Марк Гресь планує створити документальний проект про становлення незалежності України

27 Серпня 2010
20949
27 Серпня 2010
15:32

Марк Гресь планує створити документальний проект про становлення незалежності України

20949
Марк Гресь планує створити документальний проект про становлення незалежності України

Марк Гресь, керівник Творчо-виробничого об'єднання художніх і публіцистичних фільмів Першого Національного планує створити великий документальний проект про становлення української незалежності під назвою «Великі перегони». Про це він повідомив в інтерв'ю газеті «День».

 

У коментарях «Детектор медіа» Марк Гресь зазначив, що це буде «дуже серйозне, глибоке і при цьому веселе дослідження про створення та існування української політичної думки. Це наполеонівський проект, на який я сам дивлюся з жахом».

 

За задумом, програма «Великі перегони» охоплюватиме історичний період з середини 19 століття по 1991 рік. Йтиметься про події періоду від середини ХІХ століття до підписання Мирного договору у Ризі 1921 року, який прописував кордони України до Другої світової війни. Планується відзняти близько сотні серій. За словами Марка Греся, ведучим буде він сам.

 

До програми залучатимуться експерти, історики, але їх у кадрі не буде: «Краще інколи подивитися гарно сплетену картинку, а думки та експертну оцінку всіх матеріалів буде, звичайно, проводити широке коло наших істориків. Я не можу тут бути єдиним мірилом», - коментує Марк Гресь.

 

Також Перший національний планує частково або повністю передати проект «Великі перегони» Міністерству освіти для того, щоб в школах могли проводити телевізійні уроки.

 

Передбачається, що зйомки «Великих перегонів» розпочнуться у жовтні, коли налагодяться усі внутрішні виробничі процеси в об'єднанні: «Обсяги у нас збільшилися, а кількість монтажів у нас не змінилася. Придумати, написати і навіть зняти - це не проблема, а зробити відповідну комп'ютерну графіку, змонтувати і звести звук - це виробнича проблема. Зараз намагаємося навчитися користуватися тими виробничими можливостями, які є на НТКУ», - коментує Марк Гресь.

 

Крім того, Марк Гресь розповів, що наразі знімається ще один проект «Українська мрія», авторами якого є Ірина Шатохіна та Юрій Шаповал. Це документальний цикл про діячів українського відродження, який буде висвітлювати історію 1920-1930 років, період українізації. Хронометраж кожного випуску - 44 хвилини.

 

Перші чотири серії - це розповідь про Шумського, також передбачаються програми про Хвильвого та Скрипника. Наразі закінчується робота над другою серією, всього планується - 15 випусків: «Я поставив перед своїми колегами завдання, що ми спочатку робимо, а потім випускаємо в ефір циклом для того, щоб серії не були розкидані, вони є окремими фільмами, але підпорядковуються єдиному замислу», - говорить Марк Гресь.

 

За словами Марка Греся, 4 перших серії «Української мрії» мають вийти в ефір в листопаді: «7 листопада повинно стати стартовим, все-таки така дата дуже неоднозначна, багато в чому пояснює  сам проект».

 

Керівник об'єднання повідомив також, що готується ще одна програма з історії Києва, автором якої є  Сніжана Потапчук.  За задумом проекту, розповідатиметься про окремі будівлі Києва  в молодіжній стилістиці. Робочої назви програма ще не має.

 

Нагадаємо, в новому сезоні на НТКУ під керівництвом Марка Греся стартують такі програми, як «Київська старовина», «Миротворці», «Прості речі», «Континент»: «Зазвичай проекти такого плану не може дозволити собі жоден канал, який працює в системі свого сіткового мовлення, вони страшенно бояться таких проектів, бояться падіння рейтингів, ми маємо можливість не боятися», - зазначає керівник об'єднання.

 

До того ж Марк Гресь повідомив, що наразі працює над проектом Фонду допомоги українській документалістиці на Першому національному. Передбачається, що кошти цього фонду підуть на виробниче оснащення.  

 

За словами керівника, на Творчо-виробничому об'єднанні художніх і публіцистичних фільмів Першого Національного готується багато проектів, однак «поки що виходить і буде виходити небагато». Марк Гресь зазначає, що люди, які займаються проектами ще «не до кінця зрозуміли в якій стилістиці потрібно працювати... Славні традиції УТ-1 ще дуже живі, на боротьбу з ними піде ще багато крові, поту і сил».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20949
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kovalenko
4991 дн. тому
Планов громадье, на гребне успеха
кокотюха
4992 дн. тому
да, про українську політичну думку - тільки веселі дослідження. серйозних там не може бути, бо нема грунту для досліджень, тобто - нема думки як такої.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду