Нове обличчя старого каналу

6 Серпня 2010
26823
6 Серпня 2010
18:04

Нове обличчя старого каналу

26823
Про новий менеджмент НТКУ і роботу літературних редакторів Першого з підопічними продюсерського центру Talant Group
Нове обличчя старого каналу

Новий менеджмент Першого рухається методом проб і помилок, але й мета непроста - зробити канал більш рейтинговим, успішним і цікавим. Нещодавно в готелі «Прем'єр- палац» пройшла презентація майбутнього сезону Першого національного. Творчі об'єднання каналу представляли ті програми, над якими зараз працюють, нові рекламні партнери та PR-служба компанії організували вишуканий фуршет і виступи віртуозних музичних гуртів, генеральний продюсер і головний редактор метушилися й імпровізували, аби презентація пройшла цікаво, жваво й інформативно. А галузеві журналісти та ймовірні рекламні партнери каналу збирали інформацію - одні для новин, а інші для роздумів про інвестиції.

 

Про результати інвестиційних роздумів зараз відомо хіба що самим інвесторам і, можливо, працівникам компанії Oskar Yard. А от те, що презентація викликала інтерес у журналістів, яскраво свідчать матеріали, публіковані останніми тижнями на «Детектор медіа».

 

Втім, новини є лише повідомленнями про наявний чи запланований результат. Спостерігання за процесом досягнення цього результату може бути ще цікавішим. Надто коли йдеться саме про Національну телекомпанію України.

 

Чому так? По-перше, через традиції. Адже більшість пропонованих проектів спрямовані на те, щоб телеканал, набагато старший за інші українські канали, зробити максимально сучасним, оновленим і нестандартним. Щоб пройти цей шлях без внутрішніх конфліктів та непорозумінь, робота менеджерів і творців має бути просто віртуозною.

 

По-друге, Перший національний - державна телекомпанія, з усіма особливостями і, можливо, вадами, притаманними державним компаніям. Ваговитий бюрократичний апарат, що має вплив на роботу компанії, уповільнена система прийняття рішень, потреба взаємодії з органами влади на різних рівнях, - усі ці умовності роблять оновлення сітки мовлення каналу кардинально відмінним від такого ж процесу на каналах комерційних чи громадських.

 

По-третє, як не сумно це констатувати, імідж каналу в середовищі активних глядачів, тих, що висловлюють власні враження й відгуки на інтернет-форумах чи в коментарях під новинами про компанію, не зовсім, сказати б, позитивний, або, коли бути чесним - негативний. Дуже яскраво це було видно навіть на прикладі форуму на офіційному сайті НТКУ під час трансляцій матчів недавнього чемпіонату світу з футболу. Найбільше негативних коментарів зібрала тема коментування від Савіка Шустера, програма «Африканські пристрасті», а разом з ними й канал у цілому. Відповідно, є значний ризик того, що будь-яке оновлення на каналі можуть сприйняти упереджено і різко критично. Тому будь-які нововведення мусять бути не просто якісними, а дуже якісними, здатними зламати негативні стереотипи про канал.

 

Усі три особливості в сукупності дуже високо підіймають планку вимог для кожного, хто б захотів будь-що змінити на Першому.

 

Головний редактор НТКУ Христина Стебельська відзначає: «На державному телебаченні я працюю вже 29 років і можу сказати, що настільки складно, як зараз, не працювалося ніколи. Колись перед телівізійниками стояли проблеми недосконалості технічних засобів, тотального контролю з боку КДБ і з ними, здавалося, майже неможливо справитися. Але порівняно з теперішніми проблемами перманентної  нестачі коштів, сильної конкуренції між телеканалами та збереження позитивного іміджу в Інтернет-середовищі, ті проблеми здаються дрібними. Додайте до цього ще вимогу неймовірної динаміки, котру ставить перед телевізійниками нова епоха, і зрозумієте, що йдеться не просто про оновлення сітки мовлення, а про цілковитий ребрендинг Першого. Це важко, але весь канал докладає значних зусиль для досягнення цієї мети».

 

Серед того нового і якісного, що вже було зроблено, головний редактор називає, зокрема, святкову трансляцію до Дня Перемоги, після якої два десятки працівників каналу отримали нагороди, подяки і грамоти від міністра оборони. Іншим прикладом нового підходу до роботи стала сама презентація нових проектів каналу. Виконана в рекордно короткі строки, із застосуванням новітніх технічних засобів і в стилі провідних західних корпорацій. «Подібних заходів не проводили жодного разу за весь час моєї роботи на Першому національному», - відзначає Христина Любомирівна.

 

Утім, що зроблено, те зроблено, і навіть зроблене дуже добре можна зробити ще кращим. Тому робота триває. Будується співпраця із закордонними телекомпаніями, ведеться пошук нових засобів для аналізу вподобань глядацької аудиторії, готуються тренінги з європейськими професіоналами, проводяться кастинги нових ведучих, опрацьовуються сценарії нових програм.

 

Однією з таких, що про них можна розказати багато цікавого, є робота літературних редакторів Першого з підопічними продюсерського центру Talant Group. Недавні вихідці з «Фабрики зірок», вони дуже скоро мають стати україномовними ведучими підліткового ток-шоу «Нащадки піонерів».

 

Що маємо в їхньому випадку? З одного боку - вже досить розкручені молоді співочі обличчя, їх багато хто знає, імена світяться в інтернеті й мас-медіа. А з іншого - цілковита невиговореність українською, пасивне володіння мовою, бо між собою практично завжди по-російськи, та й більшість репертуару теж російськомовна. Як «прорвати» українське слово з їхніх уст, перевести знання мови в активну площину? Кожне з них - маленька, але вже особистіть, має, а може, й знає собі ціну. Та це все у поп-музиці, в одному з різновидів співу. А як гідно виступити в розмовному жанрі - україномовним ведучим непростої підліткової програми? Щоб не було - «як кажуть росіяни, як би сказав мій російськомовний татусь».

 

Тут, безперечно, прислуговуються психологічні стимулятори - «Ви знані у поп-співі - невже хочете тут виставитися нездарами?», «Такі обдаровані й талановиті, ви для підлітків уже авторитет, але ж недорікуватий авторитет не проканає», тощо-абощо.

 

Не останній і вельми помічний засіб - новий погляд на вивчення мови. Не надокучливе школярське зазубрювання, а майже непомітні ремарки й зауваги в ході жвавого обговорення якоїсь животрепетної для них теми. Крім того, усі статичні вправи розраховано на активне опанування мови. Передусім це добір синонімів до часто вживаних слів, зворотів і цілих синтаксичних конструкцій, що допоможе викрутитись у складній мовленнєвій ситуації, не зависати, кажучи по-комп'ютерному.

 

А ще, як з'ясувалося, в Харкові, Одесі й Херсоні теж у школі вже непогано навчають української - розбалакані Ліна Міцукі, Регіна чи Аліса Тарабарова виказують досить пристойний рівень володіння українською. Боря Апрєль з Криму може не тільки згадувати окремі українські слова, а й доволі прикладно і правильно розповідати українською, додаючи в оповідь, коли треба, й дещицю креативу. Чернівчанин Вадим Олійник легко й невимушено спілкується на всякі теми, але й тут є над чим працювати - в ефірі Першого національного належить говорити літературною мовою, звільненою від численних діалектизмів і присмаченою розмаїттям лексикону.

 

Певна річ, для модераторства у прямоефірному ток-шоу шкільний рівень обізнаності з мовою аж ніяк не достатній, тим-то й придумано і втілювано в життя такий інтенсив, своєрідний мовний майстер-клас від головної редакції Першого. А все почуте за півтора тижня на заняттях від «фабрикантів» уже дає надію сподіватися на появу в ефірі головного каналу держави багатої на українське слово і дотепно-балакучої памолоді, яка, хтозна, чи й не посуне згодом маститих і засиджених. Бо ж є в них молодеча загонистість і вже зазнано в житті смаку заслуженої перемоги, чого так бракує всій українській нації - для класичного стрибка з кількості в якість.

 

Лишається сподіватись, що успіх супроводжуватиме не лише «фабрикантів», а й увесь Перший національний. Щоб уже восени досягнути тієї мети, яку, заступивши на посаду, одразу поставив перед собою генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф - повернути канал у топ-10 телекомпаній України.

 

Олег Бардяк, Іван Борисюк, головна редакція Першого національного

 

Фото - www.liveinternet.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Бардяк, Іван Борисюк, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26823
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
літредактор
5021 дн. тому
Остапе, не спиться? Зуб заздрості болить? Що? Аж так важко? Співчуваємо. Не хвилюйся за Стебельську, у неї все завжди THE BEST! Принаймні-останні 30 років на тб. А давай ми і тебе потренуємо. Щодня, 8 годин української. Граматика, синтаксис, вимова, наголоси, діалог... мовно-комунікативне в кадрі. Такий заряд отримаєш - не повіриш. Галюцинацій (ніби ти суддя в мантії) позбудешся назавжди. І не будеш злюкою!
Остап
5022 дн. тому
А Стебельська вислужилася. Не соромно співати гімни?
Остап
5022 дн. тому
Яке сподівання?! Який успіх?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду