки розповів про свої враження. У нього (о диво!) дуже позитивні враження склалися від спілкування з Тігіпком. Тігіпко до них підходив, дискутував, заспокоював. Сергій після цього навіть став його якимось прихильником.

 

- Я чому запитав про цей візит, бо тоді була з боку німецького політикуму обережна спроба тиску на українського президента.

- Але тут і полягає та проблема, що їхній політикум, допоки немає якихось кричущих ексцесів тут, у нас, не наважиться тиснути в прямих розмовах. Меркель лише обтічно скаже, що, мовляв, Ви правильно, пане Януковичу, наголошуєте на потребі свободи слова, і ми віримо, що Ви це забезпечите. За цією фразою має ховатися натяк, що ми насправді вас контролюємо в цьому питанні. Але одна справа - це рівень офіційних осіб, інша справа - громадськість і медіа. У німецьких газетах не було жодного позитивного матеріалу про Януковича і про цей його візит. Окрім того, ця подія була проігнорована. Жоден телеканал, по-моєму, її не транслював. Тобто, там громадська думка вже підготовлена до того, що, якщо тут почнуть пресувати, то це не з неба впало, це назріває.

 

- Тобто, хоч як цинічно це звучить, нам бракує чергового вбитого журналіста?

- Це надто цинічно. Ні, не хотілося б аж так говорити. Хоча якогось ексцесу нам бракує.

 

- А чому Захід, Німеччина перестали так жваво, як ще кілька років тому, цікавитися українськими справами?

- Значною мірою ми винні в цьому самі. Але є й певна (астрономічною мовою) констеляція, збіг обставин, вкрай несприятливих для демократії в Україні. Це, зокрема, й теперішня американська позиція, і та сама Німеччина захопилася фальшивою, як на мій погляд, ідеєю у зовнішній політиці. Вона перестає цікавитися Східною Європою, уявивши себе глобальним гравцем. Нині в Німеччині не модно займатися справами Східної Європи, модно говорити про Китай, про Африку. Думаю, це нічого доброго німцям і Німеччині не принесе, але вони мусять перехворіти цією недугою.

 

- І скільки таке перехворіння триватиме?

- Важко сказати. От, приміром, програма DAAD, яка, зокрема, надавала мені стипендію, то її теперішня керівничка, моя давня приятелька з якимось майже торжествуючим виглядом сказала мені, що більше вже тут східноєвропейців не буде. Мовляв в усьому світі є великі літератури, то чому б не запрошувати сюди сенегальців, австралійців. Окей, запрошуйте...

 

- Повернімося до України. Наскільки, на твою думку, тут  письменники та поети здатні впливати на суспільство? А може, взагалі не впливають?

- Думаю, впливають. Але цей вплив не з'являється як наслідок якоїсь усвідомленої програми, якоїсь діяльності письменника. Швидше за все це є одним з побічних наслідків. Але таки впливає. Суспільство потребує певної несистемної позиції, чим вона й цінна. Особливо на тлі нинішньої кризи довіри до будь-якого офіційного інституту. Тому цієї несистемної позиції очікують, її хочуть почути.

 

- Закінчимо розмову, за порадою Штірліца, не політикою, а літературною темою, аби саме вона найбільше запам'яталася читачам з твого інтерв'ю. То коли ми вже зможемо прочитати описані тобою сто міст світу?

- Сто одинадцять.

 

- Перепрошую, сто одинадцять.

- Я був упевненим, що навесні цього року вже закінчу, але, на жаль, я пишу повільніше, ніж очікував. І мені якось почало подобатися, що воно так повільно пишеться. Та все ж я маю намір дописати до Нового року. Мені залишається 14 зі 111-ти міст, але серед них, зокрема, Львів. І я думаю, що це буде найбільший, найоб'ємніший текст. Мабуть, це буде той текст, у якому би я мав, що називається, викластися. Він мав би бути, можливо, центральним у книжці. Інший бік складності полягає в тому, що я вже про Львів багато всього написав, і мені не хотілося б повторюватися. Тож я мушу знайти щось ще не сказане про Львів. І я впевнений, що є таке. З великих текстів ще немає Нью-Йорку, немає Праги, а решта - це такі абеткові позиції: можуть бути, можуть ні, але це змушує мене теж напружитися. От що я можу сказати, наприклад, про місто Оломоуц у Чехії? Але треба напружитися й все ж таки написати про нього. Ну, Оломоуц - то таке, бо на «о» є ще й інші міста. А от, наприклад, є латинська літера «q» і треба подати щось і на неї.  Мені довелося спеціально відвідати Кведлінбург. Або в Чехії спеціально відвідати Їглаву, щоб написати на українську «ї». У Йошкар-Олу я не поїхав, просто про Нью-Йорк я напишу як про Йорк Новий.

 

- Чи зможе ця книжка слугувати туристичним путівником?

- Я б не радив людям так ставитися до неї. Але чому б і ні? Там досить часто присутня така топографія. Принаймні якісь ділянки міст я намагаюся достатньо точно описати. Мабуть, це може бути туристичний путівник для якихось потенційних моїх фанів, фанів цієї книжки, котрі вже настільки довірятимуть моїй творчості, що користуватимуться книжкою як путівником.

 

- Ти б порадив читати книжку до відвідин певного міста чи вже після?

- А це залежно, як про яке місто написано... Але, напевно, після.

 

- Чи, окрім цього, ти займаєшся ще чимось на літературній ниві?

- Ні, я таки мушу це закінчити. Нічого іншого я поки що на себе не звалюю. Утім, маю надію, що мені вдасться написати... не знаю, чи з цього б вийшов роман, бо замало матеріалу. Можливо, такий квазі-історичний роман про Львів у ХІХ сторіччі, де б у центрі був Захер Мазох-старший - батько письменника, начальник поліції.

 

- Чому саме він?

- Бо досі ніхто про нього не написав роману (сміється). Історичні романи в українській літературі - це дуже важлива справа. У радянські часи - це був єдиний жанр, який процвітав з тодішньої української літератури: Іваничук, Загребельний, Федорів та інші. Але ХІХ століття якось обходилося увагою, тим більше ХІХ століття у Львові. Іваничук - один з львівських історичних белетристів писав про середні віки, козацький час. Тому навіть з пізнавальної точки зору може бути цікаво.

 

- Ти досі не писав історичних романів. Чи ти готовий оволодіти тим інструментарієм, який для цього потрібен?

- Та я ж кажу, що це буде квазі-історичний роман, а не такий - в традиційному розумінні історичний.

 

- У будь-якому випадку чекатимемо на нього.

- Оскільки я про нього розповів, то тепер вже не зможу відмовитися.

 

Любко Петренко, Zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Любко Петренко, Zaxid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25410
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрій
4989 дн. тому
---насправді подумав: "А нахєр нам ті луганськи з сталінсько-орнітозним запоріжжям--- От і я собі подумав: А нахєр мені ті сусіди з 2го й 4го поверхів. Питання технології - як це зробити практично? А ніяк. І більше я про це не думаю.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4989 дн. тому
Котлети "по-Тимофіївськи" під "Цинамоном" Отакої! Директор Дніпропетровської Мистецької Агенції "Арт-Вертеп" Тимофій Хом'як засуджує нинішню владу як антиукраїнську, але в той же час не збирається відмовлятися від співпраці з депутатом Святославом Олійником (БЮТ), який проголосував за "харківський пакт" Януковича-Медвєдєва щодо продовження перебування РЧФ в Криму. БЮТівець Святослав Олійник однаково симпатизує Андруховичу і Януковичу. >>> http://spetskor.dp.ua/art_1288.php "БЮТівець проголосував за РЧФ в Криму, бо боявся, що замість росіян на їхній базі могли з'явитися… американці" А ще він вважає, що "харківський пакт" Януковича-Мєдвєдєва поліпшить фінансовий стан… фермерських господарств районів, за територією яких він закріплений як депутат, а тому повністю виправдовує політичні поступки заради економічного зиску - так Святослав Олійник пояснив свою мотивацію в голосуванні 27 квітня. >>> http://spetskor.dp.ua/art_1317.php В ГРАДі кажуть, що з "недоУМками" їм не по дорозі МАЗУР Олексій Миколайович | 12.09.2010 12:56 Координатор Громадянського активу Дніпра Станіслав Білодіденко спростовує повідомлення радіо "Свобода" про те, що ГРАД виступатиме на місцевих виборах на боці партії "Україна майбутнього", очолюваної депутатом ВР від БЮТ Святославом Олійником. http://www.narodnapravda.com.ua/politics/4c8ca3da623b3/ "Україна майбутнього" зі смородом "кучмізму" 11 вересня 2010 року депутат ВР від фракції БЮТ, голова партії "Україна майбутнього", один з вірогідних кандидатів на посаду міського голови Дніпропетровська Святослав Олійник супроводжував колишнього президента України Леоніда Кучму під час його відвідин Дніпропетровського університету економіки і права (ДУЕП) з нагоди урочистого вручення п'яти стипендій від Благодійної Організації Президентський Фонд "Україна", де "Данилич" є засновником>>> http://spetskor.dp.ua/art_1366.php
WSG
4989 дн. тому
Із-за відсутності талановитих політиків інтелегенція почала дивитись у сторону митців. Андрухович номер1. Прочитавши його міркування і насправді подумав: "А нахєр нам ті луганськи з сталінсько-орнітозним запоріжжям?"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду