Кіно на Потьомкінських сходах

20 Липня 2010
28987
20 Липня 2010
11:20

Кіно на Потьомкінських сходах

28987
Кіно на Потьомкінських сходах

І Міжнародний одеський кінофестиваль проклав свою червону доріжку 16 липня просто перед входом до знаменитого Оперного театру. Велич будівлі та яскравість «зіркового шляху» в сумі могли б бути вельми претензійними, якби не рішення організаторів поставити в ролі зустрічаючих - клоунів. І зірки, серед яких були Михайло Жванецький, Олексій Учитель, Рутгер Хауер, Володимир Машков, Лариса Удовиченко, Юрій Мамін та багато інших «наших» і «не наших», весело долучалися до гри, ставали демократичнішими, з легкістю фотографувалися з публікою, що щільно скупчилася за огорожею, й щедро роздавали автографи.

 

Зал заповнився вдягненою за дрес-кодом публікою, що демонструвала вечірні й наближені до них коктейльні сукні. Смокінги змогли роздобути не всі чоловіки.

 

Михайло Жванецький, в модно-м'ятому чорному льоні, віддав належне своїм співвітчизницям і гостям міста, їхній «сліпучій привабливості та красі вбрань».

 

- Фестиваль, - сказав він, - потрібно було проводити хоча б для того, щоб дати можливість продемонструвати цю пишноту великому скупченню народу.

 

На деякий час завітали на фестиваль улюбленець Одеси Володимир Машков і режисер із Санкт-Петербурга Олексій Учитель, які приїхали презентувати свою нову роботу - фільм «Край», прем'єру якого обіцяють розпочати з Одеси 16 вересня.

 

На відкритті відбувся показ фільму «Серцеїд» французького режисера Раскаляя Шоме з Ванессою Парадіз й Романом Дюрі в головних ролях. Ця чарівна, дуже смішна й добра комедія з елементами мелодрами створила настрій і дала старт фестивалю, який не зміг би відбутися без безкорисливої допомоги спонсорів - торговельної марки «Шустов».

 

Безпрецедентною подією наступного дня став показ відреставрованого фільму Сергія Ейзенштейга «Броненосець «Потьомкін» у супроводі живої музики, яку виконував симфонічний оркестр під управлінням диригента Валерія Матюхіна.

 

Подібні покази з'явилися й продовжують набувати популярності на найпрестижніших кінофорумах, починаючи з Берлінського фестивалю.

 

Події фільму великого майстра, що розгортаються на екрані, тлом якого став порт, потужна музика, що лунає над морем, перетворили Потьомкінські сходи на величезний концертний кінозал просто неба. І, що найцінніше, крім двох секторів, у яких на спеціально підготовлених місцях сиділи гості й учасники фестивалю, всі сходи були геть заповнені одеситами та туристами. Вони щільно сиділи на сходинках, підклавши в ролі «сидушок» зворушливі подушечки, пляжні підстилки, а часом і просто газетки. Фільм сприймався по-новому й викликав щирі почуття не лише в простих глядачів, а й у професіоналів.

 

А І Одеський набирає темпу. В кінотеатрах і на Одеській кіностудії тривають конкурсні й численні позаконкурсні перегляди. А вечорами, що плавно переходять у ночі, втомлена фестивальна публіка невтомно спілкується у Отраді, на березі моря.

 

Світлана Агрест-Короткова, спеціально для «Дня», Одеса

 

На фото - гість фестивалю Рутгер Хауер

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Агрест-Короткова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду