У Руанді журналістку збираються ув’язнити на 50 років за критику уряду

14 Липня 2010
15628
14 Липня 2010
12:34

У Руанді журналістку збираються ув’язнити на 50 років за критику уряду

15628
У Руанді журналістку збираються ув’язнити на 50 років за критику уряду

У Руанді заарештували Агнес Увімана, редактора газети Umurabyo, за звинуваченням у наклепі на президента і підтримці геноциду. У разі підтвердження звинувачень Агнес загрожує до 50 років ув'язнення. Про це повідомила Міжнародна жіноча медіа-фундація (International Women's Media Foundation).



Згідно із заявою IWMF, в останні місяці уряд Руанди закриває газети, які порушують складні теми і критично висловлюються про політику уряду. До переліку таких тем входять вбивство журналіста Жана-Леонарда Ругамбажа, протистояння між президентом Полом Кагаме і військовими лідерами у вигнанні та цілі, на які витрачаються державні кошти.



«Уряд Руанди посилається на геноцид і порушення національної безпеки для того, щоб змусити замовчати незалежні засоби масової інформації. Ми закликаємо уряд звільнити пані Увімана негайно», - заявляє співголова IWMF Барбара Кохран.



Також IWMF звертає увагу, що уряд вдаєтьс ядо таких дорстких дій щодо ЗМІ за місяць до виборів. «Це відгонить спробою контролю над ЗМІ», - вважає Кемпбелл Браун, співголова IWMF.



Umurabyo - третя приватна газета в Руанді, що стикається з правовими проблемами перед виборами. Уряд нещодавно закрив два провідні незалежні видання - Umuseso і Umugizi.



Для Агнес Увімана це вже другий арешт. У 2007 вона була засуджена до одного року ув'язнення за звинуваченням у розпаленні етнічної ворожнечі і наклепі після того, як опублікувала колонку під заголовком «У вас є проблеми, якщо ви вбиваєте тутсі, але їх не буде, якщо вб'єте хуту». Тоді Агнес визнала, що її стаття може засмутити деякі групи людей, обіцяла надрукувати спростування і просила помилування в суду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15628
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kovalenko
5190 дн. тому
И у нас скоро так будет.
школьник
5190 дн. тому
Фінкельштейн -Ты поедь в Руанду лучше,смелый и там напиши статьи против правительства-там из тебя быстро филе соштейнают
Фінкельштейн
5190 дн. тому
"Україна: руандійська перспектива". Так називатиметься новий фільм Бенкендорфа.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду