Чи захистить прокуратура кримські мас-медіа?

10 Вересня 2010
34822
10 Вересня 2010
17:56

Чи захистить прокуратура кримські мас-медіа?

34822
Хто захистить кримські мас-медіа? У четвер Генеральний прокурор України Олександр Медведько закликав прокурорів регіонів посилити захист журналістів. Під час засідання колегії Генпрокуратури він заявив, що наполягає на тому, щоб правоохоронці приділити увагу проблемі захисту від злочинних зазіхань представників засобів масової інформації. Втім, у кримській прокуратурі таких «злочинних зазіхань» не помітили.
Чи захистить прокуратура кримські мас-медіа?
У п'ятницю в Сімферополі пройшла прес-конференція керівників кримської республіканської прокуратури, яким журналісти поставили питання про стан дотримання свободи слова і преси в Криму. Зокрема, про законність слідчих дій податкової міліції стосовно найбільшої в Криму телерадіокомпанії «Чорноморська», яка належить бізнесу, близькому до опозиції, а також щодо долі єдиної в Криму україномовної газети «Кримська світлиця» та її колишнього головного редактора Віктора Качули.


Втім, заступник прокурора автономії Олексій Домников проблем тут не побачив. За його словами, справа «Чорноморки» виключно комерційна, а не політична. Тут немає «жодної політики», наголосив він, і зауважив, що, якщо посадові особи Чорноморської ТРК вважають, що у них все нормально, то вони мають «сприяти слідству: прийти, дати покази, якщо їх викликають».
 
 
Заступника прокурора Криму висловив переконання, що дії податкової міліції законні. Він повідомив, що прокуратура автономії тримає цю справу на контролі, разом з тим, ніхто з власників телекомпанії, її топ-менеджерів чи журналістів до прокуратури на дії податківців не скаржився.


«Кримській світлиці» прокуратура автономії допоможе лише порадою


Цього року єдине в автономії україномовне видання «Кримська світлиця» з перервами і перебоями нерегулярно виходила лише до червня. Останні 3-4 місяця газета зовсім не виходить.


Ці проблеми у «Кримської світлиці» виникли після того, як попереднє керівництво співзасновника видання - Міністерства культури і туризму України - самовільно звільнило головного редактора газети Віктора Качулу, а нове керівництво міністерства припинило її фінансування.


Віктор Качула у липні домігся у суді свого відновлення і визнання його звільнення незаконним. Але уже два місяці Міністерство культури і туризму не виконує судового рішення. За словами екс-редактора, це мотивують тим, що поки що не призначений директор державного Газетно-журнального видавництва, який формально має поставити підпис під наказом.


На запитання до представників прокуратури про законність таких дій чиновників, заступник прокурора Криму Геннадій Дем'яненко відповів порадою: Віктору Качулі захист слід шукати не в Криму, а в прокуратурі одного з районів Києва, оскільки і державне видавництво, і міністерство розташовані саме там.
 
Володимир Притула,  «Радіо Свобода»
 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Володимир Притула, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
34822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду