УП: Пукач отримав наказ про вбивство Гонгадзе від Кравченка

13 Вересня 2010
8771
13 Вересня 2010
23:05

УП: Пукач отримав наказ про вбивство Гонгадзе від Кравченка

8771
УП: Пукач отримав наказ про вбивство Гонгадзе від Кравченка

Слідство Генпрокуратури встановило, що генерал Олексій Пукач отримав наказ убити Георгія Гонгадзе від тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Як пише «Українська правда» з посиланням на власні джерела, про це ідеться в постанові слідчого Генпрокуратури Олександра Харченка про притягнення Пукача до кримінальної відповідальності.

 

Постанова була винесена 7 вересня 2010 року і за нею Пукачу висунуто звинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу.

 

Роль Кравченка в убивстві Гонгадзе слідчий у постанові описує так: 

 

«...Приблизно 13-14 вересня 2000 року у своєму службовому кабінеті в місті Києві по вулиці Богомольця, 10 міністр внутрішніх справ Кравченко Ю.Ф. усно віддав начальнику ГУКП МВС України Пукачу О.П. явно злочинний наказ - вбити журналіста Гонгадзе Г.Р. для припинення у такий спосіб журналістської діяльності».

 

«Пукач О.П., діючи з особистої зацікавленості та кар'єрних спонукань, не бажаючи ускладнювати стосунки з керівником МВС України, а також розраховуючи здобути прихильність Кравченка Ю.Ф. та отримати підвищення по службі і підвищення спеціального звання працівника міліції, погодився виконати наказ Кравченка Ю.Ф., тобто на замовлення вбити Гонгадзе Г.Р.», - також ідеться у постанові слідчого.

 

Крім того, в постанові сказано, що Кравченко також віддавав наказ на викрадення і вчинення насильства над помічником депутата Сергія Головатого Олексієм Подольським, щоб спонукати його припинити опозиційну діяльність.

 

В остаточній редакції постанови про притягнення Пукача в якості обвинуваченого йому висунуто обвинувачення за частиною 2 статті 365 чинного Кримінального кодексу, а також частиною 3 статті 166 і пунктами «и» та «і» статті 93 Кримінального кодексу в редакції 1960 року.

 

Пункту «і» статті 93 Кримінального кодексу в редакції 1960 року - «умисне вбивство при обтяжуючих обставинах, вчинене за  попереднім зговором групою осіб або організованою групою».

 

Пункт «и» статті 93 Кримінального кодексу в редакції 1960 року - «умисне вбивство при обтяжуючих обставинах, вчинене на замовлення».

 

Частина 3 статті 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року - «перевищення влади або  посадових  повноважень,  якщо  вони спричинили тяжкі наслідки».

 

Частина 2 статті 365 чинного Кримінального кодексу - «перевищення влади або  службових  повноважень,  якщо  воно супроводжувалося насильством,  застосуванням зброї або болісними і такими,  що  ображають  особисту  гідність  потерпілого, діями, за відсутності ознак катування».

 

Максимальна санкція, передбачена цими статтями - довічне ув'язнення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8771
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DEN
4991 дн. тому
Lith ! В точку!
Lith
4991 дн. тому
Как кстати. Сделать главным злодеем человека, который: "4 березня 2005 помер внаслідок двох пострілів в голову. Офіційне слідство зробило висновок, що це було самогубство" (wiki)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду