Експерти критикують проект громадського ТБ від влади

6 Вересня 2010
36587
6 Вересня 2010
17:44

Експерти критикують проект громадського ТБ від влади

36587
Громадська гуманітарна рада пропонує, щоб громадське телебачення в Україні передусім виконувало освітню функцію.
Експерти критикують проект громадського ТБ від влади
Голова робочої групи, яка за дорученням президента займється розробкою концепції створення суспільного мовлення Валерій Бебик каже, що комерційні телеканали залишають поза увагою освіту і культуру. Не хочуть експерти, щоб на громадському каналі було засилля політики:


«Зараз не реалізується одна із головних функцій телебачення - виховна. Показують якісь смажені факти, шоу незрозумілі, які нічого не дають ні розуму, ні серцю. Залишити дітей перед телевізором - проблема. Бо сюжети - як не про алкоголь, так про тютюн. Як не тютюн, так еротичні сцени, які школярам абсолютно не потрібні. Малюючи схему створення громадського телебачення, ми передбачили у його структурі «народний медіа-університет», який би займався питаннями освітньої і культурної політики. Ми б хотіли, щоб освітній компонент був найпотужнішим. У нас третина школярів - це сільські діти. Щоб (на громадському телебаченні) вони могли почути лекції найкращого учителя фізики, англійської мови, української мови. Ми б залучили найкращі педагогічні кадри, щоб робити це телебачення», - пояснює Бебик.


«Це буде не суспільне телебачення і його ніхто не буде дивитися», - відповідає народний депутат з НУНС Ірина Геращенко. Громадське мовлення має бути впливовим, додає вона.
 

Бачення влади на перспективи суспільних медіа не викликало захоплення й у члена парламентського комітету з питань свободи слова Андрія Шевченка. Позитивом напрацювань Громадської ради «бютівець» назває відмову від існування державного телебачення і радіо на користь суспільного. Але більшість інших цікавих ідей чомусь вирішили відкинути, нарікає депутат. Він називає дивним, що урядовці ігнорують вже розроблені парламентом декілька років тому законопроекти і вирішили почати процес створення громадського мовлення з «чистого листа».


Шевченко також висловлює сумнів у здатності нинішньої команди управлінців НТКУ реформувати структуру до стандартів суспільного медіа:


«Є великий ризик того, що замість створення повноцінного суспільного мовлення ми отримаємо лише зміну вивіски на державному радіо і телебаченні. Є кілька ознак, що ми рухаємося саме до такого варіанту. На такі невтішні висновки мене наштовхує нинішня практика роботи НТКУ і Національної радіокомпанії України. Ми бачимо, що замість збільшення громадського контролю над цими двома мовниками, ми отримали ситуацію, коли вони жорстко включені в систему Кабміну. Контент-аналіз програм Національної телекомпанії показує жорсткий перекос у бік діючої влади. Ми чуємо заяви керівництва НТКУ, що воно бачить свою місію в підтримці влади. Якщо ця команда справді хоче суспільного мовлення, чому б не почати робити це вже зараз, коли для цього є всі важелі?» - розмірковує Андрій Шевченко.


Ще більш критично оцінює спосіб, у який влада пропонує створити громадське телебачення, керівник видання «Детектор медіа» Наталія Лігачова. Експерт висловлює сумнів, що люди, яким урядовці доручили це завдання, мають уявлення про те, як це зробити:


«Не визначена місія телеканалу як інструменту демократії. Освітній компонент, звичайно, важливий, але, перш за все, громадське мовлення потрібне, щоб суспільство передусім могло отримувати незаангажовані, збалансовані і плюралістичні новини про життя країни».


Експерти також нарікають, що влада не бажає вислухати їхні поради. Вони кажуть, що пропоновані ідеї не гарантують незалежності редакційної політики створюваного каналу, і він може потрапити під контроль уряду. Представники влади в свою чергу заспокоюють громадськість: мовляв, винесена на обговорення концепція - не остаточна. Небайдужих просять подавати свої ідеї до Громадської ради.
 
Руслан Дейниченко,  «Голос Америки»
 
Фото - Photos.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Руслан Дейниченко, «Голос Америки»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36587
Читайте також
09.07.2010 13:50
Мар'яна Закусило
, Анастасія Білякова-Бєльська, для «Детектор медіа»
30 728
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду