Юрій Андрухович апелює до Європи: «Не залишайте моєї країни без уваги!»

15 Серпня 2010
39681
15 Серпня 2010
10:56

Юрій Андрухович апелює до Європи: «Не залишайте моєї країни без уваги!»

39681
Відомий український письменник Юрій Андрухович зі сторінок впливової Франкфуртер Альгемайне Цайтунґ, звертається до Європи із проханням пильнувати наступ диктатури в Україні
Юрій Андрухович апелює до Європи: «Не залишайте моєї країни без уваги!»

виборів від демократичного прориву в країні не залишилося й сліду, вважає Андрухович. «Сьогоднішня Україна є змістовним навчальним посібником на тему «неміцність демократії або як нас знову ведуть до диктатури». Як зазначає автор, сьогодні в країні чутно реванш. «Людина, яка уособлює «образу 2004-го року», насолоджується помстою повною мірою.  Віктор Янукович на інавгураціїОскільки Віктор Янукович здобув у другому турі лише 49 відсотків голосів, усім «наївним» здавалося, що новий президент буде таким же нездатним на перевтілення думок у дії, як і його попередник. Однак з'ясувалося, що конституція - не така вже й недоторканна, а головним елементом для реалізації рішень є кількість «своїх суддів» у Конституційному суді», - пише Андрухович.

 

«Вже до середини березня новий президент несподівано накопичив у руках всю повноту влади і розгорнув країну на 180 градусів, - продовжує автор. - Сьогодні він має парламентську більшість, необхідну для реалізації його указів та ігнорування думок опозиції».

 

За вікном немов 1970-ті

 

«Колись існувала непогана країна, яка подавала надії і стукалася у двері Європи. Де вона поділася?», - запитує автор і додає, що дедалі частіше тепер можна почути про «профілактичні бесіди» з журналістами та громадськими діячами, про акуратні, поки що, спроби вербування і залякування, а також про укладання «списків лояльних». «Хай там як, СБУ перетворюється на політичного цербера, а держава - на поліцейський режим. Ми повернулися у минуле, іноді виникає відчуття, що за вікном знову 1970-ті роки».

 

І нічого нового в цьому немає, упевнений автор, наводячи за приклад путінську Росію. «Одне неясно: нащо Януковичу Європа? Навіщо всі ці ігри в інтеграцію з незмінними євробалачками?». Спираючись на сказане, український письменник звертається до європейців із закликом не спускати очей з України.

 

Насамкінець Андрухович все ж подає частку свого оптимізму. «Цього не може бути, щоб така анахронічна, успадкована від Сталіна система перемогла у довгій історичній перспективі», - підсумовує автор. 

 

Дмитро Каневський, Наталя Неділько, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото  - «Німецька хвиля»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дмитро Каневський, Наталя Неділько, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39681
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду