Геращенко припускає, що рішення суду у справі телеканалів написане заздалегідь

27 Серпня 2010
16932
27 Серпня 2010
13:35

Геращенко припускає, що рішення суду у справі телеканалів написане заздалегідь

16932
Геращенко припускає, що рішення суду у справі телеканалів написане заздалегідь

Після засідання Київського апеляційного адмінсуду про позбавлення ТВі та «5 каналу» частот у народного депутата Ірини Геращенко (фракція «НУ-НС») склалося враження, що рішення суду вже написане, пише УНІАН.

 

Голову ТСК з питань розслідування цензури у ЗМІ Ірину Геращенко вразило те, «що суд не захотів долучити аудіозапис скандального засідання Нацради й не захотів запросити свідків - членів Нацради. Це дивина, коли суд не хоче вислухати першоджерело. Складається враження, що рішення вже написане».

 

«Не дай Боже у нашій країні потрапити до лікарні чи до суду. Навіть коли за тобою стоять два телеканали, журналісти, які можуть підтримати, дуже важко відстоювати свої позиції. Сьогодні суд відмовив у проханні журналістам бути стороною в процесі. Влада, у даному випадку суд, хоче виключити журналістів і вдати, що мова йде виключно про бізнес-конфлікт. Ми знаємо, що влада вже готує суспільство до такого вердикту», - вважає Геращенко.

 

Вона також повідомила, що ТСК отримала офіційний запит від харківських колег - від агентства інформації «Правда» - щодо зникнення Василя Климентьєва. «Виявляється, він неодноразово попереджав міліцію про стеження, погрози й отримував відписки. У 2008-2009 роках він скаржився на місцеву владу, силові структури, і не було реакції і тоді. Якщо є сигнал, що заважає його розслідувати?» - сказала народний депутат.

 

Ірина Геращенко поскаржилася на неоперативні відповіді з боку державних органів на запити народних депутатів. «Як голова ТСК хочу сказати, що сьогодні є найбільше скарг про тиск з боку силових структур. На всі заяви ми надіслали запити в правоохоронні органи, отримуємо відписки. До речі, ми як народні депутати не отримуємо або отримуємо з великим запізненням відповіді від СБУ. Ми почекаємо, можливо, була пора відпусток».

 

27 серпня відбувається наступне засідання суду.

 

Нагадаємо, 8 червня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов телеканалів групи «Інтер» проти Нацради і скасував результати січневого конкурсу. 5 канал і ТВі, які виступали третіми особами із самостійними вимогами на предмет позову, оскаржили це рішення. Зокрема представник ТВі, пояснив ТК апеляцію тим, що «суд був настільки зацікавлений задовольнити позов компаній Хорошковського, що навіть присвоїв собі функції позивача й сам придумав новий предмет судової справи». 16 серпня суд вирішив перенести слухання на 26 серпня, оскільки не всі учасники процесу були належним чином поінформовані.

 

Загалом у процесі задіяно 19 учасників: позивачі телестудія «Служба інформації» (НТН) і ТРК «Кіно ТВ» (Enter Film); відповідач Національна рада з питань телебачення і радіомовлення; треті особи із самостійними вимогами на предмет позову ТРК «Телерадіосвіт» (ТВі) і ТРК «НБМ» (5 канал); треті особи ТРК «Експрес-інформ» (5 канал), Новий канал, ММЦ СТБ, «Гравіс» («Сіті»), ТРО «Мульті медіа сервіс» (К1), ТРК «Інтервідео-Київ» (К2), «Київтелемонтаж» («Мегаспорт»), ТОНІС, ТО «Коростеньтелебачення», ТРК «Немо», ТРК «Подолянин TV», ТРК «Ритм», ТРК «Радіо Мережа», Український державний центр радіочастот.

 

Зазначимо, що від групи «Інтер» загалом було три позови проти Нацради щодо оскарження результатів січневого конкурсу. Два із них - від НТН і Enter Film - розглядалися в Окружному адміністративному суді міста Києва, були задоволені, а зараз уже оскаржуються в апеляції. Третій позов - від каналу Enter Music - розглядався в Київському окружному адміністративному суді (обласному), але апеляційна інстанція перенаправила цю справу за територіальною підсудністю до міського адмінсуду, де вона зараз розглядається.

 

Довідка:

Конкурс ефірних телечастот був оголошений 9 жовтня 2009 року (рішення про конкурс було прийняте 30 вересня 2009 року). Загалом на нього було виставлено 92 частоти (згодом 3 були зняті з конкурсу) з передавачами малої потужності (10 Вт) й обсягом мовлення 24 години на добу. Участь у ньому взяли 42 телекомпанії: 25 регіональних і 17 київських, які разом подали 525 заявок. 27 січня Нацрада підбила підсумки. Переможцями конкурсу стали 17 компаній: найбільше частот отримали телеканали ТВі (33) і 5 канал (26: НБМ - 17, «Експрес-інформ» - 9), група «Інтер» виграла 20 частотних присвоєнь (НТН - 9, «Мегаспорт» - 4, К1 - 3, К2 - 2, Enter Film - 2), по 2 частоти отримали Новий канал, СТБ, «Сіті» і ТОНІС, по одній - ТО «Коростеньтелебачення», ТРК «Немо», ТРК «Подолянин TV», ТРК «Ритм», ТРК «Радіо Мережа».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16932
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ANDREJ)
5004 дн. тому
Зараз дивлюсь в прямому ефірі на ТВі судове засідання про позбавлення ТВі та «5 каналу» частот. Я вражений слабкістю юридичного захисту цих каналів. Їхні юристи не були ознайомлені з суттю справи, яку намагаються виграти. Свої виступи в Суді зачитують з паперу. Розфарбовані в пух і прах жінки-юристки ТВі і "5 каналу" тримають захист каналів на рівні 9-ти класниць, що ознайомились з курсом "Правознавства" в школі і ще не знають, як реалізувати здобуті "знання". Представники каналів демонструють в Суді низький рівень власної культури, при зверненні до Суду навіть піднятись з власного місця для деяких представників захисту складає труднощі. Попри те, що новини я дивлюсь тільки на каналі ТВі, як глядач судового засідання я розчарований представництвом каналів у суді.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду